Kemis bibliotek ligger i kulturcentret. I biblioteket får alla möjlighet till allmänbildning, upplevelser och rekreation. Hit kan du även komma för att studera, arbeta eller bara tillbringa din tid.

Vi är en del av Lapplands bibliotek och du kan använda samma bibliotekskort överallt i Lappland. Bibliotekskortet är gratis och du får det i alla bibliotek i Lappland genom att visa upp din legitimation och ange dina kontaktuppgifter. Du kan låna böcker, tidningar, filmer, musik och spel. Du kan reservera, låna och lämna tillbaka materialet i alla bibliotek. 

Biblioteket har även olika lokaler du kan boka för att arrangera möten, evenemang eller utställningar. Det finns även en dator i biblioteket och du kan använda den gratis. Kulturcentrum har gratis trådlös internetanslutning, Free_Kemi-WiFi. Du kan koppla upp dig till nätet utan inloggningsuppgifter.

Vi arrangerar regelbundet olika evenemang i biblioteket. Till exempel kommer författare på besök för att ge ut och presentera sina böcker. Vi arrangerar även evenemang i samarbete med många olika aktörer. Vi informerar om evenemangen på stadens webbplats, via våra egna kanaler på sociala medier och i sydvästra Lapplands kulturreklam varje vecka.

Service

Du kan beställa fjärrlån från andra bibliotek om det verk du letar efter inte finns i något bibliotek i Lappland. Tjänsten är kostnadsbelagd. Priset bestäms efter utskickande bibliotek. Du kan beställa vid bibliotekets datatjänstdisk, på telefon eller med e-post. 

Kirjakassi-tjänsten är avsedd för dem som på grund av ålder, sjukdom eller funktionshinder inte har möjlighet att komma till biblioteket. Tjänsten innebär att bibliotekspersonalen plockar och packar en kasse material enligt kundens önskemål och intressen. Kassen transporteras till kunden av en kontaktperson som kunden har befullmäktigat eller av någon annan samarbetspartner. Kassen kan innehålla allt material som går att låna på biblioteket. För att kunna beakta kundens önskemål intervjuar vi kunden för att få höra om hans eller hennes önskemål och intressen. 

Servicen är kostnadsfri. Om du vill bli Kirjakassi-kund ska du kontakta biblioteket. 

Du kan söka efter material i Lapplands biblioteks webbibliotek Finna. När du loggat in i webbiblioteket kan du förnya dina lån eller reservera material samt lägga upp listor över dina egna favoriter. Du kan även betala eventuella avgifter online.  

Du kan logga in i webbiblioteket med numret på ditt bibliotekskort samt din kod. Koden får du vid biblioteksdisken genom att visa upp ditt bibliotekskort och din legitimation.

E-material

E-material kan du ha med dig i din smarta enhet.  

Biblioteket har tre olika slags elektroniskt material: elektroniska tidningar, e-böcker och Pressreader. 

Biblioteket använder den elektroniska tidningstjänsten ePress som ger dig tillgång till finländska lokal- och landskapstidningar genast då de kommit ut. Tidningarna är i en digital version som är identisk med den tryckta tidningen. Tjänsten fungerar enbart på datorerna i biblioteket samt på webben (Free_Kemi-WiFi).  

E-boksamlingen i Lapplands bibliotek innefattar normala böcker att läsa och även ljudböcker. För att låna en e-bok behöver du ange bibliotekskortets nummer och den fyrsiffriga PIN-koden som du får på biblioteket. Du kan läsa boken direkt i webbläsaren eller ladda ner boken på din egen enhet och läsa den utan internetuppkoppling. Det går inte att ladda ner e-ljudböcker till din egen enhet utan dem måste du lyssna på direkt i webbläsaren. 

Om du vill ladda ner en bok att läsa på din egen enhet behöver du ha ett separat läsprogram. Instruktioner och länkar till program som passar för olika enheter hittar du i Ellibs e-biblioteket, vid ”Läsare”. Läsprogrammet behöver du bara ladda ner en gång. 

Ellibs e-bibliotek: 
1. Gå till www.ellibslibrary.com/lappi 
2. Logga in med ditt bibliotekskort och din PIN-kod. 
3. Välj den bok du vill låna. 
4. Välj lånetid. 
5. Välj om du vill läsa i webbläsaren eller ladda ner boken till din enhet.  

Lånetiden för e-böckerna är 1 dag eller 14 dagar. Lånet lämnas tillbaka automatiskt då lånetiden är slut. Du kan lämna tillbaka e-boken innan lånetiden är slut. Det gör du i programmet. Lånen visas inte under dina lån i e-biblioteket. Du kan även reservera e-böcker. Inga reserveringsavgifter eller förseningsavgifter debiteras för dem.  

Pressreader-tjänsten har cirka 7000 tidningar och tidskrifter från över 100 olika länder. Du kan använda tjänsten på bibliotekets kunddatorer och via bibliotekets trådlösa anslutning. Du kan använda tjänsten på distans genom att använda ditt bibliotekskort och din fyrsiffriga kod till att logga in i Lapplands biblioteks webbibliotek Finna.