HERKKUTATIT

Männynherkkutatti * * *

Boletus pinophilus
(B. pinicola)
Barrskogsstensvamp

Kookas. Lakki (8-20 cm) tumman punaruskea. Pillikerros vanhemmiten kellanvihreä. Jalka tanakka. Malto valkoista, pintakelmun alta punertavaa. Maku mieto. Tuoksu miellyttävä. Yleinen mäntykankailla. Herkullinen. Muistuttaa suuresti herkku- tattia, mutta lakin pinta on epätasaisen kyhmyinen ja väriltään tummempi, punaruskea. Samaa punaruskeaa väriä on usein nuorten pillien suissa samoin kuin jalassakin. Pillit ovat nuorena vaaleat, mutta pian kellanvihertävät. Jalassa, etenkin sen yläosassa oleva siro vaalea verkkokuvio näkyy hyvin hieman punaruskehtavalta pohjalta. Sienen malto on valkoista, vain ohuelti lakin pintakelmun alta ruskeanpunertavaa. Maku on mietoja hyvä ja tuoksu miellyttävä. Laji kasvaa mäntykankailla tai sekametsissä männyn seuralaisena. Se on koko maassa yleinen ja sitä on aina männyn metsärajalle saakka. Tämä laji on todennäköisesti meillä satoisampikin kuin herkkutatti. Se on aivan erinomainen ruokasieni, jota voidaan käyttää samalla tavalla kuin herkkutattia. Kauppasienilaji.


Herkkutatti *** 

Boletus edulis Stensvamp                                                                (CarlJohansvamp)

Lakki (6-20 cm) ruskea, hieman tahmea. Pillikerros ensin valkoinen, sitten kellertävä, vanhana kellanvihreä. Jalka tynnyrimäinen, paksun nuijamainen, sen pinnalla ohut vaalea verkkokuvio. Maku mieto. Tuoksu miellyttävä. Tuoreissa metsissä. Yleinen koko maassa. Herkullinen. Nuorena lakki on pallomaisen kupera, jalka paksun tynnyrimäinen ja malto 'kivikovaa'. Hyvin paksumaltoinen ja myöhemmin laakeneva lakki on mustanruskea - keskiruskea - harmaanruskea - punertavanruskea tai vaaleanruskea. Valkoinen, hieman ruskehtavan harmaa jalka pysyy paksun nuijamaisena ja siinä on pohjaväriä vaaleampi verkko- mainen kuviointi, selvimpänä jalan yläosassa, mutta monesti vain vaivoin erotettavissa. Malto on valkoista (ei värimuutoksia), lakin pintakelmun alta punaruskeaa, sekä myöhemmin sienen vanhetessa huomattavasti pehmenevää. Maku on mieto, imelähkö ja tuoksu hyvin heikko miellyttävä. Pillistö on nuorena harmahtavan valkoinen, pian kellertävä ja täysikasvuisessa sienessä vihertävänkeltainen. - Laji kasvaa yleisenä ja runsassatoisena koko maassa heinäkuusta syyskuun loppuun, joskus kaksikin pääsatoa muodostaen. Sitä löytää erilaisista tuoreista metsistä, metsäisiltä laitumilta ja hakamailta, metsänlaiteilta jne. Sieni on pyrittävä keräämään mahdollisimman nuorena ja kiinteämaltoisena. Vanhana se on kovin pehmeä ja erittäin usein toukkainen. Hyönteiset munivat pilleihin, joista toukat kuoriuduttuaan kaivautuvat sienen maltoon. (Näin tapahtuu tateilla yleensäkin.) Perattaessa pillejä ei tarvitse poistaa, elleivät ne ole toukkaisia.

Herkkutatti on parhaita ruokasieniämme, erittäin herkullinen sekä ravitseva laji. Se sopii paistoksiin, muhennettavaksi, keittoihin ja raakana syötäväksi. Se voidaan pakastaa  ja varsinkin kuivata, jolloin sen maku entisestään paranee ja voimistuu. Sieni kuivataan 5 mm paksuina viipaleina. Kuivattuja herkkutatteja liotetaan 3 tuntia 20-asteisessa vedessä ennen ruoaksi valmistamista. Myös liotusvesi käytetään ruuanlaittoon siihen liuenneiden ravinteiden vuoksi. 

Kauppasienilaji.

KEITTOKIRJA
VARSINAISELLE KOTISIVULLE
 

Thursday, November 23, 1995 at 20:37:09

Updated:Sunday, April 9, 2003 at 13:55:09

Päivitetty 6.8.2003