Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta sekä sen aiheuttamista rajoituksista ja muutoksista Kemin kaupungissa.

Korona-tiedotteet

Tiedotteet löytyvät myös etusivulta sekä sivulta kemi.fi/ajankohtaista.

Testaus-, jäljitys-, eristys- ja karanteenikäytännöt Meri-Lapissa 2.3.2022 alkaen

Milloin testiin?

Lieväoireisten henkilöiden ei ole välttämätöntä hakeutua koronavirustestiin, vaan riittää että sairastaa oireisen hengitystieinfektion kotona. Töihin tai kouluun voi palata kahden oireettoman päivän jälkeen.

Poikkeuksen testiin hakeutumisessa muodostavat hengitystieoireista kärsivät sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelevät sekä heidän perheenjäsenensä. Myös raskaana olevien ja alle 6 viikon sisällä synnyttäneiden kehotetaan edelleen hakeutuvan koronavirustestiin.

Oireettomien ei tule hakeutua testiin muuten, kuin tartuntatautilääkärin määräyksestä tai terveydenhuollon ohjaamana (esim. toimenpidettä edeltävästi).

Positiivisen kotitestin tehneen ei suositella enää hakeutuvan varmistustestiin, vaan hän voi sairastaa taudin ja eristäytyä 5 vuorokauden ajaksi kotiinsa. Liikkeelle voi lähteä 5 vuorokauden kuluttua positiivisesta kotitestistä, kunhan ajanjakso sisältää kaksi oireetonta päivää.

Jäljitys- ja karanteenikäytäntö

Tartunnanjäljitys on keskitetty sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköihin ja laitosepidemioihin.

Koronavirustaudille altistuneen (oleskelu yli 15 minuuttia alle 2 m:n etäisyydellä positiivisesta henkilöstä) suositellaan mahdollisuuksien mukaan välttämään kontakteja toisiin ihmisiin vähintään viiden päivän ajan, laskettuna viimeisestä altistumispäivästä tai, mikäli altistaja on perheenjäsen, laskettuna perheenjäsenen oireiden alkamispäivästä. Etätyötä ja etäopiskelua suositellaan mahdollisuuksien mukaan. Töihin, opiskeluun ja kouluun voi mennä normaalisti mikäli etätyö/etäopiskelu/etäkoulu ei ole mahdollista. Tämä koskee myös tilanteita, joissa perheenjäsenellä todetaan koronavirusinfektio. Kasvomaskin käyttöä ja hyvää käsihygieniaa suositellaan. Mikäli ilmaantuu oireita, niin siirrytään välittömästi kotiin sairastamaan.

Koronapositiivisten kontaktointi ja eristyskäytäntö

Pääsääntöisesti tartuntatautilain mukaisista eristyspäätöksistä on luovuttu alueellisesti. Positiivisen koronatestin antanut saa ilmoituksen tekstiviestillä tartunnastaan ja hänen kehotetaan eristäytyvän kotiinsa vähintään viiden vuorokauden ajaksi sekä ilmoittamaan tartunnasta lähikontakteillesi. Mikäli olet raskaana tai synnyttänyt <6 vk sitten, ota yhteyttä omaan neuvolan terveydenhoitajaan.

Parantumisen jälkeen liikkeelle voi lähteä 5 vuorokauden kuluttua, jos siihen sisältyy vähintään kaksi oireetonta päivää.

Normaalit sairauslomakäytännöt jatkossa, sairaana pysytään kotona

Mikäli henkilö tarvitsee sairauslomatodistuksen töistä poissaolonsa takia tai todistuksen KELA:lle tartuntatautipäivärahaa varten, hän on tavalliseen tapaan yhteydessä työterveyshuoltoon tai omaan terveyskeskukseen hyödyntäen sähköisiä kanavia (digiklinikka) ja puhelinta. Sairaana ei pidä lähteä liikkeelle kotoa todistuksen hakemisen takia.

Länsi-Pohjan keskussairaalan akuuttiklinikka keskittyy päivystyspotilaiden hoitoon.

