Kemin kaupungin alueella on lähes sata julkista taideteosta, patsasta ja muistomerkkiä. Hautausmailla on lisäksi kymmeniä veistoksia ja muistomerkkejä. Julkinen taide on rakennetun ympäristön ohella Kemin kaupunkikuvan näkyvimpiä elementtejä.

Julkinen taide tarkoittaa taideteoksia julkisessa tilassa. Tyypillisimmillään julkista taidetta ovat esimerkiksi patsaat, muistomerkit, monumentit, veistokset, muraalit ja ympäristötaiteen teokset.

Kemin kirkkopuistossa sijaitseva vuoden 1918 kansalaissodan muistomerkki Rukoileva sotilas on Kemin ensimmäinen julkinen muistomerkki. Sen on suunnitellut kuvanveistäjä Evert Porila (1887–1941) vuonna 1924. Viimeisin julkinen muistomerkki paljastettiin lokakuussa 2018 Kemin Selkäsaaressa. Muistomerkki pystytettiin sisällissodassa Selkäsaaressa teloitettujen muistoksi autenttiselle tapahtumapaikalle.

Kaupungin näkyvimpiä ja huomiotaherättävimpiä julkisen taiteen teoksia ovat muun muassa Meripuistokadun päässä sijaitseva Ukkometto (Aimo Taleva, 1982) sekä Keskuspuistokadulla sijaitseva seinämuraali Prosperity (Wild Drawing, 2016).

Kemin kaupunki on ollut niin sanotun prosenttiperiaatekäytännön edelläkävijöitä Suomessa. Prosenttiperiaatteella tarkoitetaan sitä, että julkista rakennusta suunniteltaessa rakennuskustannuksista noin yksi prosentti varataan rakennuksen tai sen ympäristön taiteelliseen parantamiseen. Kemin kaupunginvaltuustossa kirjattiin prosenttiperiaatesuositus 1960-luvulla. Prosenttiperiaatetaidetta Kemissä on toteutettu muun muassa kävelykadulle, Kivikon ja Syväkankaan kouluihin sekä ammattiopisto Lappian Meripuistokadun yksikköön.

Näillä sivuilla voit tutustua Kemin kaupungin puistoissa, kaduilla, aukioilla ja kaupungin julkisissa rakennuksissa oleviin julkisen taiteen teoksiin ja muistomerkkeihin.