Rikos- ja riita-asioiden sovittelun peruskurssi 2018

Lapin sovittelutoimisto järjestää sovittelupalvelua 18 kunnan alueella Lapissa. Nyt haemme uusia vapaaehtoisia sovittelijoita koko toimialueellemme (Kemi, Keminmaa, Simo, Tervola, Tornio, Ylitornio, Pello, Kolari, Muonio, Sodankylä, Savukoski, Salla, Pelkosenniemi, Kemijärvi, Enontekiö, Kittilä, Inari ja Utsjoki). Sovittelijoiksi toivotaan
eri-ikäisiä naisia ja miehiä. Kurssilaiset saavat tietoa mm. sovittelun lähtökohdista sekä rikosoikeusjärjestelmästä ja sen suhteesta sovitteluun.

Sovittelijat mahdollistavat asianosaisten kohtaamisen ja auttavat heitä konfliktien ratkaisemisessa. Sovittelussa pyritään rakentavalla keskustelulla selvittämään rikos- ja riita-asioita, mm. pahoinpitelyitä, vahingontekoja, kunnianloukkauksia ja kotirauhan häirintää.

Vapaaehtoisen sovittelijan tehtävässä tarvitaan kykyä tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa sekä kykyä asettua muiden asemaan. Muita hyödyllisiä taitoja sovittelijalle ovat keskustelu- ja neuvottelutaidot, tasapainoisuus, myönteinen asenne ongelmatilanteissa sekä yhteistyökyky. Monenlainen koulutus-, työ- ja elämänkokemus on eduksi sovittelutilanteissa.

Kurssi on maksuton. Osallistujat valitaan haastattelun perusteella.
Ilmoittautumisia otetaan vastaan sähköpostilla jo nyt, mutta ilmoittaudu viimeistään 22.8.2018 sanna.toivainen@sovittelulappi.fi. Lisätietoa kurssista p. 040 023 8002.

Kurssille otetaan enintään 24 hlöä.

Kurssi järjestetään seuraavina viikonloppuina:
la 6.10. & su 7.10.
la 27.10.
la 17.11. & su 18.11.

Sovittelu on mahdollisuus – rakennetaan sovintoa

www.sovittelulappi.fi

Sovittelukurssin ilmoitus tulostettavassa pdf-muodossa

 

Sovittelu on kaikille avoin maksuton palvelu

Sovittelu sopii monenlaisiin rikos- ja riita-asioihin, joissa on vähintään kaksi osapuolta. Sovittelu on asianosaisille maksuton ja vapaaehtoinen palvelu. Toimintaa säätelee laki rikosasioiden ja eräiden riita-asioiden sovittelusta. Sovittelupalvelua tarjoavat valtionavun turvin alueelliset sovittelutoimistot, ja sovittelijoina toimivat ammattihenkilöiden lisäksi vapaaehtoiset. Sovittelua valvoo ja kehittää Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Sovittelu on oikeusprosessiin verrattuna nopeampi, edullisempi ja inhimillisempi tapa ratkaista konflikteja. Sovittelu auttaa käsittelemään konflikteihin liittyvät henkiset, sosiaaliset ja taloudelliset vahingot. Yleensä sovittelussa päästää sopimukseen, joka yleensä myös täytetään. Sovittelua voisi hyödyntää enemmän, koska se auttaa osapuolia ja tuo pysyviä ratkaisuja. Sovittelu kannattaa!

Lue lisää THL:n sivuilta

Asiasanat: sovittelu, rikos, riita, konflikti, sovittelutoimisto, oikeus, THL

Posted in Yleinen.