Mikä on Kemin Kiikeli?

Merellinen Kiikelin lähimetsä on ollut jo vuosikymmeniä kemiläisten suosima urbaani virkistysalue. Se on loistava esimerkki alueesta, jossa näkyy teollisuuden ja paikallisten asukkaiden rinnakkaiselo kestävällä tavalla. Kiikeli on Metsä Groupin omistama alue, joka sijaitsee Kemijoen suistoalueella. Se rajautuu etelä- ja länsiosastaan Perämereen. 

Kiikeli on suosittu retkikohde ympäri vuoden ja se sijaitsee melkein keskellä Kemin kaupunkia. Näköalatornin vieressä voi laavulla katsella rauhassa nuotiotulen leikkejä ja luonnon erilaisia ilmiöitä, kuten kesällä keskiyön aurinkoa ja talvella tähtien tuiketta taivaalla. Onnekas voi jopa ihastella arktisia revontulia syksystä kevääseen.

Näköala- ja lintutorni merenrannalla.
Kiikelin näköala- ja lintutorni kesällä 2019. KUVA: PENTTI KORPELA

Mitä Kiikelissä voi tehdä ja nähdä?

Keväällä muuttolinnut palaavat takaisin Suomeen ja aloittavat pesinnän. Alue on suosittu lintu- ja luontoharrastajien keskuudessa, sillä Kiikelissä voi nähdä harvinaisia lintuja kevään muuttomatkoilla. Alkukesällä metsässä ja rannoilla kuulee lintujen laulukonsertteja ympäri vuorokauden, sillä Kiikelissä pesii kymmeniä erilaisia lintulajeja. Keväällä 2017 istutetut 300 linnunpönttöä lisäävät kolopesijöiden määrää. Se voi jopa mahdollistaa uusienkin lajien pesimisen alueella.

Kesällä upea luonto ja erilaisten metsätyyppien kukat puhkeavat kukkimaan. Ensimmäiseksi ehtivät runsaasti esiintyvät kielot ja sen jälkeen kukkii keltainen, Suomen juhannuskukkana tunnettu kullero. Heinäkuussa kauniit metsäkurjenpolvet sulostuttavat väriloistollaan valkoisten koiranputkikukintojen seassa. Mesiangervon makea tuoksu valtaa polkujen ja reittien varret heinä-elokuussa.

Keltakurjenmiekka. Taustalla merimaisemaa.
Kukkiva keltakurjenmiekka Kiikelissä kesäkuun 2019 lopussa. KUVA: PENTTI KORPELA

Syksyn tullen Kiikelistä voi kerätä marjoja ja sieniä jokamiehenoikeudella.

Kiikelissä voi retkeillä kävellen, juosten, pyöräillen, lumikenkäillen tai hiihtäen. Laavulla paistettu makkara ja retkieväät kruunaavat lähimetsään tehdyn retken. 

Alueelle on vapaa pääsy. 

Mitä uudistuksia Kiikelissä on tehty?

Kohdetta kehitetään yhteistyössä Kemin kaupungin, Metsä Groupin ja kolmannen sektorin edustajien kanssa ympärivuotiseksi ja esteettömäksi virkistys- ja luontokohteeksi. Olemassa olevat luontopolut on nimetty, opastettu ja tarinallistettu siten, että alueen ainutlaatuiseen historiaan ja nykypäivään voi tutustua helposti ja nykyaikaista tekniikkaa käyttämällä.

Vuonna 2017 rakennettu näköalatorni Kiikelin nokassa toimii lähimetsän keskuspaikkana. Sinne johtaa ympärivuotinen, esteetön Kiikelin ulkoilureitti (1,2 kilometriä). Lumettomana aikana lähimetsässä on helppokulkuisia ja lyhyitä luontopolkuja (0,5 kilometriä–3,0 kilometriä). Luontopolut kulkevat Kiikelin näköalatornille ja laavulle meren rantaan. Huikea merinäköala ja urbaani kaupunkimiljöö aukeavat Kiikelin nokalta myös online-kameroiden avulla. Merellinen luonto ja monenlaiset suomalaiset metsätyypit ovat koettavissa ympäri vuoden. Näköalatornin ympäristössä toimii avoin WiFi-yhteys. 

