Reitit

Kemin Kiikelin lähimetsän urbaaniluonto mahdollistaa monimuotoisen luontokokemuksen. Paikan välitön läheisyys kaupungin keskustaan sekä hyvin opastetut reitit ja polut luovat turvallisuutta lähimetsässä kulkemiseen. Kiikelissä voi rauhassa kuunnella lintujen laulua ja tuulten huminaa Perämeren rannan tuntumassa. Helppokulkuisilla reiteillä on opastetauluja ja penkkejä luonnosta nauttimiseen ja kaiken kruunaa Kiikelin nokan näköalatorni, josta avautuu Kemin merellinen metsä- ja kaupunkimaisema.

Kiikelin reitit ja polut soveltuvat päiväretkeilyyn ja kuntoiluun. Ne toimivat hyvin myös oppimisympäristönä, sillä polkujen varsilla voi QR-koodin avulla lukea tarinoita menneisyydestä, tutustua metsätyyppeihin, kasveihin, eläimiin sekä monipuoliseen linnustoon. Keväällä maisemalle on ominaista runsas linnusto sekä kesällä monipuoliset luonnon kukat. Alkusyksystä Kiikelissä voi kerätä marjoja ja sieniä ja ottaa kauniita merellisiä kuvia ruskamaisemassa. Talvella lumi peittää metsää ja meri jäätyy. Valkea lakeus on lähes ääretön katsottaessa merelle. Kaupungin keskustan läheisyys luo turvallisuutta retkeillä lähimetsässä milloin vain.

 

Kiikelin ympärivuotinen ulkoilureitti 1,2 km

Kiikelin sillan lähtöpisteestä alkaa Kiikelin  ympäri vuoden auki oleva ulkoilureitti (edestakaisin 2,4 km). Reitillä on paikka paikoin kosteutta, riippuen sateista ja vuodenajasta. Sivun yhden suuntainen pituus Kiikelinnokalle saakka on 1,2 km.  Perillä, meren rannalla on esteetön näköalatorni sekä laavu rauhalliseen levähdykseen ja nuotiotulilla istuskeluun. Reitin kulkeminen kestää noin 30-60 minuuttia ja sitä on helppo kulkea rinnakkain. Ulkoilureitiltä on mahdollista jatkaa Kiikelin kierrokselle ja Snellmannin luontopolulle, ja sieltä edelleen Sopulan siltojen kautta takaisin Kiikelin sillan lähtöpisteeseen. Pisin mahdollinen ympärysmatka on 3,1 km.

Ulkoilureitille voi lähteä myös Kemin Sisäsatamasta Ruutinrannanpolkua pitkin, jolloin matka Kiikelin sillalle on 1,4 km yhteen suuntaan. Silloin pisin mahdollinen reitti on 5,9 km. 

Kiikelin reitti tarjoaa mahdollisuuden nauttia lähimetsästä myös lastenrattaiden, pyörätuolin kanssa liikkuville (tarvitsee avustajan, sillä vain Kiikelin silta ja näköalatorni ovat tällä hetkellä esteettömiä) sekä  kytketyn koiran kanssa liikkuville kävijöille. Reitin leveys mahdollistaa sulan maan aikana kävelyn, juoksun, pyöräilyn sekä talvella em. lisäksi myös lumikenkäilyn.  

Pieni parkkipaikka sijaitsee Kiikelin sillan välittömässä läheisyydessä Leppäkadun päässä.

Muistathan roskattoman retkeilyn periaatteen - vie mennessäsi se, minkä toit tullessasi! Lisää vinkkejä aiheesta luontohaasteen sivuilta.

 

Kiikelin kierros 0,8 km

Kiikelin nokalta reitti jatkuu Kiikelin kierroksena (0,8 km), joka soveltuu kuntoiluun ja päiväretkeilyyn. Reitin vaativuusluokka on helppo ja matkan varrella voi lukea mielenkiintoista tietoa esimerkiksi alueen luonnosta ja linnuista. Kiikelin kierros lähtee ja yhtyy ympärivuotiseen ulkoilureittiin. Reittiä voi kävellä talvella lumikengillä tai hyvillä talvijalkineilla sekä läskipyörillä.

 

Snellmannin luontopolku 0,5 km

Kiikelinkierrokselta lähtee Snellmannin luontopolku (0,5 km). Polku on saanut nimensä Kiikelin nokalla sijainneen talon omistajan luutnantti Snellmannin mukaan. Polkua pitkin kuljettiin alueen komeimmalle, kaksikerroksiselle hirsirakenteiselle talolle. Talon autioitumisen jälkeen kemiläiset lapset alkoivat kutsua taloa ”Kummitustaloksi.” 

Luontopolkua voidaan kutsua varsinaiseksi oppimispoluksi, sillä sen varrella on runsaasti pieniä opasteita ja monipuolinen luonto. Opasteisiin on upotettu QR-koodit, joiden avulla kulkija voi kirjautua internettiin ilmaiseksi ja hakea sieltä lisää tietoja polun luonnosta, linnustosta, kasvistosta, eläimistöstä ja paikallisten asukkaiden tarinoista.

Polku on helpohko kulkea kesäisin, kun taas talvella polkua voi kävellä lumikengillä tai hyvillä talvijalkineilla.