Kemin kaupunki on aidosti vihreä kunta. Haluamme noudattaa vähähiilisyyden ja kestävän kehityksen periaatteita sekä omassa että sidosryhmiemme toiminnassa.
Maastopyöraäilijä Kemin pyöräreitillä.
Maastopyöräilijä Kemin retkeilyreitillä. KUVA: JANICA KARASTI

Manner-Suomen ensimmäinen ympäristösertifioitu kunta

Kemin kaupungille on myönnetty ISO 14001:2015 -ympäristösertifikaatti Manner-Suomen ensimmäisenä kuntana. Helmikuussa 2019 sertifikaatin saivat seuraavat kaupungin toiminnot:

  • Keskusvirasto: Kaupunginkanslia
  • Sivistystoimiala: Sauvosaaren koulu
  • Sosiaali- ja terveystoimiala: Sauvosaaren sairaalan lääkkeiden käsittely, Leipätehtaan toimintakeskus kehitysvammaisille
  • Tekninen toimiala: Konekeskus, keskusvarasto sekä yleinen energiatehokkuus

Sertifikaatin on myöntänyt Bureau Veritas Certification. Sertifikaattia on tarkoitus laajentaa vuosittain kattamaan yhä useampia kaupungin toimintoja.

Energiatehokkuussopimus

Kemin kaupunki liittyi kunta-alan energiatehokkuussopimusjärjestelmään helmikuussa 2008. Kaupunginhallitus hyväksyi allekirjoitettavaksi Työ- ja elinkeinoministeriön ja Kemin kaupungin välisen energiatehokkuussopimuksen vuonna 2017.

Energiatehokkuussopimuksen keskeinen tavoite on 7,5 prosentin säästö kaupungin omien toimintojen energiankulutuksessa vuosina 2017–2025. Energiatehokkuussopimusten taustalla on toukokuussa 2006 voimaan tullut energiapalveludirektiivi, joka velvoittaa julkisen sektorin toimimaan esimerkkinä energiansäästön edistämisessä.