Neuvolasta saatavat perusrokotukset ovat kaikille maksuttomia. Muut rokotteet asiakas maksaa itse.

Perusrokotukset suojaavat esimerkiksi jäykkäkouristusta, kurkkumätää ja poliota vastaan. Jokainen koululainen saa peruskoulun yhdeksännellä luokalla rokotustodistuksen.

Itse maksettavat rokotukset asiakas voi hankkia ostamalla rokotteen apteekista ja varaamalla ajan neuvolasta sen pistämistä varten.

Koronarokotukset

Influenssarokotukset

Influenssarokotus on maksuton alle kouluikäisille lapsille, 65 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille, raskaana oleville, sairautensa vuoksi vakavalle influenssalle alttiille henkilöille sekä heidän lähipiirilleen.

Rokotuksen saavat myös varusmiespalvelukseen astuvat miehet ja vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuvat naiset.

Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö saa suojan influenssaa vastaan niin ikään maksutta.

Vesirokkorokotukset

Vesirokko on koko kehon tulehdustila. Se tarttuu erittäin herkästi. Ilman rokotuksia siihen sairastuvat lähes kaikki. Tyypillisimmät oireet ovat 5–7 vuorokautta kestävä rakkulaihottuma ja kuume.

Vesirokko ei ole harmiton lastentauti. Sen jälkitaudit ovat harvinaisia, mutta vakavia. Useimmat lapset paranevat noin viikossa, mutta osa sairastuu vielä jälkitautiin. Yleisin näistä on ihon vaikea bakteeritulehdus. Muita jälkitauteja ovat keuhkokuume ja aivotulehdus.

Aikuisen vesirokko voi olla vaikea tauti. Se kestää pidempään, ja oireet ovat rajummat. Myös jälkitautien riski on aikuisilla suurempi.

Erityisen vaarallinen vesirokko on raskaana olevalle. Raskaana oleva voi vesirokon jälkitautina saada hengenvaarallisen keuhkokuumeen. Vesirokko voi tarttua kohdussa lapseen ja aiheuttaa hänelle vakavia vaurioita.

Vesirokon jälkeen virus jää elimistöön ja voi myöhemmin aiheuttaa vyöruusun, joka on kivulias rakkulatauti. Vesirokkoon sairastuneista noin kolmannes saa vyöruusun.

Vesirokkorokotetta tarjotaan kaikille 1,5–11-vuotiaille lapsille, jotka eivät ole tautia sairastaneet. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan ja se on maksuton. Rokotukset annetaan neuvolan ja koulun ikäkausitarkastuksissa.

Matkailijan rokotukset

Matkalle aikovan on syytä ottaa yhteyttä terveyskeskukseen heti, kun matkaohjelma ja aikataulu ovat selvillä. Rokotusohjelman toteuttaminen ja riittävän rokotussuojan kehittyminen voi viedä 1–2 kuukautta.