Hur är det att bo i Kemi? 

I Kemi får du en stressfri, oproblematisk och säker vardag i en trivsam miljö – mitt i naturen med bra service och transportförbindelser. 

I Kemi finns det många högklassiga bostadsalternativ så du hittar säkert det som passar just dig och din familj. Vi har bra transportförbindelser och allt ligger lagom nära, men ändå tillräckligt långt bort för att du ska hitta lugn och ro. Särskilt barnfamiljer uppskattar hur enkel vardagen är. 

Tack vare den täta stadsbebyggelsen är avstånden i staden korta. Du får enkelt tillgång till mångsidig service. Det varierande bostadsutbudet kan vara överraskande, från havsnära boende i centrum till egnahemshus med nära till naturen och olika motionsupplevelser. Som Kemibo bor du på bästa platsen i Havslappland. 

Ljusa sommarnätter, norrsken, sprakande höstfärger och ordentlig vinter 

I Kemi färgas livet av de fyra årstiderna, de ljusa sommarnätterna, de sprakande höstfärgerna, vinterns vita snö och vårens skimrande snödrivor. Stadsbilden pryds av lummiga parker och esplanader samt en strandbulevard vid havet. Under sommaren är det prisbelönta seglingscentret och den gamla hamnen stadsbornas vardagsrum. Precis utanför staden finns den fantastiska skärgården. 

I Kemi kan du uppleva en riktig vinter: ett omfattande nätverk med skidspår lockar till skidåkning och i pulkbacken får du känna vinden vina kring öronen. Under vintern fylls staden med turister som beundrar det fantastiska snöslottet och isbrytaren Sampo och som kommer för att känna av Lapplands tjusning. 

Högklassig fritid 

Konserter, museer, teater. Eller vill du hellre hitta andra rekreations- och friluftsaktiviteter? Kemi är känt för sina högklassiga och omfattande fritids- och kulturtjänster. Det finns garanterat något för alla i det varierande utbudet.  

Stråkkvartetten Meri-Lapin jousikvartetti har ett konsertprogram som omfattar allt från barnmusik till mästerverken inom den klassiska musiken. Musikinstitutet Meri-Lapin musiikkiopisto erbjuder grundundervisning i konst för barn och unga, enligt den fördjupade lärokursen i musik.  

Barnkulturcentrumet har blivit mycket populärt och arrangerar konstverksamhet och evenemang för barnfamiljer och ungdomar. De som tycker om tecknade serier bör absolut bekanta sig med de unika utställningarna i Kemis seriecenter. Dessutom publicerar seriecentret serier och främjar serier på olika sätt. 

I Kemi får du uppleva glädjen i att motionera och kan må bra i en högklassig omgivning. Här hittar du skidspår på havsisen och ute i terrängen samt natursköna friluftsleder och en välskött golfbana. Staden har även ett seglingscenter, en idrottspark och många andra platser för utomhusmotion. 

Om väderleken inte tillåter motion utomhus kan motionsfantasterna bege sig till bowling- eller tennishallen, simhallen, Tervahallis motionslokaler, ishallen eller något annat av de många alternativ som står till buds. Ett flertal motions- och idrottssällskap och -föreningar har aktiv verksamhet inom många grenar. 

Seglingscentret i Kemi har en fantastisk inre hamn som lockar även långväga seglare. Båtmänniskor hittar alla nödvändiga tjänster i centret som även har fått nationella priser. Andra kan lära sig seglingens grunder under kurserna som arrangeras sommartid. 
 
Sommaren i Kemi är full av evenemang för dem som gillar idrott, musik och barnkultur.