Tapahtuman tiedot


Tapahtuman alkamispäivä

19.01.2022,  kello 11:00

Tapahtuman loppumispäivä

29.01.2022,  kello 15:00

Paikka

Kemin historiallinen museo
Marina Takalon katu 3, 94100 KEMI
94100 Kemi

Tapahtumaluokat

Näyttelyt

Helena Junttila & Taina Rönkkö – Kuljeskelua luonnossa 8.12.2021-29.1.2022

Kemin historiallisen museon näyttelyvuoden 2021 päättää kahden Lappilaisen taiteilijan yhteinen voimannäyte. Helena Junttilan ja Taina Rönkön Kuljeskelua luonnossa -niminen taidenäyttely on nähtävillä museon galleriatilassa 8.12.2021-29.1.2022. Näyttely on saanut kohdeapurahan Kulttuuri- ja Tiedesäätiö Kemi 2000:lta.  

Helena Junttila (s. 1963) on pohjoisen mielenmaiseman kuvaaja. Hänen työskentelylleen on tunnusomaista voimakas yhteys alitajuntaan, luonnon ja ihmisen itsensä tutkiminen. Taiteilija asuu ja työskentelee Askan kylässä Sodankylässä. Hänen teoksiaan on useissa julkisissa ja yksityisissä kokoelmissa. Hänellä on ollut lukuisia näyttelyitä Suomessa ja ulkomailla. Junttila sai Lapin taidepalkinnon vuonna 2013. 

”Piirtäminen on ollut minulle luonnollista aina, kuin hengittämistä. Löysin työvälineeni, vanhanaikaisen tussiterän ja tussimusteen jo yläasteikäisenä, ja tätä tekniikkaa käytän vieläkin. Usein työni liitetään myytteihin ja symbolismiin. En pidä itseäni mystikkona, vaan aiheeni nousevat omasta elämästäni. Alitajunta tuottaa kuvia vapaasti. Näen teoksissani suuria tunteita, ihmettelyä elämästä ja huumoria. Uskon myös kollektiiviseen muistiin, johtuen unien samankaltaisuudesta eri puolilla maailmaa.” 

Kemiläinen taiteilija ja kuvataideopettaja Taina Rönkkö (s. 1958) on päätoimisesti toiminut kuvataiteen alalla vuodesta 1979 lähtien. Kuvataiteen tekemisessä kiinnostukset ja aiheet ovat olleet luonnonsuojelu, luonnon kunnioittaminen, kierrätys ja maapallon kautta ihmisten ymmärtäminen siitä, miten tieto, taito, tahto ja teot vaikuttavat tulevaisuuteemme. Kiinnostus taiteeseen ja sen tekemiseen on lähtenyt ihmetyksestä valojen, varjojen ja muotojen asettumisesta esittäväksi tai abstraktiksi kompositioksi. 

”Taiteessani haluan yhdistää taiteen ja luontokokemukset, esimerkiksi joen ja meren muutokset auringon vaikutuksesta (värit ja muodot). Se mikä meille on luonnollista ja hurmaavaa voi olla muualla maailmassa epätodellista ja erikoista. Haluan taiteellani näyttää nämä omakohtaiset kokemukset omalla tyylilläni.” 

Näyttely on avoinna maanantaista perjantaihin klo 11-18 ja lauantaisin klo 10-15. Näyttelyyn on vapaa pääsy.