Työnantajien suositellaan laajentavan omailmoituskäytäntöään työntekijän positiivisen koronatestin jälkeen, jotta tarpeettomien todistusten hankkimiselta vältyttäisiin.

Ohje sote-henkilöstölle 2. maaliskuuta 2022 alkaen

  • Mikäli kärsit hengitystieinfektion oireista, poistu työpaikaltasi ja hakeudu koronavirustestiin. Ole poissa työstä vähintään 5vrk ajan (sisältäen 2 oireetonta päivää) tai mikäli oireet kestävät pidempään, niin kauan, että olet ollut 2 vrk oireeton. Mikäli tarvitset sairauslomatodistuksen tai todistuksen KELA:lle tartuntatautipäivärahaa varten, ole yhteydessä omaan työterveyshuoltoon tai terveyskeskukseen.
  • Ilmoita tartunnastasi ja altistumisestasi aina lähiesimiehellesi.
  • Jos perheenjäsenelläsi todetaan koronavirusinfektio. Ilmoita tilanteesta esimiehellesi. Voit jatkaa työskentelyä suojattuna. Käytä viikon ajan työskennellessäsi venttiilitöntä FFP2-tason hengityssuojainta, ruokaile ja pidä tauot välttäen suojaamatonta kontaktia muuhun henkilökuntaan.
  • Jos olet altistunut, mutta oireeton, voit jatkaa työskentelyä suojattuna. Käytä viikon ajan työskennellessäsi venttiilitöntä FFP2-tason hengityssuojainta ja ruokaile ja pidä tauot välttäen suojaamatonta kontaktia muuhun henkilökuntaan.

Näin varaat ajan testiin

Kaupungin näytteenottopiste vanhalla terveysasemalla Kauppakatu 22, on tarkoitettu ainoastaan oireisille tai tartuntatautiviranomaisen näytteenottoon kehottamille Kemin ja Keminmaan asukkaille. Arkisin testit tehdään Kemin vanhalla terveysasemalla ja viikonloppuisin Torniossa. Kemin vanhalla terveysasemalla käynti näytteenottoon vasemmanpuoleisesta ovesta.

Mikäli tarvitset koronanäytteenottoa suunnittelemasi ulkomaan matkan tai työnantajan vaatimuksesta, varaa aika yksityiselle terveysasemalle (Mehiläinen, Terveystalo) tai omaan työterveyshuoltoosi koronanäytteenottoa varten.

Usein kysytyt kysymykset

  1. Jos perheessä on koronapositiivinen, jääkö koko perhe karanteeniin?   Koko perhettä suositellaan 5 päivän ajan koronapositiivisen oireiden alkamisesta pysyttelemään kotona ja välttämään ylimääräisiä perheen ulkopuolisia kontakteja, mikäli mahdollista, mutta jos perheenjäsenten ei ole mahdollista jäädä etätyöhön/etäopiskeluun/etäkouluun, menevät oireettomat perheenjäsenet normaalisti työhön/oppilaitokseen/kouluun ja käyttävät maskia sekä huolehtivat hyvästä käsihygieniasta.
  2. Kenen pitää käydä virallisessa koronatestissä? Kenelle riittää pelkkä kotitesti?  Virallista koronatestiä suositellaan sote-henkilöstöön kuuluvalle, raskaana oleville sekä edeltävien 6 viikon aikana synnyttäneille. Muut voivat sairastaa ylähengitystieinfektion pysymällä kotona vähintään 5vrk ajan oireiden alkamisesta tai mikäli oireet kestävät pidempään, niin kauan, kunnes ovat olleet 2 vuorokautta oireettomia. Koronatestin ( mukaan lukien kotitestin ) voi tehdä niin halutessaan.
  3. Jos pikatesti on positiivinen, miksi se ei siirry omakantaan ja näy sairastetussa taudissa? Ns. pikatesti eli antigeenitestitulos siirtyy omakantaan laboratoriotuloksiin ja muuttuneen EU-lainsäädännön ansioista se siirtyy jatkossa myös EU:n koronatodistuksiin. 
  4. Kuinka saan PCR-testin?  Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueen kunnissa on 16.2.2022 alkaen ​luovuttu koronatestauksessa PCR-näytteiden ottamisesta. Mikäli haluat PCR-näytteen otettavaksi, tulee sinun varata aika yksityiselle lääkäriasemalle, kuten Terveystalolle tai Mehiläiselle. 

