Pipopäinen nainen nojailee kompostiin.

Eija Kinnunen

26.6.2020

Olen virkaiältäni nuori Vihreä ja kestävä Kemi -hankkeen projektipäällikkö, kierrätys-Kinnusena tai Vihreänä Kyylänäkin tunnettu. Synnyin jonkin verran Kemin kaupunkia myöhemmin Simossa, josta koukkasin mieheni kanssa Oulun, Vaasan ja Helsingin kautta kolmisenkymmentä vuotta sitten Kemiin enkä ole katunut paluumuuttoamme päivääkään. Koulutukseltani olen kauppatieteiden maisteri eli ekonomi ja aiemmin olen työskennellyt pääasiassa IT-alalla. Helsingissä asuvat kolme lastamme alkavat olla kanssamme samanikäisiä. Harrastan puuhastelua, rentoilua yksin tai ystävien kanssa, pyöräilyä, hiihtelyä ja niistä kirjoittamista.

Loma alkaa – maailma valmiiksi

Vaikka työni on mielekästä ja mukavaa, kyllä kesälomaakin odottaa. Varsinkin, kun juhannus täydellisine säineen ja lomavieraineen toi jo vähän lomatunnelmaa. Tuntui suorastaan vähän oudolta palata vielä viikoksi töihin.

KUVA: EIJA KINNUNEN

Mutta ihan sutjakasti se viimeinen työviikko ennen lomaa elikkä maailmanvalmistamistyöviikko (kaikki työt pitää saada valmiiksi ennen lomaa?) on sujunut. Koronan vähän hellittäessä Suomessa, pienimuotoisia tapahtumiakin uskaltaa jo järjestää. On niitä kaivattukin! Hankkeillamme oli useita tapahtumasuunnitelmia, mutta niin se kevät sitten vietettiin pääasiassa kotona työskennellen, toisiamme väistellen ja käsiä pesten. Mutta toki uusia kujeita ideoiden!

Tämän viikon keskiviikkona me Kemin vihreät hankkeet (Ympärivuotinen kaupunkiviljely ja lähiruoan tuotanto Kemissä sekä Vihreä ja kestävä Kemi) järjestimme kaupunkiviljelykoulun pensaiden leikkaus -teemalla Jänkälässä. Kaupunkiviljelyhankkeen toisen toimijan Lappian asiantuntija Osmo Häkkinen opasti pensaiden leikkaamisessa ja Pohjantähti-opiston rivakka joukko leikkasi rönsyyntyneet pensaat ja kuolleet puunoksat tehokkaasti ja siivosi lopuksi pihan paraatikuntoon. 

Kaupunkiviljelykoulu Jänkälässä, Kemin keskustassa. Teemana pensaiden leikkaaminen. KUVA: AKI SÄRKELÄ
Pohjantähti-opiston väki työn touhussa. KUVA: AKI SÄRKELÄ

Oli niin mukava päivä, että tuntui suorastaan hassulta, että se on osa työtämme. Päivän aikana tapahtumassa vieraili kymmeniä hyväntuulisia kuntalaisia, jotka saivat tietoa paitsi pensaiden ja puiden oikeaoppisesta leikkaamisesta myös hyvikkismoothien valmistamisesta, Kemin vihreistä hankkeista, YK:n kestävän kehityksen tavoitteista (Agenda2030) ja 1800-luvulla rakennetun Jänkälän historiasta – mikä ketäkin kiinnosti. 

KUVA: EIJA KINNUNEN

Yhteistyö hankkeiden ja kuntalaisten kesken lisääntyy nyt kun kaupunkiviljelyhanke on saanut käyttöönsä tilat Jänkälästä, jotka sopivat toimintaansa erittäin hyvin. Heinäkuussa vähän lomaillaan, mutta olkaahan kuulolla, viimeistään elokuussa tapahtuu taas!

KUVA: AKI SÄRKELÄ

Vihreä ja kestävä Kemi -hankkeemme tekee monenlaista yhteistyötä kaupunkiviljelyhankkeen kanssa ja Kemin juuri julkistamassa korttelisuunnitelmassa (johon Jänkäläkin kuuluu) sivutaan samoja asioita, arvoja ja tekemisiä, mikä on ilahduttavaa! Mielenkiintoista nähdä, millainen korttelista ajan myötä kehkeytyy. Ja koska me kaikki ikäännymme koko ajan, tiedä vaikka löytäisimme itsemme sieltä joskus asumasta?

Kaupunkiviljelykoulu Jänkälässä. Vasemmalta Heidi Nikkilä, Tarja Sipilä, Eija Kinnunen ja Senja Raappana. Heidi ja Tarja työskentelevät kaupunkiviljelyhankkeessa, Eija ja Senja Vihreä ja kestävä Kemi -hankkeessa. KUVA: AKI SÄRKELÄ

Vaikka keskiviikon mukavan tapahtuman jälkeen tuntui, että malttaako sitä lomalle jäädäkään, niin jään sentään. Siviilielämässäkin tapahtuu kaikenlaista mukavaa. Ensimmäinen lapsenlapsemme saa nimen. Ja ihan vaan oleilu on välillä paikallaan. Ilman kelloja ja kalentereita.

PS. Kesällä voit bongata kaupungin upean tavarapyörän kuskeina muitakin kuin hyvikin hakijan, pidäpä silmäsi auki!

KUVA: EIJA KINNUNEN

Ympärivuotinen kaupunkiviljely ja lähiruoan tuotanto Kemissä ja Vihreä ja kestävä Kemi ovat molemmat 2,5-vuotisia hankkeita. Kaupunkiviljely on tänä vuonna aloittanut ja Vihreä ja kestävä lopettaa tähän vuoteen. Kaupunkiviljelyhankkeen toteuttajana on Kemin kaupungin lisäksi Lappia, Vihreä ja kestävä Kemi -hankkeen ainoa toteuttaja on Kemin kaupunki. Molemmille hankkeille Lapin liitto on myöntänyt Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja valtion rahoitusta.

Rivissä kolme logoa, hankkeen rahoittajat.

Kesäterveisin Eija

Takaisin listaukseen