Nainen karvareunainen huppu päässään

Mervi Nikander

9.4.2021

Olen Nikanderin Mervi, juuri aloittanut Kemin elinkeinojohtajana. Olen 48-vuotias yhteiskuntatieteen maisteri/sosiologi ja tällä hetkellä asun perheeni kanssa Rovaniemellä, kotoisin olen Sodankylästä. Takanani on parinkymmenen vuoden kokemus strategisesta kehittämisestä ja rahoitustoiminnasta mm. Lapin liitossa, Lapin lääninhallituksessa, Päijät-Hämeen liitossa sekä Lapin yliopistolla. Olen tyyppi, joka katsoo mieluiten asioiden myönteisiä puolia, negatiiviset tulevat eteen pyytämättäkin. Olen melko avoin ja sosiaalinen tyyppi ja on mukavaa, kun tullaan juttelemaan, minun kanssani kyllä saa keskustelun pystyyn. Ensimmäisten viikkojen perusteella olen tullut myös siihen tulokseen, että minussa asuu pieni Kemiläinen. Laittakaa seurantaan twitter-tili @MerviNikander, siellä postailen jonkin verran työstäni ja mielelläni myös Kemin ja Kemin kaupungin jutuista. Vaikka olenkin reissutyöläinen, niin olen lujasti sitoutunut työhön Kemin ja Meri-Lapin hyväksi ja tulettekin huomaamaan, että käytän usein termiä me ja silloin puhun Kemistä. Kiitos kutsusta tulla bloggaamaan! Tullaan tutuiksi ja #Tehemäpois"

Vetovoiman lait

Sopivasti uuden blogikirjoituksen alla lehdissä onkin taas puhuttu paljon alueiden, kuntien ja kaupunkien elinvoimasta. Siitähän minä teille lupasin kertoa elinkeinojohtajan arjen kuvaamisen ohessa.

Ihan ensiksi haluan kiittää edellisiä bloggaajia. Miten hienosti Heli Veijola brändäsikään kouluruokailun (miten upea ruokasali ja suuri plussa kestävyysnäkökulmasta).  Ja ilahduin kovasti, miten Fanni Frant kehui Kemiä. Tekee välillä hyvää katsoa omia kontujaan ulkopuolisen silmin. Fannin nostot olivat hyviä esimerkkejä siitä, mitä kaikkea hienoa Kemissä onkaan. Ja Korpelan Pentti käsitteli- kera kauniiden kuvien – tärkeää teemaa yksinäisyydestä muistuttaen, että yhteisöllisyys on tärkeää hyvinvoinnille -yhteisöllisyys voi olla myös tärkeä elinvoimatekijä. 

KUVA: MERVI NIKANDER

Nyt reilun kuukauden pestini aikana elinvoima on kuulunut jokaiseen päivään. Kuin myös sen puute. Syntyvyyden alhaisuus oli alkuvuoden 2021 valossa huolestuttava. Kemissä syntyi tammi-helmikuussa 2021 vain 13 lasta ja kuolleisuus oli syntyvyyttä korkeampi niin, että luonnollinen väestönkasvu jäi miinukselle, – 37 henkeä. Maan sisäisessä muutossa Kemi oli niukasti plussalla edellisvuonna mutta alkuvuodesta ollaan taas miinuksella – 52 henkeä enemmän päätti lähteä Kemistä kuin jäädä tänne. Mutta uskotaan Metsä Fibren ja sen mukanaan tuomien muiden investointien kirittävän näitä lukuja ylöspäin.

Kaupungin vetovoimatekijöitä on monia ja niitä on tutkittu monelta kantilta. Kemin kaupunkistrategiassa on käytetty @TimoAron tutuksi tekemiä käsitteitä. Jaottelu koviin vetovoimatekijöihin sekä sijainti- että pehmeisiin vetovoimatekijöihin läpivalaisee aika hyvin sen mitkä asiat tekevät veto- ja pitovoimaisen kaupungin. Vetovoiman lait ovat melko samankaltaiset kaupungista riippumatta, mutta kyllä pienimmillä kaupungeilla on monia etuja puolellaan. Kuten toimivat palvelut ja kompakti kaupunkiympäristö.

