Vi är ett tolerant och ihärdigt folk med bra humor som tar sats ur djupaste Bottenviken. Vi har en bottenlös kista med idéer som flödar året runt i form av ett flertal olika evenemang.

Sari Nisula och hennes dotter Olivia och hund Manu, Juli 2019.. Inre hamnen är ett unikt gammalt hamnområde vid Rantabulevard. Numera kallar Kemiborna området för sitt vardagsrum.
Sari Nisula och hennes dotter Olivia och hund Manu, Juli 2019. Inre hamnen är ett unikt gammalt hamnområde vid Rantabulevard. Numera kallar Kemiborna området för sitt vardagsrum. FOTO: NINA SUSI

Från oss är avståndet kort vart som helst

Vi är en stad där all service finns nära till hands. Här rör du dig enkelt och snabbt och du slipper sitta i rusningstrafiken. Vardagen fungerar hos oss. Det är nära till barnens hobbyer och du cyklar lätt överallt. 

Vi är drygt en timme från Rovaniemi, Uleåborg och Helsingfors. Till Sverige tar du dig på knappt en halvtimme och till Luleå kommer du på ett par timmar. Vi har en hamn, en flygplats och järnvägen. Du kan lätt ta dig ut och förundras över den stora världen, och sedan kan du komma hem igen. 

Vi är föregångare inom cirkulär ekonomi, ansvarsfullhet och grönt tänkande

Vi gör små saker och val i vardagen för att visa att de här sakerna och värdena har betydelse för oss. Vi vill vara Finlands grönaste stad.

Vi har sågat stockar för hela världens behov, skogen har alltid varit en födkrok för oss. Men vi är ändå inga vildar, utan kulturen är viktig för oss. Stora Ensos och Metsä Groups samt Outokumpus fabriker liksom Outokumpus gruva i Kemi för med sig välstånd till vår region. Digipolis – inom sin bransch erbjuder Kemis teknologiby spetskunskaper för industrin. 

Hos oss kan du studera olika ämnen och på olika stadier

Hos oss får du lära dig det du behöver för ditt drömjobb, både i yrkesinstitutet och i yrkeshögskolan. Hos oss är läget för studiebostäder utmärkt, vi har mängder med praktikplatser och fantastiska möjligheter till hobbyverksamhet. Kemi är en trivsam hemstad. Vi tycker att det är trevligt att bo här och innan du ens märker av det har vår stad charmat även dig. De flesta av oss kom hit med tåget en gång i världen och vi blev väl bemötta. Vi fortsätter den traditionen och välkomnar nya invånare med öppna armar.