Leder

Kiikelis leder och banor är lämpliga för dagsutflykter och träning. De fungerar också bra som en läromiljö, eftersom genom QR-koden längs vägarna du kan läsa historier om det förflutna, utforska skogstyper, växter, djur och olika fågelliv. På våren präglas landskapet av rikligt fågelliv och på sommar av varierade naturliga blommor. I början av hösten kan du samla bär och svamp i Kiikeli och ta vackert havsfoto i hamnlandskapet. På vintern täcker snön skogarna och havet fryser. Den vita slätt är nästan oändlig när man tittar åt havet. Närheten till stadskärnan ger säkerhet på vandringar i närskogen när som helst.

 

Det året runt utomhusled av Kiikel är 1,2 km
Från utgångspunkten i Kiikeli-bron börjar den Kiikeli utomhusled som är öppen året runt (fram och tillbaka 2,4 km). Vägen har fukt är närvarande i några platser, beroende på regn och säsong. Envägslängden på sidan upp till Kiikeli spetsen är 1,2 km. Framme vid havet, det finns en fri utsikt över sjön och en vindskydd för en lugn vila och för att sitta vid lägereld. Resan tar cirka 30 till 60 minuter och det är lätt att resa parallellt. Det är möjligt att fortsätta utomhusled till en runda av Kiikeli och Snellmanns naturled, och fortsätt därifrån via Sopula-bron till utgångspunkten för Kiikeli-bron. Den längsta möjliga omkretsen är 3,1 km. En liten parkeringsplats ligger i närheten av Kiikeli-bron i slutet av Leppäkatu.
Kom ihåg principen om vandring utan skräp - ta bort vad du hade när du kom!

 

Kiikeli rundan 0,8 km
Från Kiikelis spets fortsätter leden som den Kiikeli rundan (0,8 km), som är lämplig för träning och dagsutflykter. Leden är lätt att gå och du kan läsa intressant information om natur och fåglar genom vägen. Kiikeli rundan utgår och förenas med året runt utomhusleden. Du kan gå på leden på vintern med snöskor eller bra vinterskor och med en fatbike.

 

Snellmanns naturled 0,5 km
Snellmanns naturled (0,5 km) utgår från Kiikeli rundan. Leden är uppkallad efter löjtnant Snellmann, en husägare i Kiikelis spets. Leden transporterades till det vackraste stockhus med tvåvåningar i området. Efter hus blev obebodd började de barnen från Kemi kalla huset "Spökhus".
Naturleden kan kallas en riktig inlärningsväg, eftersom det finns många små skyltar och en rik natur. Det finns inbäddade QR-koder i skyltar för att hjälpa en vandrare logga in på internet gratis och få mer information om, till exempel, naturen längs leden.