Eija Kinnunen: Onneksi on kirja

Ja onneksi Kemissä on edelleen kirjakauppa! Ja kirjasto. Ja kauppoja ja kirppiksiä, joista löytyy kirjoja. Myös kuuntelen kirjoja mielelläni, mutta silloin pitää tehdä samalla jotain, sillä muuten uni tulee noin viidessä minuutissa. Toisaalta juuri se on äänikirjojen hyvä puoli, että samalla voi tehdä jotain, joka ei vaadi ajattelua. Jos on oikein mielenkiintoinen kirja, suorastaan harmittaa, kun siivottavat kaapit loppuvat. Välillä kuuntelen myös ruotsinkielisiä äänikirjoja kielitaitoa elvyttääkseni. Alun joutuu yleensä kuuntelemaan useaan kertaan ennen kuin alkaa ymmärtää juonta. Olen minä kieltä oppinutkin. Tiedän esimerkiksi, että gärningsmannen on se syyllinen. E-kirjoja en juuri harrasta, sillä työpäivät kuluvat pääasiassa koneen ääressä, joten jos vielä vapaa-ajatkin lukee koneelta, kuivuu silmät päähän. Paperinen kirja on paras, siinä on sitä jotain.

Imagokirjat ovat ehdottomasti paperisia. Imagokirjat ovat niitä, jotka voi asetella huolettomasti pöydälle, josta ne näkyvät kuvassa, joka päätyy someen. Tai joita voi lukea näkyvällä paikalla kahvilassa macchiato-kupposen äärellä niin, että luo lukemisen lomassa mietiskeleviä katseita kaukaisuuteen – ehkä oivaltavasti hymähtäen. Näin lukijasta huokuu syvällisyys ja sivistyneisyys. Imagokirjoiksi luokiteltavista olen viime aikoina lukenut Hans Roslingin Faktojen maailman, kesken on Juha Hurmeen Niemi ja yöpöydän pinossa odottaa Yuval Noah Hararin 21 oppituntia maailman tilasta. Imagokirjoja meille suosittelee, lainaa tai lahjoittaa jälkikasvumme ja ne ovat ehdottomasti lukemisen arvoisia, vaikka ihan vaan kotisohvalla ja somettamatta.

Niin hyviä kuin imagokirjat ovatkin, niiden välissä on luettava jotain muuta. Vaikka kepeitä murhamysteerejä tyyliin Erik Axl Sundin Varistyttö-trilogia. Tai kotoisampia Leena Lehtolaisen Maria Kallioita. Kun on lukenut (tai katsonut) Umberto Econ Ruusun nimen, ei käytä sivujen kääntelyn avuksi enää sormien nuolaisua. Sivut voivat olla myrkytetyt, jolloin sormet ja kieli mustuvat ja ikävästi päättyy lukuhetki.

Muutama vuosi sitten sain sivistyskohtauksen ja päätin lukea Nobel-palkitun Halldór Laxnessin Salka Valkan. Se oli pitkä lukurupeama. En pysynyt juurikaan henkilöistä kärryillä. Islantilaisnimistä en aina edes erottanut henkilöiden sukupuolta, ellei sukunimiä dottireineen tai soneineen mainittu. Sinnikkäästi ja hitaasti sen kuitenkin luin loppuun ja ajattelin, että se oli lukemistani kirjoista tylsin. Mutta niin vain silloin tällöin tulee edelleenkin mieleen jotain siitä lukemaani. Se oli kuitenkin jotenkin vaikuttava ajankuvana ja muutenkin. Pitäisiköhän lukea uudelleen?

Yleensä uudelleen lukeminen käy mielessä luettuani kirjan, jossa aika hyppii tai kertojat ovelasti vaihtuvat ja tajuan vasta lopussa kokonaisuuden, kuten Jari Tervon Pyhiesi yhteyteen tai Sofi Oksasen Puhdistus. Olen kuitenkin niin hidas lukemaan ja maailmassa ja jopa omassa hyllyssäni on niin paljon kiinnostavia lukemattomiakin kirjoja, että toistaiseksi en ole lukenut samaa kirjaa useampaan kertaan lastenkirjoja lukuun ottamatta.

Niemen luettuani tartun tyttäreltäni saamaani Hanya Yanagiharan Pieni elämä -kirjaan. Sivuja on 937. Kyllä minä sen tällä vuosikymmenellä lukaisen. Lukeminen kannattaa.

Ote Juha Hurmeen teoksesta Niemi


Olen virkaiältäni nuori Vihreä ja kestävä Kemi hankkeen projektipäällikkö Eija Kinnunen, kierrätys-Kinnusena tai Vihreänä Kyylänäkin tunnettu. Synnyin jonkin verran Kemin kaupunkia myöhemmin Simossa, josta koukkasin mieheni kanssa Oulun, Vaasan ja Helsingin kautta kolmisenkymmentä vuotta sitten Kemiin enkä ole katunut paluumuuttoamme päivääkään. Koulutukseltani olen kauppatieteiden maisteri eli ekonomi ja aiemmin olen työskennellyt pääasiassa IT-alalla. Helsingissä asuvat kolme lastamme alkavat olla kanssamme samanikäisiä. Harrastan puuhastelua, rentoilua yksin tai ystävien kanssa, pyöräilyä, hiihtelyä ja niistä kirjoittamista.

 

Posted in Ihmekaupungin ihmisiä and tagged , , .