Tuorein Kemistä kertova elokuva sai ensi-iltansa toukokuussa 2019. Kaupungin perustaja keisari Aleksanteri II herää henkiin kaupungin 150-vuotista taivalta juhlistavassa lyhytelokuvassa. Vai onko kaikki unta vain?

Kaupungin tilaaman lyhytelokuvan ensi-ilta oli harvinainen tapaus. Edellisen kerran sellainen oli eletty 50 vuotta sitten vuonna 1969, kun Kemi täytti sata.

Teos on katsottavissa kaupungin Youtube-kanavalla.

Kemin 150-vuotisjuhlaelokuvan ohjasi ja tuotti Juho Tuovila mediatuotantotalo Advertigosta.

Suunnittelu alkoi jo keväällä 2017, kaksi vuotta ennen ensi-iltaa. Käsikirjoitustiimiin kuului noin kymmenen kaupungin edustajaa, muun muassa Aleksanteri II:a esittävä teatterisihteeri Ismo Perkkiö. Kemin Matkailu Oy on ollut vahvasti taustajoukoissa mukana. Lopullisen käsikirjoituksen työsti Tuovila.

Kemi on teettänyt neljä kaupunkifilmiä

Ensimmäinen niistä on vuodelta 1939, kaupunginhallituksen Aurora Filmiltä tilaama. Tämäkin noin kahdeksanminuuttinen teos on katsottavissa kaupungin Youtube-kanavalla.

Kemi – 100 vuotta -kaupunkielokuva vuodelta 1969 on lainattavissa kirjastosta VHS-kasettina. Suomi-Filmi Oy:ltä tilattu viisiminuuttinen lyhytelokuva on Armand Lohikosken käsikirjoittama ja Reijo Låsin ohjaama ja kuvaama.

Kemi – Pohjoista väriä -kaupunkielokuva valmistui vuonna 1970. Sekin juhlii satavuotiasta kaupunkia. Tämän Valentin Vaalan ohjaaman 16-minuuttisen voi lainata kirjastosta VHS-kasettina tai katsoa netissä.

Kemi – Szekesfehervar -kaupunkielokuva (1979) on kuvattu kaitafilmille ja tallennettu kaupunginarkistoon. Szekesfehervar on Kemin ystävyyskaupunki Unkarissa.

Kemi muissa lyhytelokuvissa

Vuonna 1963 valmistui peräti kaksi lyhytelokuvaa, joissa Kemi on pääosassa.