Kiikeli – merellinen lähimetsähanke

tml_kiikeli

Kemin kaupunki on saanut myönteisen EU-rahoituspäätöksen yhteistyöhankkeelle, jossa ovat mukana Metsä Group ja kolmas sektori. Hanke liittyy Metsä Groupin omistamaan Kiikelin virkistysmetsään, joka sijaitsee Kemin keskustan välittömässä läheisyydessä Perämeren rannalla. Alue on toiminut jo vuosikymmeniä paikallisten asukkaiden ulkoilu- ja retkeilykohteena. Yhteisellä investointihankkeella luodaan Kiikelistä ympärivuotinen ulkoilu- ja retkeilykohde, joka soveltuu asukkaiden lisäksi matkailijoille ja teollisuuden vieraille. Ensi vuoden aikana tehtävillä toimenpiteillä varmistetaan lähimetsän olemassaolo ja sen hyödynnettävyys vuosikymmeniksi eteenpäin. Toimenpiteillä mahdollistetaan laajemmat kohderyhmät, kuten vanhukset, liikuntarajoitteiset ja lapsiperheet sekä kansainväliset matkailijat.

Hankkeen toimesta rakennetaan Kiikelinlahdelle merenrantaan näköalatorni sekä luodaan olemassa olevaan polkuverkostoon mobiiliopastetut retkeilyreitit. Hankkeella lisätään paikallisten luonto-, lintu- ja metsästysharrastajien yhteistyötä, mm. polkujen ympäristön risusavotoilla ja kolmensadan linnunpöntön rakennus- ja asennustalkoilla. Ympäristön havainnoimista ja oppimista helpottamaan tuotetaan pieniä opasviittoja ja -tauluja, joihin on liitetty QR-koodit mobiililiikenteen mahdollistamiseksi. Näköalatorniin hankitaan sääasema, kaksi webbikameraa ja WiFi-reititin, jotka mahdollistavat ajantasaisen tiedon saannin internetin kautta. Sähkövirtaa varten hankitaan ympäristöystävällinen aurinkopaneelijärjestelmä.

Hanke rahoitetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2014-2020 tuella Peräpohjolan Leader ry:n kautta. Hyväksytyt kustannukset ovat 42.500 euroa, josta julkista tukea on myönnetty 27.625,00 euroa. Hankeaika on 1.11.2016-31.12.2017.

Lisätietoja antavat Kemin kaupungilta kehittämiskoordinaattori Oili Ruokamo, puh. 040-662 5264, oili.ruokamo@kemi.fi sekä  Metsä Groupilta tiedottaja Minna Pirnes, puh. 050-598 9517, minna.pirnes@metsagroup.com