Kemin kaupunki

Kiikelin alueella Kemin kaupunki ja maanomistaja Metsä Group ovat tehneet hyvää yhteistyötä pitkään. Alue on toiminut jo vuosikymmeniä paikallisten asukkaiden ulkoilu- ja retkeilykohteena, jonne kaupunki on investoinut laavun ja siihen liittyvänä jäte- ja puuhuollon.

Myös paikalliset asukkaat ovat huolehtineet Kiikelin laduista yhteistyössä maanomistajan kanssa.
Kemin kaupungin Perämerelle rakennetut aurinkoladut poikkeavat Kiikelin nokkaan, jossa laavu ja uusi näköalatorni sijaitsevat.

Kiikelin alueen sisällöntuotanto

Investointihankkeen ohella Kemin kaupunki on tuottanut yhteistyössä asukkaiden kanssa sisältömateriaalin vuoden 2017 aikana. Aineiston keruu tehtiin kolmessa tarinallisessa työpajassa, joihin osallistui kemiläisiä asukkaita. Myös muutama henkilökohtainen haastattelu tehtiin. Elämänmakuisiin tarinoihin saatiin kuvia ja ääninäytteitä, jotka koottiin nettisivuille kaikkien saataville. Tästä on kiittäminen vapaaehtoisia kemiläisiä, jotka ovat joko itse tai sukulaiset olleet töissä Kemi Oy:llä (nykyinen Metsä Group).  Kemin Kiikeli on ollut heille joko asuinympäristö tai muulla tavalla tuttu ja rakas paikka.

Sisällön tuottamisessa saatiin apua myös kemiläisiltä lintuharrastajilta, joiden upeita lintukuvia on julkaistu Kiikelin sivuilla. Kuvaajina Seppo Mäkitalo sekä Jouko Kärkkäinen. Lintujen äänet sivuille saatiin Birdlifen avustuksella. Tekstien ruotsin- ja englanninkieliset käännöstyöt tuotettiin Kemin Osaajien Osuuskunnan Hannu Salmelan kautta sekä kiinankieliset sivut Elaine Dingin kautta.

Kiikelin nettisivusto palvelee sisällöllisesti alueen asukkaita, koululaisia ja matkailijoita.

 

Kemin kaupunki

Kiikelin kehittämisen mahdollistivat useat edellä mainitut tahot. Kemin kaupungin eri osastot toteuttivat yhteistyössä investointihankkeen ja Kiikelin sisällön tuottamisen. Elinkeinopalveluista on ollut mukana koordinoijana ja projektipäällikkönä kehittämiskoordinaattori Oili Ruokamo sekä sisällöntuottajana Emmi Salonen. Lisäksi työssä ovat olleet mukana maankäyttösuunnittelija Peter Brusila, kaupungingeodeetti Paulus Rantajärvi, Kemi Factorista äänittäjinä Elias Kauppinen ja Joonas Pirttikangas sekä näköalatornin valvojina rakennusmestarit Veijo Miinala ja Mika Setälä. Lisäksi tietohallintokeskuksesta olivat IT-asiantuntijoina Arto Veijovaara, Ville Kanto ja Juho Mikkola sekä liikuntapalveluista Ilkka Kotala.