Mervi Nikander

24.6.2021

Olen Nikanderin Mervi, Kemin elinkeinojohtaja. Olen 48-vuotias yhteiskuntatieteen maisteri/sosiologi ja tällä hetkellä asun perheeni kanssa Rovaniemellä, kotoisin olen Sodankylästä. Takanani on parinkymmenen vuoden kokemus strategisesta kehittämisestä ja rahoitustoiminnasta mm. Lapin liitossa, Lapin lääninhallituksessa, Päijät-Hämeen liitossa sekä Lapin yliopistolla. Olen tyyppi, joka katsoo mieluiten asioiden myönteisiä puolia, negatiiviset tulevat eteen pyytämättäkin. Olen melko avoin ja sosiaalinen tyyppi ja on mukavaa, kun tullaan juttelemaan, minun kanssani kyllä saa keskustelun pystyyn. Kuluneiden kuukausien perusteella olen myös tullut siihen tulokseen, että minussa asuu pieni Kemiläinen. Laittakaa seurantaan twitter-tili @MerviNikander, siellä postailen jonkin verran työstäni ja mielelläni myös Kemin ja Kemin kaupungin jutuista. Vaikka olenkin reissutyöläinen, niin olen lujasti sitoutunut työhön Kemin ja Meri-Lapin hyväksi ja tulettekin huomaamaan, että käytän usein termiä me ja silloin puhun Kemistä. Kiitos kutsusta tulla bloggaamaan! Tullaan tutuiksi ja #Tehemäpois"

Aurinko, meri, taivas ja maa

Suurlähettiläiden laulu alkaa soida päässäni kun kuljen kohti sisäsatamaa tai suuntaan matkani Ajokseen, Kemin satamaan. Pitkältä tuntuvan kylmän kevään jälkeen olemme saaneet nauttia ihanasta kesän alusta ja meri on ikään kuin astunut kuvaan Kemin kaupunkimiljööseen.

Sisäsatama on tosiaan Kemin, merikaupungin sykkivä sydän. Olen saanut siellä ilokseni viettää jo monta mukavaa hetkeä niin työn kuin vapaan merkeissä. Tämän sydämen ympärille on hienoa rakentaa yhdessä entistä kirkkaampaa kuvaa Kemistä kesän ja meren kaupunkina. Sisäsatamasta, venelaitureista, rantabulevardista ja itse merestä merenkulkijoineen kelpaa kertoa muillekin.

Purjeveneitä Kemin sisäsatamassa
Purjeveneitä Kemin sisäsatamassa. Kuva: Kemin kaupunki

Lisäksi olen löytänyt uuden ihastuksen – rantojen suuret männyt – niistä huokuu ikiaikainen voima ja niiden äärellä voi kuvitella olevansa vaikka Välimerellä. Näitä upeita mäntyjä olen ihastellut Uiton alueella ja Ajoksessa. Tässä onkin hyvä muistuttaa Korpelan Pentin vuoden takaisesta blogista, jossa hän kertoo kaikista laavuista, joita Kemin ja lähialueen maastosta löytyy. (https://www.kemi.fi/blogi/vahattelysta-eroon/ )

Suuri mänty Uiton alueella Kemissä
Mänty meren rannalla. Kuva: Mervi Nikander

Viime viikolla sitten saatiin myös vahvistus Veitsiluodon tehtaan sulkemisesta. Surua on käsitelty läpi kevään, mutta se ei tilannetta helpota. Olen viime aikoina pohtinut paljon tulevaisuuden uskon ja tämän hetken surun suhdetta. He, joita tämä tehtaan sulkeminen henkilökohtaisesti koskettaa eivät ehkä pysty katsomaan niitä positiivisia näkymiä, mitä Kemin ja Meri-Lapin tulevaisuudessa näkyy. Ne taas ovat niitä ankkureita, joihin me kehittäjinä olemme tiukasti tarttuneet. Pohdintojen tuloksena olen kuitenkin ajatellut, että kun me kerromme ja viestimme kehittämistyöstä ja tulevaisuudesta mahdollisimman selkeästi ja paljon – on jokaisella mahdollisuus nähdä se aurinkoisempi tulevaisuuden kuva, kun on siihen valmis.

Tulevaisuuden uskoa on ja näyttäisi siltä, jotta olemme Äkillisen rakennemuutoksen toimintasuunnitelman laadinnassa onnistuneet kuvaamaan ja perustelemaan sen myös ministeriöiden suuntaan. Juuri tänään olemme saaneet positiivisen uutisen siitä, että Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt Kemin ÄRM-tilanteen hoitoon yhteensä 8 miljoonaa euroa yritysten kehittämis- ja investointiavustuksiin. Tämä on todella tärkeä avaus, jonka avulla pääsemme jo syksystä tukemaan yritystemme uudistumista ja ehkä kasvuakin. ”Ärmin” seuraava vaihe on ensi viikolla 29.6, jolloin saamme kuulla mitä rahoitusta saamme täällä Kemissä, Simossa ja Keminmaalla tehtävään rakennemuutostyöhön.