Kiikeli toimii myös oppimisympäristönä. Alueella on kylttejä, joista avautuu QR-koodien avulla tietolinkkejä.

Nuorisojoukko Kiikelin lintutornissa keväällä.
KUVA: PENTTI KORPELA

Kenelle Kiikelissä retkeily soveltuu?

Kohde soveltuu hyvin kaikille luonnosta, hiljaisuudesta ja ulkoliikunnasta nauttiville ihmisille, myös lastenrattaiden ja pyörätuolien  kanssa liikkuville kävijöille ympäri vuoden.

Kiikeli toimii Kemin ja lähiympäristön lasten ja nuorten ympäristövastuullisena oppimisympäristönä ja virkistyskohteena.

Mitä Kiikeli-sana tarkoittaa?

Ritva Toropainen kertoo Jatuliin kirjoittamassaan artikkelissa, että Kiikeli, entinen saari lienee saanut nimensä ruotsin kielestä ja että se on esiintynyt muun muassa muodossa Kekell (1573), Kikell (1575) ja Kijkeli (1615). Samassa artikkelissa kerrotaan, että Jouko Vahtolan mukaan Kiikeli tarkoittaa kalastajien ja hylkeenpyytäjien tilapäistä kalastuspaikkaa. Kiikeli-sana on yhdistetty myös suomen kielen kiikk-alkuisiin sanoihin, kuten kiikkua ja kiikkerä. Sana voisi silloin tarkoittaa aallokon tietynlaista liikettä matalikon yllä apajapaikan merkkinä. (Lähde: Jatuli XXXI, Soinila.)

Kiikelissä on useita reittejä ja polkuja, jotka yhdistyvät 3,1 kilometriä pitkäksi ympyräreitiksi. Esteetön, ympärivuotinen ulkoilureitti Kiikelin sillan lähtöpaikalta ulottuu Kiikelin nokalle (1,2 kilometriä), josta voi jatkaa takaisin Kiikelin kierrokselle (0,8 kilometriä) tai Snellmannin luontopolkua (0,5 kilometriä) pitkin. Matkaa voi jatkaa vielä Sopulan siltojen kautta takaisin Kiikelin sillan lähtöpisteeseen.

Lintuja kevätvesissä, taustalla kaupungin kerrostaloja.
Muuttolinnut ovat alkaneet saapua. Kevättalven 2019 maisemaa Kiikelin sillan kupeesta. KUVA: PENTTI KORPELA

Lyhin reitti on ympärivuotinen, esteetön ulkoilureitti lähtöpisteestä Kiikelin nokalle edestakaisin, jonka pituus on 2,4 kilometriä.

Kaikki reitit ja polut soveltuvat kuntoiluun ja päiväretkeilyyn.  Polkujen varrella voi lukea mielenkiintoista tietoa esimerkiksi alueen luonnosta ja linnuista mobiililaitteilla, sillä opastauluissa on QR-koodit. Kiikelinnokalle on asennettu ilmainen WiFi, jonka avulla nettiin pääsee vaivattomasti ympäri vuoden. 

Kiikelin nokan näköalatornilta avautuu upea maisema Perämerelle ja Kemin kaupunkiin. Torni toimii myös lintuharrastajien bongauspaikkana. Samasta paikasta merenrannasta löytyy laavu, joka tarjoaa rauhallisen virkistys- ja  levähdyspaikan. Myös polkujen ja reittien varrella on useita penkkejä  levähtämistä ja luonnosta nauttimista varten. 

Kiikelissä on ehtinyt tapahtua kaikenlaista vuosien saatossa. Kiikelistä on kerätty elämänmakuisia tarinoita, jotka kaikki liittyvät jollakin tapaa Kemin Kiikeliin ja metsäteollisuuteen.