Kemi 150 vuotta -juhlakirja julkaistu

Venäjän keisari Aleksanteri II perusti Kemin kaupungin 5.3.1869 Sauvosaaren niemelle. Tokko tuolloin kovin suurta ja näkyvää kaupunkia paikalliset Lautiosaaren kyläläiset osanneet tänne kuvitella, sen verran vaatimaton oli kaupunki perustamishetkellä, muutama mökki ja torppa siellä täällä. Hiljalleen kaupunki kuitenkin kohosi ja rakentui, vaurastuikin , yhdessä metsäteollisuuden kasvun myötä. Vähitellen kaupunkiin tehtiin kivisiäkin rakennuksia ja kaduista alkoi tulla kadun näköisiä ja kulkijoita kaduille muutti leivän perässä.

Kemin 150-vuotisjuhlien kunniaksi kaupunki on tehnyt juhlakirjan. Kirja on kuvateos, jossa rinnan kuljetetaan vanhaa ja uutta kaupunkikuvaa kertoen samalla kaupungin kasvusta ja muotoutumisesta nykyisenkaltaiseksi ja näköiseksi kaupungiksi. Kirjan lukija kokee matkan kaupungin historiaan ja näkee runsaan kuvituksen kautta kuinka vuosien saatossa tönöjen ja torppien värittämästä kaupungista kasvaa moderni ruutukaavaan rakennettu ja tiheästi asuttu pohjoinen meren, lumen ja valon kaupunki.

Kirjan kuvituksessa ja tarinoissa viehättävällä tavalla sekoittuvat kaupungin historian eri kerrokset ja asukkaiden arki ja juhla, ilot ja surut. Tarinoiden ja kuvien kautta kaupungin rakennukset ja kadut saavat syvyyttä ja historiaa, ne eivät ole enää vain betonia ja rautaa, niillä on oma pieni tarinansa miksi ne ovat olemassa.

Lukija voi kirjan avulla palata takaisin historiaan ja jos kuvituksesta löytyy se oma lapsuuden kotitalo, voi lukija palata omiin muistoihinsa sinne oman kotitalon portaille kesäiseen auringonpaisteeseen katsomaan kuinka äidin narulle laittama pyykki kuivuu leppoisassa Perämeren kesätuulessa…

Kirja on satasivuinen nelivärikirja. Sitä on saatavilla rajoitettu erä kulttuurikeskuksen museokaupasta ja kaupungintalon asiakaspalveupisteestä 20 euron hintaan.

Posted in Yleinen.