Närskogen i Kiikeli har varit ett populärt rekreationsområde för Kemiborna i flera årtionden. Området är ett utmärkt exempel på ett område där industrin och lokalinvånarna har kunnat leva sida vid sida på ett hållbart sätt. Kiikeli ägs av Metsä Group och ligger vid Kemi älvs mynning. I söder och väster gränsar området till Bottenviken. 

Kiikeli är ett populärt utflyktsmål året runt och ligger nästan mitt i staden. Bredvid utsiktstornet kan du sitta i vindskyddet och stilla betrakta den sprakande öppna elden och de olika fenomenen i naturen, till exempel midnattssolen på sommaren och de glittrande stjärnorna på vintern. Om du har tur kan du även beundra norrskenet under från höst till vår. 

Området är populärt bland fågelskådare och naturfantaster, eftersom det är möjligt att se sällsynta fåglar här under deras flyttresor på våren. I början av sommaren sjunger fåglarna dygnet runt i skogen och på stränderna. Tiotals olika arter häckar i Kiikeli. Under våren 2017 placerades 300 fågelholkar ut och de har även ökat antalet hålbyggare. Eventuellt kan de medföra att nya arter börjar häcka på området. 

På sommaren börjar den fantastiska naturen och blommorna i de olika skogstyperna blomma. När det blir höst kan du plocka svamp och bär i Kiikeli, i enlighet med allemansrätten. 

I Kiikeli kan du promenera, jogga, cykla, gå med snöskor eller åka skidor. Korv som du grillat vid vindskyddet och egen matsäck är kronan på verket när du är ute på utflykt.  

Området har fritt tillträde.  

Kiikeli är även en undervisningsmiljö. Området har skyltar med QR-koder som kan användas för att ta fram informationslänkar. 

Platsen passar väl för alla dem som njuter av naturen, av stillheten och av att röra sig utomhus och även för dem som rör sig med barnvagn eller rullstol. 

FOTO: PENTTI KORPELA.