Kaupungin keskustan pohjoisosa, rautatieasemalta Täiköntorille, kehitetään toiminnallisesti rikkaaksi ja eläväksi kaupunkiympäristöksi.
Havainnekuva rata-alueelta päin Kemin keskustaan. KUVA: Muuan OY

Keskusta tarjoaa aktiivista, yhteisöllistä ja toiminnallista arkea kaikille kaupunkiasumisesta kiinnostuneille aina opiskelijoista aktiivisiin senioreihin – kaikki nämä kävelymatkan sisällä!

Keskustan kehittämisellä mahdollistetaan sopivia asumismuotoja, työssä käyminen sekä sujuva arki. Tähän tarvitaan aktiivisia kuntalaisia, yrittäjiä, eri alojen toimijoita ja sijoittajia.

Kemiläiset arvostavat kulttuuria ja kulttuurisesti tunnettuja rakennuksia keskustassa. Kulttuurin halutaan näkyvän katukuvassa ja nuorille toivotaan tekemistä keskustassa. Keskusta on helppo saavuttaa kävellen, pyöräilen tai autolla. Alueelle on laadittu yleissuunnitelma loppuvuodesta 2020. Suunnittelussa hyödynnettiin kyselyn tuloksia ja suunnittelukilpailun ideoita.

Yleissuunnitelma ei ole valmis kokonaissuunnitelma, vaan antoi suuntaviivoja sille, mitä kohti eri korttelikokonaisuuksia lähdetään kehittämään. Toimintojen sijoittelu on suunnitelmassa selkeä, mutta toteutuminen vaatii konkreettisia hankkeita. Asemakaavaa joudutaan myös joiltakin osin muuttamaan. Ensimmäisiä muutoksia nähtiin Täikön puiston alueella, johon avattiin skeittiparkki kesällä 2022.

Havainnekuva keskustan kehittämissuunnitelmasta. Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi. KUVA: Muuan Oy

Suunnittelukilpailun helmiä

Kaupunki järjesti yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliiton SAFA:n kanssa alueen kehittämiseksi ideakilpailun arkkitehtiopiskelijoille. Kilpailuun osallistui 24 työtä, voittajaksi valikoitui Anni Saviaro Oulun yliopistosta työllään “Palokujat”. Jaetun toisen palkinnon saivat kilpailuehdotukset ”Esirippu”, tekijöinä Essi Nisonen ja Joona Lukka Tampereen yliopistosta ja ”Suma”, tekijöinä Kaisla Rahkola, Joona Heikkilä ja Ella Kaira Aalto-yliopistosta. Lisäksi lunastettiin Aalto-yliopistolla opiskelevien Emmy Hömpin, Joonas Mölsän ja Lasse Tikkamäen kilpailutyö “Uutta Linjaa”.

PalokujatEsirippuSumaUutta Linjaa