Näköalatorni

Näköalatornille pääsee Kemin Sisäsatamasta rantareittiä pitkin Kiikelin sillalle (1,4 km). Sieltä edelleen Kiikelin nokalle (1,2 km), jossa Kiikelin näköalatorni sijaitsee. Komea, puinen torni rakennettiin kesällä 2017 osana EU-rahoitteista investointihanketta yhteistyössä Kemin kaupungin, Metsä Groupin ja kolmannen sektorin kanssa. Näköalatorni sijaitsee aivan Perämeren rannassa. Sen korkeus on kuusi metriä, joten sieltä avautuu huikeat näkymät ympäri vuoden. Esteetön kulku on mahdollistettu ensimmäiselle näköalatasanteelle kolmeen metriin. Rappuset jatkuvat toiselle näköalatasanteelle, josta on mahdollista tarkkailla ympäröivää luontoa ja Kemin kaupunkia ympäri vuoden.

Torniin on asennettu aurinkopaneelilla toimivat sääasema, WiFi ja online-kamerat. Sääasema tuottaa online-tietoa internettiin, josta voi tarkkailla alueen säätä. Myös online-kamerat tuottavat kuvaa internettiin ympäri vuoden mahdollistaen arktisen luonnon tarkkailun kaikkialta maailmasta.

Kiikelin näköalatornilla sijaitsevaan tekniikkaan käytetään uusiutuvia energiamuotoja, aurinko- ja tuulienergiaa. Aurinkopaneelien tuottama sähkö varastoidaan akkuihin, joten sähköä on käytettävissä myös pimeänä aikana. Tuuliselle paikalle sijoitettu pientuulivoimala on energiataloudellisesti ja ympäristön suhteen hyvä vaihtoehto hajautettuun energiantuotantoon. Talvella ja pilvisinä aikoina tuuligeneraattorin tuottama sähkö tukee tuoton tasaisuutta ja varmistaa Kiikelin tekniikan jatkuvan toiminnan.