Äitiysneuvola

Äitiysneuvola palvelee perhettä raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeajan aikana.

Odottavan äidin on hyvä ottaa yhteyttä neuvolaan, kun kuukautiset ovat kaksi viikkoa myöhässä ja raskaustesti on positiivinen. Isien toivotaan osallistuvan neuvolakäynneille. Neuvolapalvelut ovat maksuttomia.

Äitiys- ja perhesuunnitteluneuvolan ja lastenneuvolan vastaanotot toimivat ajanvarauksella. Neuvoloiden puhelinaika on arkisin kello 11–12.

Äitiysneuvola palvelee synnytyksen jälkeen tehtävään jälkitarkastukseen asti. Äitiysneuvolan tavoitteena on turvata odottavan äidin, lapsen ja perheenjäsenten paras mahdollinen terveys.

Neuvolassa vanhemmat saavat myös tietoa erilaisista yhteiskunnan tarjoamista palveluista.

Neuvolat tekevät yhteistyötä Mehiläinen Länsi-Pohjan keskussairaalan äitiyspoliklinikan ja synnytysosaston kanssa. Raskauden ajan seulontaultraäänitutkimukset ja riskiraskauksien seuranta tehdään erikoissairaanhoidossa äitiyspoliklinikalla.

Perhevalmennus

Perhevalmennusta tarjotaan lähinnä ensisynnyttäjille. Se järjestetään keskitetysti yhteistyössä äitiysneuvolan, lastenneuvolan, hammashuollon, fysioterapian ja perheneuvolan kanssa.

Lastenneuvola

Lastenneuvolan tehtävänä on seurata lapsen kasvua ja kehitystä kouluikään asti. Neuvola opastaa vanhempia lasten perushoidossa sekä tukee varhaista vuorovaikutusta. Neuvola tukee vanhempia kasvatuksessa ja arjen sujuvuudessa.

Neuvolaväen tehtävänä on myös tunnistaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa lapsen ja perheen terveyttä vaarantavat tekijät. Lapsi ja perhe voidaan ohjata tarvittaessa muille asiantuntijoille tutkimuksiin tai hoitoon.

Lapsi saa neuvolassa rokotusohjelmaan kuuluvat rokotukset.

Alle 7-vuotiaat lapset saavat ilmaiseksi rokotukset kurkkumätää, hinkuyskää, jäykkäkouristusta, poliota, pneumokokki-infektioita, hemophilus influenzae (HIB) -tautia, tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa sekä vesirokkoa vastaan.

Tuberkuloosia vastaan annettavan BCG-rokotteen saavat vain riskiryhmiin kuuluvat lapset synnytyssairaalassa.