Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta sekä sen aiheuttamista rajoituksista ja muutoksista Kemin kaupungissa.

Korona-tiedotteet

Tiedotteet löytyvät myös etusivulta sekä sivulta kemi.fi/ajankohtaista.

Testaus-, jäljitys-, eristys- ja karanteenikäytännöt ovat muuttumassa Meri-Lapissa 29.1.2022 alkaen

Milloin testiin?

Jatkossa lieväoireisten henkilöiden ei ole välttämätöntä hakeutua koronavirustestiin, vaan riittää että sairastaa oireisen hengitystieinfektion kotona. Töihin tai kouluun voi palata kahden oireettoman päivän jälkeen. Alueella on nyt niin paljon koronavirustautia, että kaikkia hengitystie-infektioita voidaan pitää koronavirustaudin aiheuttamina. Muiden virusten aiheuttamia tauteja alueella on vähän.

Poikkeuksen testiin hakeutumisessa muodostavat hengitystieoireista kärsivät sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelevät sekä heidän perheenjäsenensä. Myös raskaana olevien ja alle 6 viikon sisällä synnyttäneiden kehotetaan edelleen hakeutuvan koronavirustestiin.

Oireettomien ei tule hakeutua testiin muuten, kuin tartuntatautilääkärin määräyksestä.

Positiivisen kotitestin tehneen ei suositella enää hakeutuvan varmistustestiin, vaan hän voi sairastaa taudin ja eristäytyä 5 vuorokauden ajaksi kotiinsa. Liikkeelle voi lähteä 5 vuorokauden kuluttua positiivisesta kotitestistä, kunhan ajanjakso sisältää kaksi oireetonta päivää.

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/oireet-ja-hoito-koronavirus/koronavirustestit-ja-kontaktien-valttaminen-alueilla-joilla-testaus-ja-jaljitys-on-ruuhkautunut

https://thl.fi/fi/-/lievien-koronavirusoireiden-takia-ei-yleensa-tarvitse-kayda-testissa-valta-kontakteja-viiden-paivan-ajan-ja-noudata-alueellisia-ohjeita?redirect=%2Ffi%2Fweb%2Finfektiotaudit-ja-rokotukset%2Fajankohtaista%2Finfektio-ja-rokotusuutiset

Jäljitys- ja karanteenikäytäntö muuttuu

Jatkossa tartunnanjäljitys tullaan keskittämään sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköihin ja laitosepidemioihin. Karanteenikäytännöstä nykymuodossa ja karanteenipäätösten tekemisestä luovutaan alueellisesti. Päätösten laatimisessa on pitkä viive eikä käytäntö enää vaikuta epidemiaa rajaavasti, sillä tauti on jo laajasti levinnyt.

Koronavirustaudille altistuneen (oleskelu yli 15 minuuttia alle 2 m:n etäisyydellä positiivisesta henkilöstä) suositellaan mahdollisuuksien mukaan välttämään kontakteja toisiin ihmisiin vähintään viiden päivän ajan. Etätyötä ja etäopiskelua suositellaan mahdollisuuksien mukaan. Töihin, opiskeluun ja kouluun voi mennä normaalisti mikäli etätyö ei ole mahdollista. Kasvomaskin käyttöä ja hyvää käsihygieniaa suositellaan. Mikäli ilmaantuu oireita niin siirrytään välittömästi kotiin sairastamaan.

Koronapositiivisten kontaktointi ja eristyskäytäntö muuttuvat

Eristyspäätösten tekeminen tartuntalain edellyttämällä tavalla on pitkän viiveen takia muodostunut mahdottomaksi. Pääsääntöisesti tartuntatautilain mukaisista eristyspäätöksistä luovutaan alueellisesti. Jatkossa eristykseen määrätään vain erityistapauksissa tilanteissa, joissa pyritään rajoittamaan ja ehkäisemään laitosepidemioita ja osana sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköiden epidemian hallintaa.

