Snowman, lumiukko, schneeman, snegovik, snögubben, är kanske den mest kända och älskade snöfiguren i världen. Han har filmatiserats, han är ute på äventyr i serier, sånger, reklamfilmer, vykort, på sociala medier och varje vinter på gårdarna i vanliga hem och stadsparker runt om i världen. Där det finns snö finns det ofta också en snögubbe.

Snögubben finns överallt, men har du undrat över var snögubbens hem ligger? Det kan vi inte svara på och ingen som vi frågade visste det, men en snögubbe kan väl inte vara hemlös? Vi försökte ta reda på snögubbens boplats, men vi kunde inte hitta något svar på den frågan. Jultomten bor i Rovaniemi, det är nog klart, men snögubben har blivit hemlös. Så något måste göras åt det – vi bestämde oss för att erbjuda snögubben ett hem och en hemstad.

Snögubben, välkommen till Kemi, snöns och isens stad.

Egentligen, vad skulle vara ett mer naturligt hem för en snögubbe än Kemi? Vi har snö och is, vi har Sampo och ett året runt- snöslott som ett hem åt snögubben, där det är bra för snögubben att vara tillsammans med sina snöbollskusiner Arttu och Terttu. På året runt-snöslottet kan han tillbringa somrarna i skydd från för mycket sol och värme, i väntan på att vintern kommer och vädret svalnar, så att han återigen kan dela ut glädje och vara ute på äventyr utomhus med barn och barnsinnade. Från Snöslottet kan snögubben även dyka upp ute på sommaren och som hastigast lära känna det somriga Kemi, till exempel den trevliga inre hamnen.

Snögubben är sugen på att utforska staden och snögubben kommer att ses på många olika platser i Kemi under de kommande veckorna.