Eija Kinnunen: Oodi hiihdolle

Isommissa kaupungeissa asumisen jälkeen nautin Kemin pienuudesta. Jämpti ruutukaava tekee keskustasta silti selkeästi kaupungin. Asumislähiöidenkin rooli on selkeä: siellä asutaan ja sieltä voi ostaa päivittäistarvikkeensa, mutta muille asioille lähdetään keskustaan. Jonne ei ole pitkä matka mistään. Pyörällä hurauttaa melkein samassa ajassa kuin autollakin. Ja jos lähtee autolla, ei tarvitse jonottaa ruuhkissa eikä etsiä parkkipaikkaa. Arki on siltä osin helppoa ja sujuvaa, kuten Kemin brändi lupaakin.

Lyhyet välimatkat ja kattava pyörätieverkosto kannustavat (velvoittavat?) hyötypyöräilemään ympärivuotisesti. Talvipyöräily on kuitenkin aivan eri laji kuin kesäpyöräily. Talvipyöräily on erittäin tehokasta liikuntaa, sillä yhden kilometrin talvipyöräily vastaa noin 10 kilometrin kesäpyöräilyä. Tämä tieto on akateemisesta lähteestä eli ihan itse olen tuon päätellyt.  Se ei siis aivan välttämättä ole absoluuttinen totuus.

Koska varsinainen pyöräilykausi on vasta aluillaan ja hiihtokausi sen sijaan lopuillaan, tässä jokunen sana Kemin hiihto-olosuhteista, joihin olen erityisen ihastunut. Enkä ole ainoa. Latuverkosto on loistava. Kaupunki tekee viisaasti satsatessaan liikuntapaikkoihin, jotka ovat käyttäjilleen maksuttomia ja joita niin monet eri-ikäiset kemiläiset käyttävät. Se jos joku on satsausta asukkaiden sekä fyysisen että psyykkisen terveyden edistämiseen.

Itse käytän alkutalvesta metsälatuja, kevättalvella houkuttaa enemmän merenjää. Netistä kemi.fi:n liikuntapalveluista voi kätevästi tarkistaa, koska ladut on viimeksi ajettu. Latuverkostoa täydentää upea laavuverkosto, jota käytämme runsaasti. Perheellämme oli kova hiihtomaine, kun lapsemme olivat pieniä. Tuttavamme, johon törmäsimme usein laavulla, päätteli meidän hiihtävän todella paljon. Täytyi tunnustaa hänelle, että startteja niinkin kertyy, mutta koska kotoamme on Laitakarin laavulle noin puoli kilometriä matkaa, saattaa runsashiihtoisen talven kokonaissaldo olla luokkaa 15 km plus paistettu makkara joka reissulla. Mutta joka reissusta saa sentään myös raitista ilmaa ja punaiset naamat.

Laavu meren rannalla talvella

Viime vuosina talviimme on kuulunut vähintään yksi Tour de Perämeri per talvi. Se sisältää saariston ja rannikon laavuille hiihtelyä, makkaranpaistoa, mahdollisesti terassikahvit LumiLinnalla tai muussa latukahvilassa ja viimeisenlaavunkaakaot Laitakarissa. Tour de Perämeri –päivän sää on aurinkoinen ja keli kantava, jolloin ihminen voi hiihdellä omia reittejään. Minä toimin jarrumiehenä, sillä jos mieheni saisi päättää, hiihtäisimme niin kauas kuin jaksaisimme ja kääntyisimme sitten takaisin. Emme ole koskaan ainoat jäällä taivaltavat, varsinkaan Tour de Perämeri –päivinä. Kulkijoita on joka lähtöön hiihtäjistä pyöräilijöihin, potkuttelijoista lumileijailijoihin, kävelijöistä moottorikelkkailijoihin, Tesloista ilmatyynyaluksiin – välillä on suorastaan ruuhkaista, mikä ei ole Kemissä muuten aivan tavallista.

Laavuilla tapaa paljon ihmisiä ja laavujutustelussa on oma viehätyksensä. Yleensä jutellaan niitä näitä säästä, kelistä, polttopuiden koosta ja makkaran oikeaoppisesta viiltelystä. Joskus keskustelut menevät vieläkin yhteiskunnallisemmiksi ja syvällisemmiksi. Laavuilla istuu joka tapauksessa aina mukavia ihmisiä – kemiläisiä ja muualta tulleita.

Ystävämme Helsingistä ihastuivat merelliseen hiihtoretkeemme todeten Selkäsaaren olevan Saariselkä ilman vaarallisia laskuja. Eli helpompi ja sujuvampi – kuten brändi lupaa.

Eija

Olen virkaiältäni nuori Vihreä ja kestävä Kemi hankkeen projektipäällikkö Eija Kinnunen, kierrätys-Kinnusena tai Vihreänä Kyylänäkin tunnettu. Synnyin jonkin verran Kemiä myöhemmin eli 57 vuotta sitten Simossa, josta koukkasin mieheni kanssa Oulun, Vaasan ja Helsingin kautta kolmisenkymmentä vuotta sitten Kemiin enkä ole katunut paluumuuttoamme päivääkään. Koulutukseltani olen kauppatieteiden maisteri eli ekonomi ja aiemmin olen työskennellyt pääasiassa IT-alalla. Helsingissä asuvat kolme lastamme alkavat olla kanssamme samanikäisiä. Harrastan puuhastelua, rentoilua yksin tai ystävien kanssa, pyöräilyä, hiihtelyä ja niistä kirjoittamista.

Posted in Ihmekaupungin ihmisiä and tagged , , , .