INFO

Retkeilylläkin on ympäristövaikutuksia, mutta jokainen voi nauttia luonnosta ympärillään häiritsemättä kuitenkaan sen tasapainoa. Roskaamisella on pitkät vaikutukset ympäristöön, esimerkiksi juomatölkit ja erilaiset muovit pysyvät hajoamattomina jopa 1000 vuotta. Luonto ja muut retkeilijät kiittävät, kun tuot jätteesi pois luonnosta tai käytät laavupaikalla sijaitsevaa roska-astiaa ja autat säilyttämään luonnon kauniina seuraavillekin retkeilijöille!
Käytäthän myös valmista tulipaikkaa sekä pyri käyttämään merkittyjä polkuja turhan kulumisen estämiseksi.

Kiikelin lähimetsässä voit myös harrastaa esimerkiksi maastopyöräilyä, geokätköilyä sekä talvisin hiihtoa ja lumikenkäilyä.
Pyöräily maastossa on jokamiehenoikeuksien perusteella lähtökohtaisesti sallittua, vaikka ne edellyttävät, että pyöräilystä maastossa ei aiheudu haittaa luonnonarvojen säilymiselle tai muille maastossa liikkuville.

 

Näin toimit maastossa:

Retkeile roskatta – luontoon.fi ohjeet

Maatuvat jätteet voidaan toimittaa kompostikäymälöihin, paperijätteet voi polttaa ja mahdolliset muovit ja metallit pakataan takaisin reppuun ja tuodaan lähtöpaikalle jäteastioihin. Minkä mennessä viet, tullessa tuot.  Roskattoman retkeilyn kunnioittaminen säästää luontoa myös talviaikaan kun retkeilijöitä on vähemmän. Talviaikaan tehdään paljon huoltotöitä tulipaikoille, viedään puita ja tuodaan pois kompostijätteet. Mikäli siihen vielä lisätään koko retkeilijämäärän muoviset eväspaketit, niin huoltoajoja joudutaan tekemään kaksinkertainen määrä.

Matkalla saattaa myös yllättää tilanne vessatarpeelle. Muista tarkastaa, että olet tarpeeksi kaukana tulipaikoista, vesipisteistä, poluista ja leiripaikoista. Sitä varten on hyvä pitää mielessä että kaivaa pienen kuopan tarpeilleen ja peittää ne lähtiessään. Paperijäte olisi hyvä, joko polttaa (talviaikaan), tai pakata tiiviiseen pussiin maastosta pois tuotavaksi. Ainakin kaikki tulee peittää hyvin joko kaivetulla mullalla, lehdillä, sammalella tai lumella.