Havslapplands miljötjänster ansvarar för veterinärjour och grundläggande hälsovård för produktionsdjur, hästar och husdjur även inom stadsområdet.  

Tid ska bokas för vård av smådjur. I akutfall ordnas tiden samma dag, annars blir det så snabbt som möjligt. 

Målet är att patienterna ska få vård under kontorstid om det gäller en vardag. Utanför kontorstid finns en jour för akutfall.

Telefontider

Beställning av sjuk- och anläggningsbesök, bokning av mottagningstid och telefonrådgivning sker vardagar kl. 8–9 på veterinärernas mobiltelefonnummer. Dessa hittar du via länken nere på sidan. 

Under övriga tider kan du ta kontakt om ärendet är brådskande. Om du inte omedelbart får tag på en veterinär kan du tala in ett meddelande på telefonsvararen så ringer veterinären upp dig. 

Du bör inte skicka SMS till veterinärernas telefoner. De kommer inte alltid fram, t.ex. om telefonen är avstängd eller om samtalen har vidarekopplats från numret. Du kan däremot lämna röstmeddelanden på telefonsvararen.

 Jour

Utanför vardagstiderna har en av regionens veterinärer jour över ett område som omfattar fem kommuner (Torneå, Tervola, Keminmaa, Simo, Kemi). Jouren är avsedd för sjukdomsfall som kräver omedelbar vård. Telefonrådgivningen och övriga icke brådskande ärenden som vård av kroniska sjukdomar koncentreras till vardagstiderna. 

Samtalen dirigeras till jourhavande veterinärs telefon via vidarekoppling, så SMS kopplas inte vidare.