Kemin 50-vuotias perheneuvola juhlii avoimin ovin 1. huhtikuuta

Yleisö on tervetullut tutustumaan toimintaan maanantaina 1. huhtikuuta kello 13-15.30. Perheneuvolan osoite on Keskuspuistokatu 28, kolmas kerros.

Ohjelmassa ilmapallomies, tarjolla kahvia, mehua, pullaa, keksejä!

Vuonna 1969 Suomessa ei toiminut kovinkaan montaa kunnallista kasvatusneuvolaa eikä lainsäädäntökään vielä edellyttänyt sellaisen perustamista. Kasvatusneuvolalaki tuli voimaan vuonna 1972. Kemin kaupungin päätös aloittaa perheiden neuvontatyö oli siis uraauurtava. Kasvatusneuvola avasi ovensa 50 vuotta sitten.

Aluksi kasvatusneuvolan väki oli paljosta vastuussa: erityisopetusta, lasten- ja nuorisopsykiatrian palveluita, koulukuraattoreita tai A-klinikkaa ei ollut. Kasvatusneuvola teki aloitteita näiden perustamiseksi.

Vuoden 1984 loppuun saakka yksikkö työskenteli Kemissä oman johtokuntansa alaisuudessa. Sosiaalihuoltolain myötä toiminta siirtyi osaksi kaupungin sosiaalitoimea. Samalla nimi vaihtui perheneuvolaksi.

Kemin perheneuvola toimi aluksi seudullisesti. Ensimmäisinä sen piiriin tulivat Keminmaa, Kuivaniemi ja Ylitornio, myöhemmin myös Tornio ja Simo. Torniossa toimi Kemin perheneuvolan sivutoimipiste vuoteen 1990 saakka eli kunnes naapurikaupunki perusti oman yksikkönsä. Vuoden 2014 jälkeen palveluita on päädytty tarjoamaan vain kemiläisille.

Valtakunnallisen kohun keskiössäkin perheneuvolassa on eletty. Kemin kuuluisa Aku Ankka -tapaus koski nimenomaan kasvatusneuvolan lehtitilausta: kaupunginhallitus lakkautti sen tiukan äänestyksen tuloksena vuonna 1974. Perheneuvola alkoi tilata Aku Ankkaa uudestaan vähän yli kymmenen vuoden tauon jälkeen. Tilaus on yhä voimassa.

Perheneuvola on matalan kynnyksen palvelupiste: lähetteitä tai suosituksia ei tarvita. Asiakas voi ottaa työntekijöihin yhteyttä suoraan ja luottamuksellisesti lapsiin, vanhemmuuteen tai parisuhteeseen liittyvissä pulmissa ja huolissa tai perhettä kohdanneissa kriiseissä. Perheneuvola tekee tarvittaessa yhteistyötä koulujen ja päiväkotien sekä muiden sosiaali- ja terveysalan toimijoiden kanssa.

Posted in Yleinen.