Kemi har tre allmänna simstränder: Mansikkanokka, Paavonkari och Takajärvi. Det finns en plats för vinterbad i inre hamnen.

Kommunernas hälsovårdsmyndigheter övervakar vattenkvaliteten vid de allmänna simstränderna. Det finns omklädningsutrymmen och toaletter vid alla simstränder. Simstränderna i Kemi har ingen livvakt, utan enbart underhåll. 

Simstranden vid Mansikkanokka är 250 meter lång och ligger mitt i Kemi. 

Mansikkanokka har tre omklädningsrum, två toaletter och två beachvolleyplaner. 

I norra änden av simstranden finns parkeringsplatser för cirka 50 bilar och vid östra kanten finns plats för cirka 30 bilar. 

Invid stranden finns Sauvosaari idrottsparks motionsled och även alldeles i anknytning till stranden finns en lekpark för barnen. 

Simstranden i Paavonkari är cirka hundra meter lång och ligger i södra Kemi.  

I närheten av simstranden finns det parkeringsplats för cirka 20 bilar. Paavonkari har ett omklädningsrum och två toaletter och det finns motionsredskap i närheten.  

Simstranden vid Takajärvi är cirka 200 meter lång och den enda sjöstranden i Kemi.  

Vid den här stranden finns ett grunt område som är inhägnat av kajer och som passar även för yngre barn. Stranden har två omklädningsrum, två toaletter, en beachvolleyplan och en lekplats.  

De uppvärmda omklädningsrummen vid vinterbadplatsen ligger i Kemin Työväen Pursiseuras fastighet, i källaren (nedre våningen i Sataman Tähti, Rantabulevardi 27, alltså Luulajantie 7). Det finns separata omklädningsrum för damer och herrar samt toalett- och duschutrymmen. 

En cirka 50 meter lång gårdsväg går från omklädningsrummen till vaken. På bryggan leder en trappstege ner i vattnet. Pumpen som håller vaken isfri ska släckas medan man badar. 

Tiden för vinterbad är 15.10.–30.4. varje år. Simhallens biljettkassa säljer säsongskort för hela säsongen eller bara för höst- eller vårsäsongen. Dessutom kan du köpa engångsbiljetter.