Oletko järjestämässä tapahtumaa Kemissä? Ilmoita se kalenteriimme tällä lomakkeella! Täytä tapahtumaasi liittyvät kentät ja paina lopuksi Lisää tapahtuma -painiketta, jolloin se välittyy asiakaspalvelun tallennettavaksi. Tapahtuman peruuntuessa ota yhteys asiakaspalveluun: asiakaspalvelu@kemi.fi tai p. 040 680 3120.

Kemi 150
Vuosi 2019 on Kemin kaupungin juhlavuosi. Kaikille avoimien, ilmaisten tapahtumien yhteydessä valitse kategoriaksi Kemi 150 vuotta, jolloin tapahtuma tulee näkymään myös kaupungin Kemi 150 -sivulla. Voit valita useita kategorioita.

Ladataan Tapahtumat

« All Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Koherenssi ja koheesio – Kemin kuvataiteilijat juhlistavat 150-vuotiasta kotikaupunkia

2.3.2019 klo 10:00 - 15:00

|Toistuva Tapahtuma (Katso kaikki)

An event every week that begins at 10:00am on sunnuntai ja lauantai, repeating until 12.5.2019

An event every week that begins at 11:00 on tiistai, keskiviikko, torstai ja perjantai, repeating until 12.5.2019

One event on 18.4.2019 at 11:00

One event on 30.4.2019 at 11:00

Vapaa

Kemin taidemuseossa avautuu 1.3.2019 Kemin kaupungin 150-vuotista historiaa juhlistava näyttely. Näyttely esittelee laajalti kemiläistaiteilijoita ja heidän teoksiaan vuosien varrelta. Mukana ovat Kemin taidehistoriaan kuuluvat klassikkotaiteilijat sekä Kemin kuvataiteilijat ry:n jäsenet tuoreimmilla teoksillaan. Juhlanäyttelyä varten taidemuseo on myös kerännyt näyttelyteoksia kemiläisistä yksityiskodeista ja -kokoelmista. Kaikki esillä olevat teokset ovat muutamaa teosta lukuunottamatta sellaisia, jotka eivät aiemmin ole olleet suuren yleisön nähtävillä.

Näyttely on saanut nimensä kemiläisen kuvataiteilija ja kuvataideopettaja Taina Rönkön teoksesta Koherenssi ja koheesio (2018-2019). Teos on tehty nestemäisellä akryl ink-värillä syväpainopaperille. Teos on muodostunut pitkälti sattumasta, värit ovat levinneet paperille aluksi hallitsemattomasti. Näennäisestä sattumanvaraisuudesta huolimatta jokainen väri, muoto ja kokonaisuus on taiteilijan valinnan tulos.

Sanalla koherenssi tarkoitetaan mm. yhtenäisyyttä, yhdenmukaisuutta ja loogista järkevyyttä. Fysiikassa koherenssi on tila, jossa aaltoliikkeen aaltojen vaiheet osuvat päällekkäin ja vahvistavat toisiaan. Amerikkalais-israelilainen sosiologi Aaron Antonovsky kehitti koherenssin tunteen teorian, jonka mukaan yksilön terveys liittyy hänen voimavaroihinsa ja elämänhallintakykyynsä. Vahvemman koherenssin omaavat henkilöt toipuvat heitä kohdanneista tragedioista ja selviytyvät stressitilanteista matalamman koherenssin omaavia henkilöitä paremmin.

Taideteoksesta voidaan sanoa, että se on koherentti silloin, kun siinä ei ole mitään siihen kuulumatonta. Koherenssia tuottavat eheys, sopusuhtaisuus ja tasapaino sekä osien välinen harmonia. Taiteilijat pyrkivät saamaan aikaan teoksen, jonka kaikki osaset toteuttavat koherenssin vaatimusta. Myös taidenäyttelyiltä ja näyttelykokonaisuuksilta odotetaan koherenttiutta. Tämä ilmenee mm. teosten ripustuksessa ja teosten määrässä suhteessa näyttelytilaan. Taiteilijat, näyttelyiden kuraattorit ja juryttäjät pyrkivät valinnoillaan saattamaan näyttelykokonaisuuden mahdollisimman koherentiksi, eli he pyrkivät eläytymään näyttelykävijän katsomiskokemukseen ja valitsemaan sellaiset teokset, jotka tukevat näyttelykokonaisuuden tasapainoa ja harmoniaa.

Koheesiolla tarkoitetaan keskinäisiä vetovoimia. Fysiikassa koheesio pitää ainetta koossa, eli vastustaa sitä rikkovia voimia. Sosiologiassa koheesiolla tarkoitetaan ryhmän jäsenten tai ihmisjoukon välistä yhteenkuuluvuutta. Kemistä lähtöisin olevia tai täällä toimineita ja edelleen toimivia taiteilijoita voidaan nimetä satoja. Kaksi taiteilijoiden perustamaa ryhmää, Ryhmä Kemi sekä Kemin kuvataiteilijat ry ovat olleet valtakunnallisestikin vaikuttavia ja tunnettuja taiteilijaryhmittymiä. Kemin kuvataiteilijat ry on vastikään uudelleen järjestäytynyt, ja sen nykyiset jäsenet osallistuvat aktiivisesti ryhmän toimintaan ja tuovat taidettaan näkyvästi esille sekä Kemin kaupungissa että lähiympäristössä. Voidaankin sanoa, että Kemin kuvataiteilijat ry on laajan koheesion omaava taiteilijaryhmä.

Taidemuseon yhden näyttelyseinän täyttävät kemiläistaiteilijoiden, kuten Harry Porkon, Olavi Korolaisen, Henna Takkisen ja Anna Almin näkemykset Kemin rakennuksista ja maisemista. Tunnistatko paikat?

Kemiläistaiteilijoiden lisäksi näyttelyssä on esillä hollantilaisen taiteilija Guido van Der Werven videoteos Nummer Acht – everything is going to be alright. Tällä hetkellä huippuajankohtainen teos kuvattiin Perämeren jäällä vuonna 2007. Videoteos on yksi taiteilijan kuuluisimmista teoksista, ja se on ollut esillä kuuluisissa museoissa ja näyttelyissä ympäri maailmaa, mm. New Yorkin MoMA:ssa (Museum of Modern Art). Kemin taidemuseo sai kunnian liittyä näiden museoiden joukkoon saamalla esitysoikeuden teokseen näyttelyn ajaksi.

Lisätietoja: Tanja Kavasvuo, intendentti, Kemin taidemuseo tanja.kavasvuo@kemi.fi, 040 3576991

Tarkemmat tiedot

Päivämäärä:
2.3.2019
Aika:
10:00 - 15:00
Hinta:
Vapaa
Tapahtumaluokat:
, , , ,
Kotisivu:
http://merilapinmuseot.fi/museot/kemin-taidemuseo-aluetaidemuseo

Tapahtumapaikka

Kemin taidemuseo
Marina Takalon katu 3
Kemi ,
+ Google Map

Oletko järjestämässä tapahtumaa Kemissä? Ilmoita se kalenteriimme tällä lomakkeella!