Koronasta muualla

Tarvitsetko ammattilaisen arviota tai hoitoa?

Digiklinikka
Mehiläinen Länsi-Pohjassa on käytössä maksuton digitaalinen etävastaanotto, lisätietoa tässä linkissä. Myös positiiviseen koronatestiin liittyvät sairaslomat hoituvat Digiklinikan kautta.

Hoidon tarpeen arviointi 016 860 4100
Soita, jos tarvitset terveydenhuollon ammattilaisen arviota tai hoitoa. Puhelin vastaa kello 8–16.

Akuuttiklinikka
Mikäli tarvitset terveydenhuollon ammattilaisen arviota klo 16-08 välisenä aikana tai viikonloppuisin, ota yhteyttä keskussairaalan Akuuttiklinikkaan 040 149 1340.

Mikäli olet raskaana tai synnyttänyt <6 vk sitten, ota yhteyttä omaan neuvolan terveydenhoitajaan.

Koronarokotus

Koronarokotusasiat löytyvät omalta sivultaan tästä linkistä.

Koronapassi

Koronapassin saat kätevästi tulostettua tai ladattua älypuhelimeen kirjautumalla Omakantaan kanta.fi-sivulta.

Jos et itse voi tulostaa, voit pyytää paperisen koronapassin soittamalla numeroon 016 860 4123, jossa on takaisin soittojärjestelmä.

Koronapassin tulostuspyynnön voi lähettää myös sähköpostiosoitteeseen koronarokotus.kemi@lapha.fi. Ilmoita sähköpostissa koko nimesi, syntymäaika sekä postiosoite. Todistus lähetetään kotiosoitteeseen.

Matkailijoiden todistukset

Mikäli tarvitset koronanäytteenottoa suunnittelemasi ulkomaan matkan tai työnantajan vaatimuksesta, varaa aika yksityiselle terveysasemalle (Mehiläinen, Terveystalo) tai omaan työterveyshuoltoosi koronanäytteenottoa varten.

Monikielistä tiedotusta ja palvelua maahanmuuttajille

Toivola-Luotolan Setlementti ry:n monikulttuurisesta tiimistä saa monikielistä tiedotusta ja palvelua myös koronaepidemiaan liittyvissä asioissa.

Kohtaamispaikka Mikserin, Maahanmuuttaja Ohjaamo Kemin ja Aito -hankkeen henkilöstö auttavat alueemme maahanmuuttajataustaisia asukkaita.

Apua ja tukea saa myös arkipäiväisissä käytännön asioissa sekä kotoutumiseen ja työllistymiseen liittyvissä asioissa. Palvelua saat arkisin kello 10–16 suomen, englannin, ruotsin, arabian, ja somalin kielillä. Ohjausta, neuvontaa ja valmennusta on tarjolla myös työ- ja elinkeinoelämän, julkisen sektorin ja muiden toimijoiden henkilöstölle.

Yhteystiedot:
Riikka Rajala
040 679 5576 
riikka.rajala@toivola-luotola.fi
https://www.mikseri.fi

Apua ja ohjeita kemiläisille yrityksille koronaviruksen aikana

Koronavirus (COVID-19) vaikuttaa tällä hetkellä jokaisen suomalaisen elämään tavalla tai toisella, ja varsin tuntuvasti myös kemiläisten yritysten arkeen.

Alapuoleisesta linkistä löydät tietoa erilaisista avustus- ja tukimuodoista, paikallisten ja valtakunnallisten neuvontapalveluiden yhteystietoja sekä ajankohtaisimmat päivitykset koronan osalta. 

Nyt, jos koskaan, on tärkeää, että olet herkällä kädellä yhteydessä meihin. Olemme täällä yritystäsi varten, joten älä epäröi soittaa tai laittaa viestiä.