Syftet med det internationella samarbetet är att göra Kemi till en konkurrenskraftig och attraktiv hemstad för både människor och företag över hela världen.

Distanser till Kemis vän- och samarbetsorter i skyltar nära stadshuset.
Distanser till Kemis vän- och samarbetsorter i skyltar nära stadshuset. FOTO: JANICA KARASTI

Samarbete tar oss framåt

Den internationella verksamheten i Kemi är ett målmedvetet arbete att utveckla staden och personalens kunnande. Vi försöker att med vår verksamhet främja internationaliseringen, i samarbete med näringslivet, läroanstalterna och olika organisationer.

Olika nationaliteter och språk är en del av vardagen i Kemi och vi godtar mångfald och olikhet. Numera bor det människor av 47 olika nationaliteter i staden och de talar tiotals olika språk.

Invandrarnas många olika kulturer och språk samt deras gedigna kunskaper om olika kulturer och arbetssätt ger regionen en ny vitalitet, i fråga om såväl turism som kultur och affärsverksamhet.  Stadsbilden i Kemi består inte bara av personerna med utländskt påbrå utan även av resenärer som kommer hit på grund av affärslivet och turismen.  

Vår vision är ett mångkulturellt tillväxtcentrum

Som utgångspunkt för den internationella verksamheten har vi åsikten att Kemi ska utvecklas till ett mångkulturellt tillväxtcentrum, grundat på ett gediget kunnande, en mångsidig kultur, kreativitet och god service. För sin del stöds stadens tillväxt och välfärd av internationella och kunniga invånare som får sin kraft ur många olika kulturer. 

Ansvaret för internationella frågor vilar på stadskansliet och på de personer som ansvarar för den internationella verksamheten inom olika serviceområden.