Huvudsida

Vad är Kiikeli i Kemi?

Den närskogen i Kiikeli på havskust har för årtionden varit en urban rekreations område som har varit populär med folk i Kemi. Den är en verkligt exempel av den samexistens av den industrin och den lokal population i en hållbart sätt. Kiikeli är ägnat av Metsä Group, den är situerad i den åmynningen region av den Kemi älv, i söder och västen gränsar Bottenviken. Metsä Group producerar förnybara produkter från nordliga skogar som ersätter användningen av fossila råvaror.

Vi hanterar våra skogar hållbart och säkrar deras tillväxt och naturvärden. Vi producerar förnybar energi och agerar resursklokt. Detta är hållbar bioekonomi, där Metsä Group är en föregångare. Vårstyrka fortsätter att växa i norra skogarna.

Kiikeli är en populär campingplats runt året nästan i mitten av staden Kemi. Bredvid observationstornet vid vindskydd kan man i fred titta hur flammorna i lägereldet flimmer och observera naturens olika fenomen, såsom midnattssolen på sommartiden och stjärnor som blinkar på vintern. En lycklig person kan se de arktiska nordljusen från hösten till våren.

Skriva ut Kiikeli broschyren från här.

Vad kan du se i Kiikeli?

På våren återvänder flyttfåglarna tillbaka till Finland och börjar häcka. Området är populärt bland fågel- och naturhobbyister, eftersom i Kiikeli man kan se sällsynta fåglar under sin migration på våren. Under den tidiga sommaren vid skogen och stränderna, kan man höra sjungande konserter av fåglarna dygnet runt, för det finns dussintals olika fågelarter som häckar i Kiikeli. De 300 fågelhusen som var placerad där våren 2017 ökar antalet fåglar som bo i dem och kan därför öka antalet nya fågelarter som häckar i området.

Under sommaren, den fantastiska naturen i Lappland och blommorna i de olika skogstyperna är i full blomst. Först är de rikliga liljorna och därefter den gula, smörbollar som kallas Finlands midsommarblomma. I juli pryddas den vackra skogsnäva med härliga färger bland de vita hundkäx blommorna. Den söta doften av älggräs tar över stigar och rutter i juli-augusti. På hösten kan man plocka bär och svamp i Kiikeli enligt allemansrätt.

För mer information om allemansrätt klicka här.

I Kiikeli kan man resa genom att vandra, springa, cykla, snöskor eller åka skidor. En korv som stekas på lägereldet vid vindskydd och annan mat är högpunkten till en två timmars resa till en närskog.

Det finns en fri ingång till området.

 

Vad är nytt i Kiikeli?

Attraktionen är utvecklad i samarbete med staden Kemi, Metsä Group och medlemmar av den tredje sektorn för att bli en året runt, obegränsad uppfriskning och naturdestination. De existerande naturvägarna har namngivits, guidad och storifierat så att den unika historien och nutiden kan verifieras lätt med hjälp av modern teknik.
Under den snöfria perioden finns det korta och lättförflyttade vägar (0,5 km-3,0 km) i den närskogen, som leder till det observationstornet av Kiikeli och vindskydd vid havet. Fantastisk utsikt över Bottenviken och urbana landskapet kan ses från toppen av Kiikeli även med onlinekameror. Marin natur och många olika typer av finska skogstyper kan upplevas året runt. Det finns också en gratis Wi-Fi- anslutning nära observationstornet.

Attraktionen passar alla som tycker om natur, tyst och utomhusövning, även de som har barnvagn eller rullstol året runt.
Kiikeli fungerar som en miljömedveten läroplats och rekreationsattraktion för barn och ungdomar i området.

 
Meningen av ord Kiikeli

Möjliga betydelse för det ordet "Kiikeli". " Kiikeli, en före detta ö, har troligen fått sitt namn från svenska och har uppträdas bland annat i former Kekell (1573), Kikell (1575) och Kijkeli (1615). Kiikeli betyder ett tillfällig fiske plats som är använts av fiskare och säljägare (Jouko Vahtola).
Ordet Kiikeli har sammansatt också till den finska språkets ord som börjar med kiikk, liksom kiikkua och kiikkerä. Därför ordet kan betyda en viss rörelse av vågorna ovanför en bank som ett tecken av en fiske plats. (Ritva Toropainen)"
Källmaterial: Soinila, T. Jatuli XXXI.

 

In collaboration