Maahanmuuttajien kotoutumiskoulutus

Maahanmuuttajakoulutus on kotoutumiskoulutusta maahan muuttaneille

Maahanmuuttajakoulutus alkoi Kemin iltalukiossa (nyk. Kemin lyseon lukio) vuonna 1988, jolloin opiskelijoiksi saapui 20 vietnamilaista pakolaista. Koulutus on nyt työvoimakoulutusta. Opiskelijat ovat työnhakijoina Meri-Lapin työ- ja elinkeinotoimistossa.

Opiskelijoita on 12 ryhmässä yhteensä noin 140. Suurin osa opiskelijoista on pakolaistaustaisia: kiintiöpakolaisia ja turvapaikanhakijoina Suomeen tulleita. Opiskelijoita on tällä hetkellä yli 20 eri maasta, eniten Myanmarista, Irakista, Thaimaasta, Venäjältä ja Somaliasta.

Opettajia on 20 ja heidän apunaan on atk-yleismies. Maahanmuuttajakoulutuksella on Kemin lyseon lukion kanssa yhteinen oppilaitossihteeri.

Koulutukseen hakijoiden määrä on kasvanut jatkuvasti ja alkukartoituksia järjestetään yhä tiheämmin. Odottamisaika ennen koulutukseen pääsyä ei kuitenkaan ole pidentynyt.

Opiskelijat ovat menestyneet opinnoissaan ja yleisissä kielitutkinnoissa sekä suorittaneet innokkaasti hygieniapasseja, työturvallisuuskortteja ja tietokoneen @-kortteja.

Opiskelijat ovat kotoutuneet hyvin ja päässeet menestyksekkäästi kiinni jatko-opintoihin ja työelämään.