Positiivisen koronatestin antanut saa ilmoituksen tekstiviestillä tartunnastaan ja hänen kehotetaan eristäytyvän kotiinsa vähintään viiden vuorokauden ajaksi. Parantumisen jälkeen liikkeelle voi lähteä 5 vuorokauden kuluttua, jos siihen sisältyy vähintään kaksi oireetonta päivää.

Normaalit sairauslomakäytännöt jatkossa, sairaana pysytään kotona

Mikäli henkilö tarvitsee sairauslomatodistuksen töistä poissaolonsa takia, hän on tavalliseen tapaan yhteydessä työterveyshuoltoon tai omaan terveyskeskukseen hyödyntäen sähköisiä kanavia ja puhelinta. Sairaana ei pidä lähteä liikkeelle kotoa todistuksen hakemisen takia.

Työnantajien suositellaan laajentavan omailmoituskäytäntöään työntekijän positiivisen koronatestin jälkeen, jotta tarpeettomien todistusten hankkimiselta vältyttäisiin.

Ohje sote-henkilöstölle

  • Ilmoita tartunnastasi ja altistumisestasi aina lähiesimiehellesi.
  • Mikäli kärsit hengitystieinfektion oireista poistu työpaikaltasi ja hakeudu koronavirustestiin.
  • Jos perheenjäsenelläsi todetaan koronavirusinfektio (= perhealtistus) sinut määrätään 5 vrk:n karanteeniin.
  • Jos perheenjäsenesi hakeutuu oireisena koronatestiin pyydä häntä ilmoittamaan näytteenottajille, että perheessä on sote-työntekijä.
  • Muissa altistustilanteissa kuin perhealtistuksissa voit yleensä jatkaa työskentelyä suojattuna mikäli olet saanut täyden rokotussuojan eli kaksi rokotetta. Käytä viikon ajan työskennellessä FFP2-tason hengityssuojainta ja ruokaile ja pidä tauot ilman kontakteja toisiin ihmisiin.

Näin varaat ajan testiin

Kaupungin näytteenottopiste kauppatorilla on tarkoitettu ainoastaan oireisille tai tartuntatautiviranomaisen näytteenottoon kehottamille Kemin ja Keminmaan asukkaille. Arkisin testit tehdään Kemin torilla ja viikonloppuisin Torniossa.

Mikäli tarvitset koronanäytteenottoa suunnittelemasi ulkomaan matkan tai työnantajan vaatimuksesta, varaa aika yksityiselle terveysasemalle (Mehiläinen, Terveystalo) tai omaan työterveyshuoltoosi koronanäytteenottoa varten.

Koronasta muualla

Tarvitsetko ammattilaisen arviota tai hoitoa?

Digiklinikka
Mehiläinen Länsi-Pohjassa on käytössä maksuton digitaalinen etävastaanotto, lisätietoa tässä linkissä.

Hoidon tarpeen arviointi 016 259 705
Soita, jos tarvitset terveydenhuollon ammattilaisen arviota tai hoitoa. Puhelin vastaa kello 8–16.

Mikäli tarvitset terveydenhuollon ammattilaisen arviota klo 16-08 välisenä aikana tai viikonloppuisin, ota yhteyttä keskussairaalan Akuuttiklinikkaan p.040 149 1340.

Oletko altistunut?

Perjantaihin 28.1.2022 asti on käytössä karanteeniin asettaminen.

Koronapositiivisen perheenjäsenten on jäätävä kotiin karanteeniin heti perheenjäsenen oireiden alkamispäivänä. Altistuneeksi katsotaan henkilö, joka on ollut lähikontaktissa (yli 15 minuuttia alle 2 metrin etäisyydellä) koronavirusinfektioon sairastuneen kanssa tartuttavuusaikana. Tartuttavuusaika alkaa 2 vuorokautta ennen oireiden alkua.

