Nuori nainen istuu auton takaluukun päällä.

Fanni Frant

29.1.2021

Olen Fanni, vielä 16-vuotias ihan syntyperäinen kemiläinen ja käyn tällä hetkellä lukion toista vuotta. Olen entinen joukkuevoimistelija, ja laji on säilynyt elämässäni valmentamisen merkeissä. Nykyään harrastan tankotanssia ja teatteria. Lisäksi valokuvaan ja kirjoitan jonkin verran omalla ajallani. En juuri jaksa olla päiviä kotona, koska elän muiden ihmisten seuralla, joten olen joka päivä jossain liikkeellä.

Koronajärjestelyt vaikuttavat opiskelijoihin

Taas koronajuttuja. Ihmisiä on alettu jo rokottaa, mutta erityisjärjestelyt monien asioiden suhteen vaikuttavat edelleen kaikkien elämään. Ajattelin näin lukiolaisena selvittää myös muiden kokemuksia.

Taas koronajuttuja. Ihmisiä on alettu jo rokottaa, mutta erityisjärjestelyt monien asioiden suhteen vaikuttavat edelleen kaikkien elämään. Ajattelin näin lukiolaisena selvittää myös muiden kokemuksia.

Sain Hepolan koululaisilta tietoa näistä koronajärjestelyistä. Nyt myös peruskoululaisten täytyy käyttää maskeja koulussa, myös sisäliikuntatunneilla. Koulussa pyritään olemaan vain oman luokan kesken, johon kuitenkin tuottaa pieniä ongelmia yläkoululaisten valinnaisaineet, kun kuitenkin luokat niissä sekoittuvat. Hepolan koulussa nykyään myös yläkoululaisilla on ulkovälitunnit, että saataisiin minimoitua liian monen ihmisen oleminen samassa tilassa. Myös ruokailut on järjestetty porrastetusti luokka-asteittain. Yhdeksäsluokkalaiset eivät myöskään pääse tutustumaan esimerkiksi lukioon samalla tavalla, kuin itse pääsimme. Kun olin itse yhdeksännellä luokalla, kävimme lukiolla kiertelemässä ja saimme osallistua jopa wanhojentanssitunnille.

Kemin lukion rakennus talvisessa maisemassa
Kemin lyseon lukio. KUVA: ALIISA HEINIKOSKI

Itsehän opiskelen Kemin lyseon lukiossa toista vuotta, eli wanhojentanssit ovat ajankohtaiset. Saimme kuitenkin vasta tiedon, että nekin siirtyvät, kuten myös penkkarit. Moni on varmasti koko vuoden ajan odottanut näitä tapahtumia, koska kyllähän ne ovat lukioajan kohokohtia. Nyt sitten jännitetään saadaanko niitä kumpiakaan järjestettyä ollenkaan. Moni tänä vuonna wanhojentansseihin osallistuva oli varmasti ehtinyt jo varata ajan kampaajalle ja mekot ja puvut on hankittu jo aikaa sitten. Siksi olisi ikävää jos siinä kävisi niin, ettei tansseja olisi ollenkaan.

Vanhojen tanssien mekko peilin kautta kuvattuna
Wanhojenmekko. KUVA:HANNA HILTULA

Myös penkkareiden valmisteluita on tehty jo pitkään. Tässä sitä niin toisen kuin kolmannenkin vuoden opiskelijat saavat jännittyneinä odottaa lukio-opintojen yksiä tärkeimmistä päivistä.

Ammattikoulussa moni ala on edelleen etäopetuksessa. Maskipakkoa ei paikan päällä ole, mutta käsienpesusta ja desinfioinnista huolehditaan. Lisäksi lähiopetuspäivinä luokat jaetaan pienempiin ryhmiin turvavälien säilyttämisen kannalta. Tämä on kuulemani mukaan ollut toimivaa, sillä tartunnoilta on vältytty. Opiskelu on tietenkin täysin erilaista, sillä itse opetusta on vähemmän ja itse opiskelu on lähinnä pelkkää tehtävien tekemistä, joka on varmasti raskasta monelle opiskelijalle.

Myös kolmannen asteen koulujen pääsykokeet alkavat olla ajankohtaisia juuri nyt. Ainakin alkuun monet pääsykokeet järjestetään ilmeisesti etänä. Todennäköisesti siis sen takia, että saadaan vältettyä lähikontakteja ainakin siihen asti, että saadaan suurin osa hakijoista karsittua, sillä kyllähän moniin kouluihin on todella paljon hakijoita.

Takaisin listaukseen