Djur

Förutom fåglar kan du se djur och deras spår i närskog.
Vad kunde ha varit figuren som skakade inom skogen? Var det en räv, en kanin eller kanske den kungen av skogar, en älg?
Till exempel kan dessa snygga djur beundras i Kiikelis närskog. Men om du inte ser syn kan du hitta tecken på djurspår från marken.

Skogshare (Lepus timidus) 
är väl anpassad till de norra förhållandena. Huden viks mellan tårna på fötterna hindrar att den sjunker in i snö och färgningen av pälsen bidrar till att hålla den gömt från rovdjur. Under sommaren är pälsen på skogsharen brunaktig på baksidan medan magen är vit. Under vintern ändras skogsharen i en helt vit päls för att dölja sig bättre i snön.

Rödvär (Vulpes vulpes)
föredrar att flytta under mörkret och på natten. I många sagor är räven en skarp och klok varelse, men i verklighet är räven också ett ganska smart djur - det är bra att anpassa sig in i olika typer av miljöer, och kan hitta saker att jaga i många olika typer av miljöer, även i städer. Räven är lätt att känna igen från sin orange och brun färgning, spetsiga öron och vitt spets av svansen.

Ekorre (Sciurus vulgaris)
är en av tre gnagare i Finland som klassificeras som viltdjur. Det är bekant för nästan alla finländare.
Man kan känna igen ekorren från öron tofs, den fluffiga svansen och färgningen av pälsen. Den röda ekorren byter pälsen två gånger om året. Sommarpäls är brunaktig röd och under vinter ljusgrå. Magen är ljus färg runt året.

Europeisk älg (Alces alces)
är Finlands största däggdjur. Älgen har varit viktig till de människor som bor i Finlands region ända sedan stenåldern på grund av kött, ben och päls. Köttet användes som näring, päls användes för att göra kläder och redskap och benen gjordes till smycken och till exempel verktyg.
Älg är en växtätare. Älgens mat varierar beroende på årstiden. Under våren äter älg till exempel grenar från en pil. Under sommaren äter älgen bland annat bladen av aspen och andra lövträd.