Etusivu

Mikä on Kemin Kiikeli?

Merellinen Kiikelin lähimetsä on ollut jo vuosikymmeniä kemiläisten suosima urbaani virkistysalue, jossa todentuu teollisuuden ja paikallisten asukkaiden rinnakkaiselo kestävällä tavalla. Kiikeli on Metsä Groupin omistama alue, joka sijaitsee Kemijoen suistoalueella rajautuen etelä- ja länsiosastaan Perämereen. 

Kiikeli on suosittu retkikohde ympäri vuoden melkein keskellä Kemin kaupunkia. Näköalatornin vieressä voi laavulla katsella rauhassa nuotiotulen leikkejä ja luonnon erilaisia ilmiöitä, kuten kesällä keskiyön aurinkoa ja talvella tähtien tuiketta taivaalla. Onnekas voi jopa ihastella arktisia revontulia syksystä kevääseen.

Tulosta Kiikelin esite tästä.

 

Mitä Kiikelissä voi tehdä ja nähdä?

Keväällä muuttolinnut palaavat takaisin Suomeen ja aloittavat pesinnän. Alue on suosittu lintu- ja luontoharrastajien keskuudessa, sillä Kiikelissä voi nähdä harvinaisia lintuja kevään muuttomatkoilla. Alkukesällä metsässä ja rannoilla kuulee lintujen laulukonsertteja ympäri vuorokauden, sillä Kiikelissä pesii kymmeniä erilaisia lintulajeja. Keväällä 2017 istutetut 300 linnunpönttöä lisäävät kolopesijöiden määrää ja siten voi mahdollistaa uusienkin lajien pesimisen alueella.

Kesällä upea luonto ja erilaisten metsätyyppien kukat puhkeavat kukkimaan. Ensimmäiseksi ehtivät runsaasti esiintyvät kielot ja sen jälkeen kukkii keltainen, Suomen juhannuskukkana tunnettu kullero. Heinäkuussa kauniit metsäkurjenpolvet sulostuttavat väriloistollaan valkoisten koiranputkikukintojen seassa. Mesiangervon makea tuoksu valtaa polkujen ja reittien varret heinä-elokuussa.  

Syksyn tullen Kiikelistä voi kerätä marjoja ja sieniä jokamiehenoikeudella. Lisää tietoa jokamiehenoikeuksista www.ymparisto.fi

Kiikelissä voi retkeillä kävellen, juosten, pyöräillen, lumikenkäillen tai hiihtäen. Laavulla paistettu makkara ja retkieväät kruunaavat lähimetsään tehdyn parin tunnin retken. 

Alueelle on vapaa pääsy. 

 

Mitä uudistuksia Kiikelissä on tehty?

Kohdetta kehitetään yhteistyössä Kemin kaupungin, Metsä Groupin ja kolmannen sektorin edustajien kanssa ympärivuotiseksi ja esteettömäksi virkistys- ja luontokohteeksi. Olemassa olevat luontopolkut on nimetty, opastettu ja tarinallistettu siten, että alueen ainutlaatuinen historia ja nykypäivä on todennettavissa helposti ja nykyaikasta tekniikkaa hyödyntäen.

Vuonna 2017 rakennettu näköalatorni Kiikelin nokassa toimii lähimetsän keskuspaikkana. Sinne johtaa ympärivuotinen, esteetön Kiikelin ulkoilureitti (1,2 km). Lumettomana aikana lähimetsässä on helppokulkuisia ja lyhyitä luontopolkuja (0,5 km-3,0 km), jotka ohjautuvat Kiikelin näköalatornille ja laavulle meren rantaan. Huikea merinäköala ja urbaani kaupunkimiljöö aukeavat Kiikelin nokalta myös online-kameroiden avulla. Merellinen luonto ja monenlaiset suomalaiset metsätyypit ovat koettavissa ympäri vuoden. Näköalatornin ympäristössä toimii free WiFi-yhteys. 

Kiikeli toimii myös oppimisympäristönä. QR-koodeilla avautuvat tietolinkit sijoitetaan pieniin kyltteihin, jotka valmistuvat ja ovat maastossa reiteillä lokakuun loppuun mennessä.

 

Kenelle Kiikelissä retkeily soveltuu?

Kohde soveltuu hyvin kaikille luonnosta, hiljaisuudesta ja ulkoliikunnasta nauttiville ihmisille, myös lastenrattaiden ja pyörätuolien  kanssa liikkuville kävijöille ympäri vuoden.

Kiikeli toimii Kemin ja lähiympäristön lasten ja nuorten ympäristövastuullisena oppimisympäristönä ja virkistyskohteena.

 

Mitä Kiikeli-sana tarkoittaa?

”Kiikeli, entinen saari lienee saanut nimensä ruotsin kielestä ja se on esiintynyt mm. muodossa Kekell (1573), Kikell (1575) ja Kijkeli (1615). Kiikeli tarkoittaa kalastajien ja hylkeenpyytäjien tilapäistä kalastuspaikkaa (Jouko Vahtola). Kiikeli-sana on yhdistetty myös suomen kielen kiikk-alkuisiin sanoihin, kuten kiikkua ja kiikkerä. Sana voisi silloin tarkoittaa aallokon tietynlaista liikettä matalikon yllä apajapaikan merkkinä. (Ritva Toropainen)” 
Lähde: Jatuli XXXI, Soinila.

Katso Kiikelin reitit ja polut

Kiikelissä on useita reittejä ja polkuja, jotka yhdistyvät ympyräreitiksi (3,1 km). Esteetön, ympärivuotinen ulkoilureitti Kiikelin sillan lähtöpaikalta ulottuu Kiikelin nokalle (1,2 km), josta voi jatkaa Kiikelin kierrokselle (0,8 km) tai Snellmannin luontopolkua (0,5 km) takaisinpäin. Matkaa voi jatkaa vielä Sopulan siltojen kautta takaisin Kiikelin sillan lähtöpisteeseen.

Lyhin reitti on ympärivuotinen, esteetön ulkoilureitti lähtöpisteestä Kiikelin nokalle edestakaisin 2,4 km.

Kaikki reitit ja polut soveltuvat kuntoiluun ja päiväretkeilyyn.  Polkujen varrella voi lukea mielenkiintoista tietoa esimerkiksi alueen luonnosta ja linnuista mobiililaitteilla, sillä opastauluissa on QR-koodit. Kiikelinnokalle on asennettu ilmainen Free WiFi, jonka avulla nettiin pääsee vaivattomasti ympäri vuoden. 

Kiikelin nokan näköalatornilta avautuu upea maisema Perämerelle ja Kemin kaupunkiin. Torni toimii myös lintuharrastajien bongauspaikkana. Samasta paikasta merenrannasta löytyy laavu, joka tarjoaa rauhallisen virkistys- ja  levähdyspaikan. Myös polkujen ja reittien varrella on useita penkkejä  levähdykseen ja luonnosta nauttimiseen. 

 

Tarkista Kiikelin sää

Onko sinulla suunnitteilla retki Kiikeliin lähiaikoina? 
Nyt voit tarkistaa sääennusteen kätevästi ennen matkaasi Kiikelin sääasemalta.

 

Kuuntele tarinoita

Kiikelissä on ehtinyt tapahtua kaikenlaista vuosien saatossa. Kuuntele paikallisten asukkaiden elämänmakuisia tarinoita, jotka kaikki liittyvät jollakin tapaa Kemin Kiikeliin ja metsäteollisuuteen.

Yhteistyössä