Purjehtija Kemin sisäsatamassa kesäkuussa 2018.
Purjehtija Kemin sisäsatamassa. KUVA: JANICA KARASTI

Kemissä arki on helppoa ja sujuvaa. Kaupunki kehittyy pohjoisella päättäväisyydellä ja periksiantamattomuudella. Kunnioitamme vihreitä arvoja ja kestävää kehitystä. Kemissä on touhua ja tekemistä. Kemi on kemiläisiä varten.

Luit juuri Kemin kaupungin brändilupauksen. Kaupunginhallitus hyväksyi Kemi-brändin loppusyksyllä 2018. Se tarkoittaa arvojen, vision, sanojen, tekojen, kohtaamisten, viestinnän ja julkikuvan kirkastamista.

Brändin rakentamisen yhteydessä uudistettu visuaalinen ilme näkyy kaikessa kaupungin toiminnassa, myös tunnuksissa ja graafisissa elementeissä näillä nettisivuilla.

Muodot, värit, fontit ja tyylit on määritelty kaupungin brändikäsikirjassa. Se sallii myös poikkeuksia: vahvat ja vakiintuneet markkinointi-ilmeet saivat jäädä esimerkiksi kaupunginteatterin, taidemuseon ja kaupunginorkesterin käyttöön.

Vihreitä tekoja ja yhteistyötä

Uusi brändi toi kaupungin käyttöön neljä ulkopuolisille toimijoille myönnettävää tunnusta.

Vihreä teko -tunnus kertoo erityisen ympäristöystävällisestä ja kestävän kehityksen mukaisesta toiminnasta. Kemin kaupunki voi myöntää tunnuksen ulkopuolisille toimijoille tai kaupunki voi hyödyntää sitä kertoessaan omista vihreistä teoistaan.

Logo, jossa Kemin kaupungin tunnus ja teksti Vihreä teko.

Kemi myönsi ensimmäiset Vihreä teko -tunnukset vuonna 2019 Esa ja Pojille muovin lajittelun ja hyötykäyttöön keräämisen edistämisestä sekä Veljekset Rönkä Oy:lle siirtymisestä kierrätettäviin pakkauksiin. Molempien yritysten Vihreät teot lisäävät kierrätykseen päätyvän muovin osuutta alueella huomattavasti. Näin ne edistävät merkittävästi sekä Vihreän ja kestävän Kemin ympäristötavoitteita että kansallisia ja kansainvälisiä kierrätysastetavoitteita. 

Toiset Vihreä teko -tunnukset myönnettiin vuonna 2020 hävikkiruokayhteistyöstä Prisma Kemille, K-Citymarket Kemille ja Metro-Pikatukku Kemille, jotka lahjoittavat hävikkiin menossa olevia kasviksia, hedelmiä ja kasvisruokia Sosiaalisen keittiön toimintaan. 

Vuonna 2021 Vihreä teko-tunnus myönnettiin Kemin Energia ja Vesi Oy:lle biolämpölaitoksen käyttöönotosta.

Vuonna 2022 Vihreä teko-tunnus myönnettiin kahdelle paikalliselle yritykselle. Kemin Taksipalvelu Oy: Innovatiivinen ja kehityshaluinen yritys, joka jatkuvasti kehittää Kemin joukkoliikennettä palvelevammaksi kestävän kehityksen ja vihreät arvot huomioon ottaen. My Favorite Piece: Yritys valmistaa koruja kierrätysmateriaalista tutkien ja kehittäen eri materiaalien käyttötapoja ja ottaen toiminnassaan kokonaisvaltaisesti huomioon kestävän kehityksen. Yritys tekee kierrätysyhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa sekä ottaen vastaan että välittäen materiaaleja.  

Yhteistyössä Kemin kaupungin kanssa -logon käyttöön voi pyytää kirjallisen luvan, jos tunnusta haluaa käyttää hankkeen markkinoinnissa. On selvää, että tällöin projektia on tehtävä yhteistyössä kaupungin kanssa.

Yhteistyössä Kemin kaupungin kanssa -tekstillä varustettu graafinen tunnus.

Kemiläinen yritykset ja yleishyödylliset yhdistykset voivat hakea myös Kemiläinen yhdistys– tai Kemiläinen yritys -tunnusta. Näihinkin tarvitaan kirjallinen lupa kaupungilta. Yhdistyksen toiminnan tulee olla eettisesti ja moraalisesti hyväksyttävää.

Kemiläinen yhdistys -tekstillä varustettu graafinen tunnus.
Kemiläinen yritys -tekstillä varustettu graafinen tunnus.