Takaa ajatusten virran – Kemin taidemuseon kokoelmateoksia syntytarinoineen

Kemin taidemuseon vuoden ensimmäisessä näyttelyssä on esillä museon kokoelmateoksia syntytarinoineen

Kemin taidemuseon vuoden 2021 ensimmäinen näyttely, Takaa ajatusten virran, on koottu museon omista kokoelmista. Näyttelykokonaisuuteen mukaan on otettu taidemuseon uusimpia teoshankintoja sekä teoksia, jotka ovat päässeet vuosien saatossa vain harvoin esille. Yhteistä kaikille esillä oleville teoksille on se, että niiden yhteydessä kerrotaan teokseen liittyvä tarina. Tarinat ovat taiteilijoiden itsensä kertomia, kiehtovia tarinoita mm. teosten syntyhetkestä, teoksen idean synnystä ja taiteilijasta itsestään. Näyttelyn ajatus on päästä syvemmälle esillä oleviin taideteoksiin ja niiden mielenkiintoiseen tarinaan sekä erityisesti taiteilijan näkemykseen omasta teoksestaan.

Teoksia on esillä 27 taiteilijalta. Taiteilijanimet ovat: Alapartanen Jouko, AnneMilana, Engblom Tom, Heikkilä Jaakko, Hyttinen (nyk. Pitko) Marjo, Junttila Helena, Kanto Hanna, Kajaniemi Aino, Karppanen Joel, Kiuru Kaija, Koivisto Sanna, Korkalo Tuomas, Korpela Pentti, Kyrö Pekka-Hermanni, Laine Merja, Lavonen Kuutti, Lavonen Maija, Miettunen Sauli, Mikkanen Seppo, Mölsä (nyk. Sorainen) Eeva-Liisa, Nykänen Pirjo, Poussu Jyrki, Riestola Anu, Salaheddine Kamal, Tuomivaara Teuvo, Ylipieti Noora ja Ypyä Teuvo.

Näyttelyn vanhimmat teokset ovat 1980-luvun alkupuolelta ja uusimmat vuodelta 2020. Taiteilijoiden kertomukset teoksistaan on sijoitettu tekstinä teoksen yhteyteen. Osa kertomuksista on myös videoitu. Videot ovat nähtävillä näyttelytilassa sekä taidemuseon youtube-kanavalla.

Teosten taustalla risteilee tarinoita mm. taiteilijoiden lapsuus- ja nuoruusmuistoista,  historian tapahtumista, taidehistoriasta, musiikista, kirjallisuudesta sekä erilaisista sattumista ja omista sukujuurista. Teoksen synnyn taustalla saattaa olla myös esimerkiksi yllättävä valoilmiö, kuten AnneMilanan teoksessa Mä ja mun turkoosit (2016, akvarelli ja fluid akryyli): ”Kerran olin ulkosalla pihalla ja katselin että hertsileekare, kuinka ihanan näköistä! Valkoiset talot, joihin auringon säteet osuivat, olivat niin lämpimän kellertävän oranssit ja ne varjot, sellaisen upean sinivioletin syvät sävyt. Siinä sain sen idean, että miltä nuo sävyt näyttäisi minun kasvoilla.”

Teoksen idean lähtökohtana saattaa olla myös esimerkiksi sattumalta löydetty materiaali, kuten Seppo Mikkasen teoksessa Kerro, kerro, kuvastin (2008, pronssi, peltitölkki): “Istuin kotona keittiössä. Suunnitelmissa oli, että vien peltitölkkejä kierrätykseen. Jalostajan hernekeittopurkkiin oli jäänyt kansi kiinni ja siitä tuli peili mieleen. Kaksi lintua lehahti kotipihlajaan ja emolintu alkoi ruokkimaan poikastaan. Ihaillen äitilintu katsoi poikastaan ja tuumasi, että hänellä on maailman kaunein lapsi.”

Takaa ajatusten virran – Kemin taidemuseon kokoelmateoksia syntytarinoineen näyttely on esillä Kemin taidemuseossa 15.1. – 24.4.2021. Museo on avoinna maanantaista perjantaihin kello 11-18 ja lauantaisin kello 10-15. Sunnuntaisin suljettu. Vapaa pääsy.

Tapahtuman tiedot


Tapahtuman alkamispäivä

23.04.2021,  kello 11:00

Tapahtuman loppumispäivä

24.04.2021,  kello 15:00

Paikka

Kemin taidemuseo
Marina Takalonkatu 3
94100 Kemi

Tapahtumaluokat

Näyttelyt