Nainen karvareunainen huppu päässään

Mervi Nikander

28.5.2021

Olen Nikanderin Mervi, juuri aloittanut Kemin elinkeinojohtajana. Olen 48-vuotias yhteiskuntatieteen maisteri/sosiologi ja tällä hetkellä asun perheeni kanssa Rovaniemellä, kotoisin olen Sodankylästä. Takanani on parinkymmenen vuoden kokemus strategisesta kehittämisestä ja rahoitustoiminnasta mm. Lapin liitossa, Lapin lääninhallituksessa, Päijät-Hämeen liitossa sekä Lapin yliopistolla. Olen tyyppi, joka katsoo mieluiten asioiden myönteisiä puolia, negatiiviset tulevat eteen pyytämättäkin. Olen melko avoin ja sosiaalinen tyyppi ja on mukavaa, kun tullaan juttelemaan, minun kanssani kyllä saa keskustelun pystyyn. Ensimmäisten viikkojen perusteella olen tullut myös siihen tulokseen, että minussa asuu pieni Kemiläinen. Laittakaa seurantaan twitter-tili @MerviNikander, siellä postailen jonkin verran työstäni ja mielelläni myös Kemin ja Kemin kaupungin jutuista. Vaikka olenkin reissutyöläinen, niin olen lujasti sitoutunut työhön Kemin ja Meri-Lapin hyväksi ja tulettekin huomaamaan, että käytän usein termiä me ja silloin puhun Kemistä. Kiitos kutsusta tulla bloggaamaan! Tullaan tutuiksi ja #Tehemäpois"

Koska se kesä oikein alkaa?

Kesän tuloon voi pikkuhiljaa jo alkaa uskoa. Mahtavien kevätkelien jälkeen on ollut tuskastuttavaa odottaa kelien lämpenemistä, kun mittari on pyörinyt nollan tienoilla ja tuulta ja vettä on riittänyt. Pieni lämpöpyrähdys onneksi päästi luonnon vihertämään. Vihreys valtaa alaa päivä päivältä mutta vasta auringon lämpö saa tuntumaan kesältä. Pakko myöntää, että säällä on suuri merkitys vireystilaan ja nyt kun aurinko taas on pari päivää paistanut on olo paljon voimakkaampi ja pirteämpi.

KUVA(SSAKIN): MERVI NIKANDER

Olemme jatkaneet äkillisen rakennemuutoksen toimintasuunnitelman laadintaa ja sen myötä pohtineet Kemin ja Meri-Lapin mahdollisuuksia ja uhkia. Tämän kriisin keskellä on ollut hyvä ja rauhoittava huomata, että edessä on monia mielenkiintoisia mahdollisuuksia ja Kemi koetaan kiinnostavaksi yritysten sijoittumispaikaksi. Meidät ehkä hieman yllättikin se, että Metsä Fibren investointipäätöksen tapaan myös Veitsiluodon mahdollinen sulkeminen aiheutti ison kysyntäpiikin alueelle tuloaan kaavailevien yritysten suhteen. Toisaalta tämän ymmärtää täysin. Veitsiluodon saari on aivan ainutlaatuinen yritysympäristö, jonka logistinen sijainti ja rakenteet ovat huippuluokkaa. Harva yritysalue sijaitsee sataman ja radan välittömässä läheisyydessä. Toki on muistettava, että jokainen yritysaihio on eri vaiheissa ja yrityksen kiinnittyminen alueelle voi viedä vuosia. Me tietenkin toivoisimme, että saamme näistä yrityksistä mahdollisimman monen tulemaan tänne Veiskan alueelle tai muualle. Meillä on myös monia muita hienoja yritystontteja tarjolla. Niitä kelpaa esitellä ja myydä.

Tätä ÄRM -työtä tehdessä yksi keskeinen tavoitteemme on elinkeinorakenteen monipuolistaminen. Se tarkoittaa, että metsään perustuvan teollisuuden ja kiertotalouden lisäksi myös muille toimialoille tulee voida luoda lisää työtä ja yrittäjyyttä. Matkailu- ja palvelualoille sekä asiantuntijapalveluihin voidaan luoda ja pitää luoda uusia kasvuyrityksiä sekä saada uutta yrittäjyyttä. Olemme valmistelleet useammankin hankkeen täällä kaupungilla, jotta EU-rahoituksen turvin saisimme resurssia tukea toiminnassa olevia yrityksiä kehittymään ja kasvamaan – osin tässä koronan kurimuksessa myös selviämään. Nämä hankkeet pääsevät käynnistymään syksyllä ja odotamme niitä innolla. Ei vähiten sen vuoksi, että saamme kaivattuja lisäkäsiä tai ehkä lisäpäitä, mutta myös sen vuoksi, että saamme sen kautta uutta osaamista elinvoimatiimiimme.

KUVA: MERVI NIKANDER

Olemme tuottamassa napakan mainoskampanjan viisi syytä viihtyä Kemissä. Tällä käynnistelemme kesämatkailun kehittymistä myös täällä meillä Kemissä. Olemme saaneet myös rahoituksen napakkaan saaristomatkailuhankkeeseen. Siinä pääsemme keskittymään mereen ja saaristoomme liittyviin matkailutuotteisiin. Matkailulla on myös ÄRM-työssä rooli, sillä toimialalle on mahdollista luoda uutta, työpaikkoja luovaa toimintaa. Kemi on hieno matkailukohde. Täälläkin luonto ja city-elämä ovat helposti saavutettavissa. Meillä tehdyn automatkailijaselvityksen pohjalta potentiaalisia matkailijoita ajaa ohitsemme jopa 1,5 miljoonaa henkeä. Pitää “vain” antaa heille syy poiketa meille Kemiin.

KUVA: MERVI NIKANDER

Olemme saaneet tiimimme lisää tekijöitä myös palkkaamalla meille uuden assistentin ja kaksi viestinnän korkeakouluharjoittelijaa sekä kesätyöntekijöiksi kuusi somesankaria. Odotamme innolla mitä uutta nämä nuoret tuovat markkinointiimme niin ideoita kuin esimerkiksi tiktok- ja muuta somemateriaalia. Olen varma, että tulemme heiltäkin oppimaan paljon. Kaikissa näissä rekrytoinnissa olemme voineet hyödyntää monipuolisia työllistämisen tukielementtejä, joita on todella hyvin käytössä.

Oikein hienoa kesän alkua ja ihania juhlahetkiä Jokaiselle valmistuneelle ja heidän perheilleen!

Takaisin listaukseen