Anna Huhtilainen: Lähdetäänhän lähiostoksille?

Erityisesti vasta menneen kulutusjuhl…anteeksi, joulun, alla meitä kuluttajia muistuteltiin tuon tuosta, miten tärkeää on suosia paikallisia palveluita ja jättää eurot omaan kotikuntaan. Tiedän sivunneeni asiaa monissa blogiteksteissäni, mutta mielestäni ihan perustellusta syystä. Kukapa Kemiin tulisi ostoksille, ellemme me kuntalaiset itse etunenässä näyttäisi mallia? Toisekseen aihe nousi jälleen mieleeni siksi, että kirjoitan tätä tekstiä Pohjois-Karjalasta synnyinpaikkakunnaltani Kiteeltä käsin: eurojen valuminen muualle näkyy täälläkin. Samat ilmiöt siis toistuvat pienehköltä paikkakunnalta toiselle – etenkin vielä pienemmälle – siirryttäessä.

Tässä vaiheessa tammikuuta, kun ensimmäiset uudenvuodenlupaukset saattavat alkaa jo rikkoutua, haastan meistä jokaisen tekemään vielä yhden pienen, mutta kerrannaisvaikutuksiltaan suuren ja suhteellisen helposti pidettävän sellaisen: kannatetaan tänä vuonna mahdollisimman paljon lähiostamista. Oletko mukana? 🙂

Saako jo hieman odottaa ensi syksyn sadonkorjuumarkkinoita?

Lähiostoksilla kaupoissa tapaa tuttuja asiakaspalvelijoita, jotka parhaassa tapauksessa tietävät asiakkaan maun ja osaavat palvella sen perusteella aidon henkilökohtaisesti. Itsekin tietää, mistä mikin tuote löytyy, joten oikealle hyllylle suuntaaminen on helppoa. Toisaalta on mukava jäädä tutkiskelemaan mahdollisia uutuuksia ja yllättyä iloisesti, kun jokin kehäkolmosen tienoilla trendannut tuote löytyy myös täältä päin Suomea. Kun päästään kassalle asti, jonot eivät usein päätä huimaa – ah mitä luksusta meille (kaikkea muuta paitsi ilmaisten ämpäreiden ;)) jonottamista inhoavalle kansalle!

Kun liikkeitä ei ole tuhat ja yksi, kauppakierros on halutessa hyvin ripeästi tehty. Ellei sitten jää hiplailemaan tavaroita ja vaatteita, kun ei tarvitse ihastella kivaa paitaa pelkästään ruudulta ja tavata sen materiaalilappua pohtien, että miltä se tällainen kangas nyt mahtaakaan kädessä ja päällä tuntua. Jos äskettäin hankitun kodinkoneen kanssa tulee ongelmia ja on turvauduttava takuuseen, laitetta ei tarvitse lähetellä itse sinne ja tänne. Voi vain astua sisään ostospaikkaan ja hoitaa asiaa sieltä eteenpäin ja vieläpä chattibotin sijaan elävän asiakaspalvelijan avulla.

Kun mennään asiaan hieman syvemmälle ja puhutaan paikallisten tuottajien tuottamista tuotteista, päästään teemassa vielä seuraavalle tasolle. Lähituotteet eroavat jo ajatuksen tasolla bulkkivastaavistaan: hunaja saadaan paikallisista pörriäisistä ja käsityöt ovat takuulla uniikkeja. Lähituote on myös mukava lahjaidea, jolla ilahduttaa niin lahjan saajaa kuin paikallista tuottajaakin. Unohtamatta sitä hyvää mieltä, jonka itsellekin saa tuettuaan paikallista yrittäjyyttä ja sitä kautta palveluiden säilymistä omalla seutukunnalla.

En kuitenkaan väitä olevani puhdas pulmunen ja jättäväni itsekään kaikkia rahojani Kemiin aina paikkakunnalla ollessani. Myönnän, että vaihtelu virkistää ja nettishoppailu on joskus ihan liian helppoa kotisohvalta käsin. Jonkin huippuhuipputarjouksen bongatessani mieleni pohtii asian automaattisesti kovien arvojen eli rahapussini kantilta. Mutta toisaalta: kun tekee suurimman osan ostoksista omalta paikkakunnalta, voi hyvällä omallatunnolla joskus myös poiketa periaatteistaan ja katsoa mitä muualla on tarjolla.

”Ostamalla suomalaisia tuotteita luodaan Suomeen uusia työpaikkoja. Jos jokainen suomalainen ostaisi kympillä kuussa lisää suomalaisia tuotteita tai palveluita, syntyisi 10 000 vuosityöpaikkaa. Se on paljon.”

Näihin Suomalaisen Työn Liiton sanoihin on hyvä päättää tämä blogiteksti. Mihin paikalliseen ostokseen sinä sijoittaisit yhden kympin kuussa lisää? Lupaan itsekin pohtia tätä jo nyt ja toteuttaa, kunhan reissuiltani Kemiin palailen 🙂

Anna
.


Olen Anna Huhtilainen, 30-vuotias kiteeläislähtöinen vuoden verran Kemissä asunut eli kaupungista vasta pintaraapaisun tunteva ja sitä vielä tarpeeksi ulkopuolisen virkein silmin katsova tuore äiti. Koulutukseltani olen kasvatustieteen maisteri, luokan- ja aikuisopettaja, mutta nykyisin työskentelen freelance-kirjoittajana tehden ”kaikkea teksteihin liittyvää”, kuten usein yrittäjyyteni kiteytän. Vapaa-ajallani olen ja ajattelen pääosin hiihto- ja kävelylenkeillä. Voit seurata minua myös henkilökohtaisessa blogissani sekä Instagramissa @annahuhtilainen.

Posted in Ihmekaupungin ihmisiä and tagged , , .