Nuori nainen istuu pöydällä.

Anna Huhtilainen

8.5.2020

Olen Anna Huhtilainen, 30-vuotias kiteeläislähtöinen vuoden verran Kemissä asunut eli kaupungista vasta pintaraapaisun tunteva ja sitä vielä tarpeeksi ulkopuolisen virkein silmin katsova tuore äiti. Koulutukseltani olen kasvatustieteen maisteri, luokan- ja aikuisopettaja, mutta nykyisin työskentelen freelance-kirjoittajana tehden ”kaikkea teksteihin liittyvää”, kuten usein yrittäjyyteni kiteytän. Vapaa-ajallani olen ja ajattelen pääosin hiihto- ja kävelylenkeillä. Voit seurata minua myös henkilökohtaisessa blogissani sekä Instagramissa @annahuhtilainen.

Kokeile ja koukkuunnu koronakeittiössä

Nyt kun tässä kaikenlaisia karanteeneja tai eristyksiä elellään vielä ainakin tovi, tuntuu moni viettävän aikaa keittiössä aiempaa enemmän. Samaa tarinaa kertovat kauppojen kuivatarvikehyllyt: hiiva on ollut monessa kaupassa loppu ja jauhojenkin menekki on kasvanut kovasti.

Itsekin olen innostunut keittiöpuuhista, ja etenkin tällaisina aikoina kaikki hyvä (kirjaimellisesti!) on ilo laittaa eteenpäin muodossa kuin muodossa – tällä kertaa reseptinä. Ja hei, jos jotain ainesta ei tällä hetkellä kotoa löydy, voi eteenpäin laitetun hyvän tuplata kannattamalla raaka-ainehankinnoissa paikallisia pienyrittäjiä!

Siispä seuraavassa yksi lempireseptini omasta keittiöstämme. Tämä siemennäkkäri maistuu ja toimii pomminvarmasti niin poikkeus- kuin normaaleissakin oloissa: sain tämän reseptin ystävältäni jo vuosia sitten, kun turvaväleistä ei vielä tiedetty ja iltateet pystyttiin juomaan pienen opiskelija-asunnon keittokomerossa.

Siemennäkkileipää kulhossa.
KUVA: ANNA HUHTILAINEN

Uunipellillinen siemennäkkäriä:

1 dl seesaminsiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
½ dl pellavansiemeniä
0,5 dl kurpitsansiemeniä
1 dl maissijauhoja
½ tl suolaa
½ dl öljyä (itse käytin kylmäpuristettua kookosöljyä)
2 dl kuumaa vettä

Sekoita kuivat aineet, lisää vesi ja öljy. Koska taikinaan laitettava vesi on kuumaa, kiinteä kookosöljykin liukenee sekaan ongelmitta. Anna taikinan turvota 15 minuuttia ja levitä se ohueksi kerrokseksi pellille. Ripottele päälle suolaa ja halutessasi vielä siemeniä. Paista 150-asteisessa uunissa noin puolitoista tuntia, mutta käännä peltiä puolessavälissä paistoaikaa ja tee samalla taikinaan viillot, jotta näkkäri on helpompi jakaa palasiksi kun se on kypsä. Jäähdytä ritilällä.

Tämän siemennäkkärin valmistaminen tosiaan vie aikaa, mutta sitähän meillä monilla nyt taitaa olla ainakin hitusen normaalia enemmän. Sitä paitsi tuon puolitoistatuntisenhan voi vaikka koronakotijumpata ja pitää juomatauon peltiä kääntäessä. Tai tutkia kuiva-ainekaappien loputkin perukat ja tekaista jo lämpimään uuniin vielä jotain muutakin herkuteltavaa tulemaan.

Herkullisia leipomishetkiä! Ainakin itse tiedän mitä pakkaan mukaani keväiselle piknikillekin, joita onneksi turvaväleistä huolehtien voi ystävien kanssa kokoontua pitämään.

Anna

Takaisin listaukseen