Kiikeli – merellinen lähimetsähanke

tml_kiikeli

Kemin kaupunki on toteuttanut EU-rahoitteisen yhteistyöhankkeen, jossa ovat mukana olleet Metsä Group ja kolmas sektori. Hanke liittyi Metsä Groupin omistamaan Kiikelin virkistysmetsään, joka sijaitsee Kemin keskustan välittömässä läheisyydessä Perämeren rannalla. Alue on toiminut jo vuosikymmeniä paikallisten asukkaiden ulkoilu- ja retkeilykohteena. Yhteisellä investointihankkeella luotiin Kiikelistä ympärivuotinen ulkoilu- ja retkeilykohde, joka soveltuu asukkaiden lisäksi matkailijoille ja teollisuuden vieraille. Hankkeen aikaisilla toimenpiteillä varmistettiin lähimetsän olemassaolo ja sen hyödynnettävyys vuosikymmeniksi eteenpäin. Toimenpiteillä mahdollistettiin laajemmat kohderyhmät, kuten vanhukset, liikuntarajoitteiset ja lapsiperheet sekä kansainväliset matkailijat.

Hankkeen toimesta rakennettiin Kiikelinlahdelle merenrantaan näköalatorni sekä luotiin olemassa olevaan polkuverkostoon mobiiliopastetut retkeilyreitit. Hankkeella lisättiin paikallisten luonto-, lintu- ja metsästysharrastajien yhteistyötä, mm. polkujen ympäristön risusavotoilla ja kolmensadan linnunpöntön rakennus- ja asennustalkoilla. Ympäristön havainnoimista ja oppimista helpottamaan tuotettiin pieniä opasviittoja ja -tauluja, joihin on liitetty QR-koodit mobiililiikenteen mahdollistamiseksi. Näköalatorniin hankittiin sääasema, kaksi webbikameraa ja WiFi-reititin, jotka mahdollistavat ajantasaisen tiedon saannin internetin kautta. Sähkövirtaa varten hankittiin ympäristöystävällinen aurinkopaneelijärjestelmä ja myöhemmin hankkeen ulkopuolella pieni tuulimylly.

Hanke rahoitettiin Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2014-2020 tuella Peräpohjolan Leader ry:n kautta. Hyväksytyt kustannukset ovat 42.500 euroa, josta julkista tukea on myönnetty 27.625,00 euroa. Hankeaika  1.11.2016-31.12.2017.

Lisätietoja antavat Kemin kaupungilta kehittämiskoordinaattori Oili Ruokamo, puh. 040-662 5264, oili.ruokamo@kemi.fi sekä  Metsä Groupilta tiedottaja Minna Pirnes, puh. 050-598 9517, minna.pirnes@metsagroup.com