Mikko Juntura – MISSED

“Mitä on kaivata, tuntea ja koskettaa. Hetket, menetykset ja teot. Täydelliset minuu­det etsimässä enemmän, kohtaammeko?”

Loppusyksyn pimeydessä auringon lailla loistava silmä. Ampuma-aseen rei’istä valon säteet läpikuultavasti kantava triptyykki. Sekä pöydällä leijuva hauenpää ambientin musiikin säestämänä.

Kulttuurin ja taiteen maisterin Mikko Junturan (syntynyt 1979) reflektoiva näyttely “Missed” avautuu Kemin taidemuseossa lokakuussa 2020.

Näyttelyn keskiössä on valo, joka muotoutuu kerroksellisella ja subjektiivisella taval­la tilaan. Kokonaisuus on rakentunut viimeisen kolmen vuoden aikana, jonka Juntu­ra on käyttänyt valon yhdistämiseen teoksiinsa. Näyttelyn englannin kielinen teema Missed pohjautuu sanan monimerkitykselliseen sisältöön:

Missed sana merkitsee melankoliaa ja kaipausta, yhtäällä se on ohi ampumista, toisen ohittamista, välinpitämättömyyttä. Missed on yhteyttä poissaolevaan ja tule­van kaipuuta. Samanaikaisesti se on brutaalia eksistenssiä, eloonjäämistaistelua, sisään- ja uloshengittämistä, jokaisen hetken arvokkuutta. Rakastamista.

Näyttely pohtii subjektiivisen ja lihallisen kautta henkisen ja rakkauden ilmen­tymistä sekä yhteyttä. Valon avulla Juntura pyrkii asettamaan esiin subjektiivisen minänsä kerrokset, joihin katsoja voi oman aineellisen yhtäläisyytensä ja siitä muo­dostuvan aineettoman kokemuksen vuoksi helposti samaistua. Juntura luo valolla käsitteen ja tunteen, joka uskonnollisesti ja filosofisesti nähdään usein puhtauden ja rakkauden ilmentymänä, sekä asioiden totuuden esiin saattavana voimana. Teo­kset sisältävät myös valon dualistisen puolen. Osoittaen, että rakkaus ja yhteys ja siitä muodostuva kauneus sisältää myös varjon, jonka myötä teoksen merkityksen ja kauneuden on mahdollista näyttäytyä ja täydentyä yhdeksi.

Mikko Juntura on Torniosta kotoisin oleva, kulttuurin ja taiteen maisteriksi Novia:n AMK.sta 2016 valmistunut kuvataiteilija. Kandidaatin tutkinnon hän suoritti Turun ammattikorkeakoulun taideakatemiasta 2012. Ennen taideopintoja Turussa Mikko kävi kaksivuotisen taidekoulun Ruotsin Västeråsissa. Valmistumisen jälkeen Mikko on työskennellyt kuvataiteilijana ensin Turussa ja nyt Helsingissä. Tärkeimmät yk­sityisnäyttelyt ovat: Ele, Helsingissä, Galleria Art Alexissa 2012, Totuus ei mistään, Turussa, Vanhan Raatihuoneen galleriassa 2014 sekä “Ehkä kauneus levähtää äänessä joka on vaiti tai nukkuu”, Helsingissä TM galleriassa 2014. Sekä “Vaiti” Varkauden taidemuseossa 2015. Syksyllä 2017 teoksia pystyi kokemaan “Flash 1 Valon Rajalla” yhteisnäyttelyssä Suomenlinnassa. Porvoon Taidehallin näyttely maa­liskuussa 2019 näyttely avasi kolmiosaisen Missed yksityisnäyttelysarjan, joka jatkui marraskuussa 2019 Turussa Galleria Joella:ssa ja päättyy nyt 2020 lokakuussa Kemin Taidemuseoon.

Mikko Junturan taide on henkistä, käsitteellistä ja minimalistista. Teokset palaavat luonnon alkulähteille, ikuisiin kysymyksiin oikeasta ja väärästä, olevasta ja ei-olev­asta, valosta ja varjosta. Alun ytimessä voimme Mikon mukaan nähdä kaiken takana olevan suuren mysteerin. Mysteerin luona viipyminen antaa lohtua ja voimaa, se saattaa meidät lähemmäs sitä, miksi luonto ja rakkaus ovat toistensa heijastuksia.

Lisätietoja: Mikko Juntura, mikko.juntura@gmail.com 040 145 4232

Tapahtumasta lisää :

http://merilapinmuseot.fi/nayttelyt/mikko-juntura-missed

Tapahtuman tiedot


Tapahtuman alkamispäivä

30.12.2020,  kello 11:00

Tapahtuman loppumispäivä

09.01.2021,  kello 15:00

Paikka

Kemin taidemuseo
Marina Takalon katu 3
94100 Kemi

Tapahtumaluokat

Näyttelyt