Kohdunkaulansyövän seulonta

Kaikki 30–65-vuotiaat naiset kutsutaan papa-kokeeseen viiden vuoden välein. Tutkimus on maksuton, ja siihen tulee henkilökohtainen kutsukirje.

Papa-kokeen avulla voi löytää syövän ja sen esiasteiden lisäksi myös hoidettavia infektioita. Raskaus ei ole este näytteenotolle.

Vastaus tulee postitse noin 6–8 viikon kuluttua näytteenotosta.

Rintasyöpäseulonnat

Mammografiaan kutsutaan 50−69-vuotiaat naiset. Saat kutsukirjeen postitse noin kaksi viikkoa ennen kuvausta.

Rintasyöpäseulonta tehdään Kemissä Terveystalossa.

Suolistosyövän seulonta

Suolistosyövän seulonta käynnistyy koko maassa vuonna 2022. Seulonta koskee ensimmäisenä vuonna 60–68-vuotiaita, mutta vähitellen seulontaohjelmaa laajennetaan ikäryhmittäin. Ohjelma ulottuu koko kohdeväestöön eli kaikkiin 56–74-vuotiaisiin vuodesta 2031 alkaen.

Seulottaville henkilöille lähetään postitse seulontatesti ohjeiden kera. Seulontaa varten tarvitaan vain yksi ulostenäyte, joka otetaan itse kotona ja lähetetään postitse laboratorioon tutkittavaksi. Seulontakutsun mukana on palautuskuori, jonka postimaksu on maksettu. Seulontaan osallistuminen on siis seulottavalle maksutonta.

Jos seulontanäytteessä havaitaan verta, siitä tulee kirjallinen tieto ja seulotulle järjestetään tarvittavat jatkotutkimukset. Jatkotutkimus on yleensä suoliston tähystys eli kolonoskopia, jossa syy verenvuotoon selvitetään.

Seulontahoitajat ottavat yhteyttä asiakkaaseen, kun tieto saapuu heille.