Kehitysvammaisten päiväkeskus perustettiin vuonna 1984 Karjalahdelle ja nimettiin Peiponpesäksi. Nykyisissä tiloissa Sankarikadulla päiväkeskus aloitti tammikuussa 2013. Samalla päivä-/toimintakeskuksen nimeksi muutettiin Leipätehtaan toimintakeskus, rakennuksen alkuperäisen toiminnan mukaan.

Päiväkeskuksen tarkoituksena on tarjota kehitysvammaisille kuntouttavaa työ- ja harrastetoimintaa sekä päivätoimintaa.

Työtoimintaan kuuluu muun muassa alihankintatöiden tekeminen paikallisille yrityksille ja tehtaille. Toimintakeskuksessa valmistettuja tekstiilitöitä myydään Leipätehtaan omassa myymälässä.

Harrastetoimintoja järjestetään yhteistyössä seurakunnan, liikuntatoimiston ja Kivalo-opiston kanssa. Leipätehtaassa toimii myös kehitysvammaisten koululaisten iltapäivähoito sekä koulujen loma-aikoina päivähoito.

Leipätehtaan toimintakeskus on avoinna arkisin kello 7.30–16.00.
Myymälä on avoinna yleisölle arkisin kello 7.30–14.00.

Leipätehtaan historiaa

Leipätehtaan on suunnitellut arkkitehti W. A. Tötterström. Se rakennettiin alun perin vuonna 1897 jauhomakasiiniksi. Koristeellisella uusrenessanssia edustavalla ja suojellulla tiilirakennuksella on värikäs menneisyys.

Leipätehdas on ollut myös purku-uhan alla. Lapin taitelijat pitivät siellä vuonna 1986 laajaa huomiota herättäneen taidenäyttelyn, jolloin leipätehdas käärittiin ulkoa mustaan muoviin.

Toivola-Luotolan Setlementti kunnosti Leipätehtaan toimintakeskukseksi Raha-automaattiyhdistyksen avustuksella vuonna 1991. Setlementin toiminta päättyi toukokuussa 2012, kun Kemin kaupunki osti rakennuksen.