Mikäli tarvitset karanteenipäätöksen jäätyäsi karanteeniin ennen la 29.1.2022, voit pyytää karanteenipäätöksen osoitteesta: koronainfo@kemi.fi. Tarvitsemme tiedoissa altistuneen nimen, syntymäajan, altistumispäivän ja altistajan nimen sekä puhelinnumerosi. Huomaathan, että ti 25.1. jälkeen karanteenin pituus on 5vrk.

La 29.1.2022 alkaen karanteenikäytännöstä pääsääntöisesti luovutaan. Ainoastaan erityistilanteissa, kuten sote-työntekijöiden kohdalla, karanteenikäytännöt jatkuvat.

Koronarokotus

Koronarokotusasiat löytyvät omalta sivultaan tästä linkistä.

Koronapassi

Koronapassin saat kätevästi tulostettua tai ladattua älypuhelimeen kirjautumalla Omakantaan kanta.fi-sivulta.

Jos et itse voi tulostaa, voit pyytää paperisen koronapassin soittamalla numeroon 016 259 704, jossa takaisin soittojärjestelmä.

Koronapassin tulostuspyynnön voi lähettää myös sähköpostiosoitteeseen koronarokotus@kemi.fi. Ilmoita sähköpostissa koko nimesi, syntymäaika sekä postiosoite. Todistus lähetetään kotiosoitteeseen.

Matkailijoiden todistukset

Numerosta 016 259 358 voi pyytää todistuksen koronanäytteenotosta tai sairastetusta koronavirusinfektiosta maanantaista torstaihin kello 8-15 ja perjantaina kello 8-14.

Todistuksen koronanäytteen tuloksesta saa noin 3 vrk kuluttua näytteenottamisesta.

Mikäli tarvitset koronanäytteenottoa suunnittelemasi ulkomaan matkan tai työnantajan vaatimuksesta, varaa aika yksityiselle terveysasemalle (Mehiläinen, Terveystalo) tai omaan työterveyshuoltoosi koronanäytteenottoa varten.

Monikielistä tiedotusta ja palvelua maahanmuuttajille

Toivola-Luotolan Setlementti ry:n monikulttuurisesta tiimistä saa monikielistä tiedotusta ja palvelua myös koronaepidemiaan liittyvissä asioissa.

Kohtaamispaikka Mikserin, Maahanmuuttaja Ohjaamo Kemin ja Meri-Lapin äitihankkeen henkilöstö auttavat etänä alueemme maahanmuuttajataustaisia asukkaita.

Apua ja tukea saa arkipäiväisissä käytännön asioissa sekä kotoutumiseen ja työllistymiseen liittyvissä asioissa. Palvelua saat arkisin kello 10–15 suomen, englannin ja ruotsin kielellä sekä arabian, persian, darin, kurdin, somalin ja venäjän kielillä. Ohjausta, neuvontaa ja valmennusta on tarjolla myös työ- ja elinkeinoelämän, julkisen sektorin ja muiden toimijoiden henkilöstölle. 

Yhteystiedot:
Riikka Rajala
040 679 5576 
riikka.rajala@toivola-luotola.fi
https://www.mikseri.fi
www.facebook.com/kohtaamispaikka.mikseri
www.instagram.com/kohtaamispaikkamikseri 

Apua ja ohjeita kemiläisille yrityksille koronaviruksen aikana

Koronavirus (COVID-19) vaikuttaa tällä hetkellä jokaisen suomalaisen elämään tavalla tai toisella, ja varsin tuntuvasti myös kemiläisten yritysten arkeen.

Alapuoleisesta linkistä löydät tietoa erilaisista avustus- ja tukimuodoista, paikallisten ja valtakunnallisten neuvontapalveluiden yhteystietoja sekä ajankohtaisimmat päivitykset koronan osalta. 

Nyt, jos koskaan, on tärkeää, että olet herkällä kädellä yhteydessä meihin. Olemme täällä yritystäsi varten, joten älä epäröi soittaa tai laittaa viestiä.