Kulunut kevät on ollut rankka puristus ja on tärkeää saada tekeviä käsiä lisää huolehtimaan, että esimerkiksi tuo yrityksiin kohdistuva rahoitus saadaan alueen yrityksissä täysimääräisesti hyödynnettyä. Yhteistyö Työ- ja elinkeinoministeriön kanssa on toiminut hyvin. Samoin meidän kaupungin ÄRM- tiimi on hitsautunut hienosti yhteen. Digipoliksen ja kaupungin elinkeinotoimen duo on tärkeä osa tätä ja tulevaa ärm-työtä. Upeaa työtä on tehty ja jokaiseen tekijään on voinut luottaa. Samaa voi sanoa myös verkostosta, jossa isolla joukolla on tuota toimintasuunnitelmaa työstetty. Kiitos yhteistyöstä Jokaiselle!

Tähän äkilliseen rakennemuutostilanteeseen liittyen on hyvä toistaa jo edellisessä blogissani todettu. Te, joita tämä koskettaa. Älkää jääkö yksin, sillä apua on tarjolla ja olemme yhdessä kaupungin, TE-toimiston, ELY:n ja oppilaitosten kanssa valmiina auttamaan ja tukemaan. TE-toimisto on fyysisesti Veitsiluodon alueella auttamassa ja ohjaamassa tarvittaessa eteenpäin. Seurakunnalla samoin kaupungin sote-puolella ja työllisyyspalveluissa on valmius auttaa apua tarvitsevia.

Laiva ajoksen satamassa
Ajoksen satamasta. Kuva: Mervi Nikander

Uudet työpaikat eivät synny hetkessä mutta yleisesti on jo nyt näkyvissä, että koronan jälkeinen talouden elpyminen ja meillä Metsä Fibren positiivinen vaikutus näkyvät alueella lisääntyvänä työnä. Uusien työpaikkojen syntymistä silmälläpitäen hyvä siirtymäkeino on kouluttautua joko täydennyskoulutuksena tai astua vaikka tutkintoon johtavaan koulutukseen. Myös yritykset itse voivat TE-toimiston tuella järjestää esimerkiksi Rekrykoulutusta, jolla voi kouluttaa uudet työntekijät. Keinoja on monia ja edelleen Kemi ja Meri-Lappi ovat teollisuuden keskus ja sijainti sekä logistiikka ovat huippuluokkaa. Me tietenkin toivomme kaupungilla, että jokainen teistä voisi jatkaa elämäänsä täällä. Kemissä, joka sloganin mukaisesti on pieni kaupunki, jolla on suuri sydän. Tuon sydämen on voinut miltei nähdä nyt, kun on eletty tätä Veitsiluodon sulkemisen aikaa. Yhteisöllisyys on näkynyt haluna tehdä yhdessä asioita ja kunnioittaa irtisanomisen edessä olevia ystäviä ja tuttavia.

Korkeakouluharjoittelijat Johanna ja Ella istuvat ikkunan äärellä
Korkeakouluharjoittelijat Johanna ja Ella. Kuva: Kemin kaupunki
Somesankarit Hanna ja Saana radiohaastattelussa
Somesankarit Hanna ja Saana radiohaastattelussa. Kuva: Kemin kaupunki

Yhdessä tekeminen on minulle tärkeä motivaation lähde ja se on tosiaan tänä keväänä ollut meidän supervoimamme. Yhdessä tekemisen kautta on jokaiseen päivään liittynyt myös ilonaiheita. Yksi suurimmista on ollut saada meille kesäharjoittelijat töihin. On ollut ilo seurata miten korkeakouluharjoittelijamme Johanna ja Ella ovat rohkeasti tarttuneet toimeen ja ottaneet haltuun VisitKemi – toiminnan viestinnän päivittämisen.

Ja ihastellen olen katsonut miten kesätyöntekijät eli somesankarit Hanna ja Saana  ovat todellakin somemaailman sankareita ja ennakkoluulottomasti hypänneet mukaan työelämään. Alueen yrittäjät ovat myös hienosti ottaneet vastaan nämä tekijämme, kiitos siitä. Somesankarit ovat meillä kolmen viikon jaksoissa ja saamme vielä tutustua kolmeen uuteenkin tekijään kesän aikana.  Olen todella ylpeä ja kiitollinen kaupungille, että saimme mahdollisuuden tähän kokeiluun, jonka tulokset näyttävät olevan varsin positiiviset. Voin lämpimästi suositella kesäharjoittelijoiden palkkaamista vaativampiinkin hommiin.
Ottakaahan seurantaan #VisitKemi Facebookissa, Instagramissa sekä TikTokissa 😊

Aurinko, meri taivas ja maa. Tänään multa kaiken huomion saa.
Rantaviivasta rajapyykin saan. Sen takana oot sinä ja sun maa. (Suurlähettiläät)

Hyvää, aurinkoista ja turvallista Juhannusta Jokaiselle!

Elämä kantaa ja yllättää- siihen uskotaan!

Takaisin listaukseen