Kemi är en glest byggd stad. Gatorna är breda, det finns gott om cykelvägar och flera välskötta parker. Alla får plats, oavsett om det rör sig om joggare, barn, hundar eller evenemangsarrangörer.

Kemi järnvägsstation

Kemi järnvägsstation ligger i stadens centrum och via stationerna i Haapamäki och Uleåborg är avståndet från Helsingfors järnvägsstation 858 kilometer. 

Eftersom stationen ligger längs stambanan är tågtrafiken livlig. Alla persontåg som trafikerar den här bansträckan stannar vid stationen. Kemi är en viktig knutpunkt. Bansträckorna till Rovaniemi och Torneå samt vidare till Kolari delar sig strax norr om Kemi. Där tar även bibanan av till Outokumpus gruva i Elijärvi. 

Godstrafiken är livlig i Kemi. Bibanorna till Stora Ensos fabriker i Veitsiluoto samt till hamnen på Ajos och till Metsä Groups fabriker tar av från järnvägsstationen. 

Stationsbyggnaden uppfördes efter ritningar av Bruno Granholm som var arkitekt hos Järnvägsstyrelsen. Byggnaden stod färdig 1903.  

Det finns flera tiotals gamla byggnader på stationsområdet med omfattande företagsverksamhet, till exempel ett kafé som är öppet dagtid samt ett boutiquehotell. 

Kemi-Torneå flygplats 

Flygplatsen betjänar affärsresenärer och turister som kommer till södra Lappland. Så har också många av turistmålen i Kemi-Torneåområdet utmärkta kommunikationer till flygplatsen.  

Närheten till gränsen gör att det kommer många resenärer även från Sverige. 

Flygplatsen ligger cirka fem kilometer norr om stadens centrum. Flygplatsen grundades 1939.