Den nyaste filmen om Kemi fick sin premiär i maj 2019. Stadens grundare, kejsaren Alexander II, vaknar till liv i denna kortfilm som firar stadens 150-åriga existens. Eller är det bara en dröm? 

Premiären för kortfilmen som staden beställt var en ovanlig händelse. Senast vi upplevde något motsvarande var för 50 år sedan, år 1969, då Kemi fyllde hundra år.

Du kan titta på filmen på stadens YouTube-kanal.

Kortfilmen för Kemis 150-årsjubileum regisserades och producerades av Juho Tuovila som arbetar för mediaproduktionsföretaget Advertigo.

Planeringen började redan under våren 2017, två år före premiären. Manuskriptteamet hade cirka tio representanter för staden, bland annat teatersekreterare Ismo Perkkiö som spelade Alexander II. Kemin Matkailu Oy har aktivt varit med i bakgrunden. Tuovila bearbetade det slutliga manuskriptet.

Kemi har låtit göra fyra filmer om staden

Stadsstyrelsen beställde den första filmen av Aurora Film och den är från 1939. Du kan titta även på detta cirka åtta minuter långa verk på stadens YouTube-kanal.

Stadsfilmen Kemi – 100 år är från 1969. Den finns på VHS-kassett som du kan låna på biblioteket. Den fem minuter långa kortfilmen beställdes från Suomi-Filmi Oy. Manuskriptet är av Armand Lohikoski och regissör och filmfotograf var Reijo Lås.

Filmen Kemi – Pohjoista väriä (nordlig färg) blev klar 1970. Även den är en hyllning till den hundraåriga staden. Den 16 minuter långa filmen regisserades av Valentin Vaala och finns på VHS-kassett som du kan låna på biblioteket. Alternativt kan du titta på filmen på webben.

Filmen Kemi – Szekesfehervar (1979) spelades in på smalfilm och finns sparad i stadsarkivet. Szekesfehervar är Kemis vänort i Ungern.

Kemi i andra kortfilmer

Hela två kortfilmer med Kemi i huvudrollen blev klara 1963.