Kun kemiläisiltä kysyttiin kaupunkitutkimuksen yhteydessä mitkä asiat ovat hyvin voisi vastauksista päätellä, että monet pehmeät pitovoimatekijät ovat täällä kunnossa. Kemiläiset arvostavat hyvinkin korkealle kunnan palveluita sosiaali- ja terveyspalveluissa, luontoon ja liikkumiseen liittyvissä palveluissa sekä näkevät kuntalaisen osallisuuden olevan kaupungissa hyvin. Tämän kemiläisen tyytyväisyyden on voinut nähdäkin tässä kevään kuluessa. Meren jää ja muut liikuntapaikat ovat olleet suosittuja, Ahti on suonut antejaan pilkkijöille ja luistelukentät ja pulkkamäet ovat olleet suurella käytöllä. Ansaittua kiitosta ovat saaneet kunnan kunnossapidosta vastaavat ihmiset.

KUVA: MERVI NIKANDER

Kesällä, jonka kokemista odotan innolla, kaupunki herää kuulemma uudenlaiseen sykkeeseen. Sisäsatama on tuon sykkeen keskus. Kesälle kuitenkin kaivataan hieman enemmän harrastus- ja viihdepalveluita. Tähän meidän kaupunkimme ja kaupunkilaisten on tärkeää tarttua. Yhtenä ratkaisuna meillä elinkeinopalveluissa käynnistetään saaristomatkailun kehittämishanke, jossa tarkastellaan uusia tuotteistamismahdollisuuksia ihanalle merelle. Myös käynnissä oleva kaupunkiviljelyhanke pyrkii lisäämään kesän aktiviteetteja mahdollistamalla siirtolapuutarhan toiminnan käynnistymisen Kemissä ja toivottavasti saamme myös Jänkälän pihapiiriin nuorten luotsaaman ”hyvikkikahvilan”. Nämä hankkeet ovat esimerkkejä siitä työstä mitä me täällä Kemin kaupungin elinkeinoyksikössä teemme ja osaltamme lisäämme näin kaupungin veto- ja pitovoimaa peruselinkeinotyön eli yritysten tukemisen ja alueelle houkuttelemisen ohessa.

KUVA: @metsäfibre (Antti Eskola/Jouko Yliviuhkola)

Kun mennään koviin vetovoimatekijöihin näyttää niidenkin osalta Kemissä nyt oikein hyvältä. Vaikka koronapirulainen nosti taas meidänkin työttömyyslukujamme, tuo käynnistynyt investointi meille todella kovan pöhinän. Rakennusvaiheen työllisyys- ja työpaikkakehitys näyttävät jopa hurjilta – pelkästään MetsäFibren tehdasinvestointi pyöräyttää alueella yli 15 000 henkilötyövuotta ja tähän päälle Kemin Sataman ja väyliin liittyvät investoinnit. Toivottavasti saamme kokea täällä Kemissäkin sen hetken, että ”jokainen, joka ei kerkiä karkuun työllistetään tähän projektiin”. Tämä lausahdus on jäänyt mieleeni vuosikymmenien takaa, kun matkailun kasvu oli hurjaa ja eräässä pikkukunnassa kaikki kynnelle kykenevät koulutettiin matkailun pariin. Tähän on hyvä pyrkiä ja samalla varmistamme, että rakentamisvaiheen jälkeen meillä on elinvoimaisia yrityksiä, jotka työllistävät esim.  teollisuuden alihankintaketjuihin, rakentamiseen ja kiertotalouteen. Ja, että meillä on myös yrityksiä, jotka tekevät businestään Kemistä käsin. Ja pyrimme tietysti myös siihen, että kaupan- ja palveluiden yritykset ovat vahvistuneet niin, että toimivat Kemissä ja Kemistä, tarjoten palvelua Kemiä suuremmalle alueelle. Yhdessä Kemin kaupungin ja Lapin TE-toimiston sekä Työtä Kemissä- ja Kemi valmistautuu-kasvuun hankkeiden kanssa järjestetty infotilaisuus Metsä Fibren -investoinnin vaikutuksista portin ulkopuoliseen toimintaan keräsi reilusti yli satapäisen joukon teams-linjojen äärelle. Näitä tilaisuuksia tulemme järjestämään muitakin kesälle ja syksylle ja investointien edetessä.

KUVA: MERVI NIKANDER
KUVA: MERVI NIKANDER

Kuluneiden viikkojen aikana olen saanut tavata kymmeniä ihania yrittäjiä ja kollegoita. Tekijöitä on kaupunki pullollaan, yhdessä tehden me tulemme saamaan hyviä juttuja aikaan! Kuluneiden viikkojen aikana olen ihastellut sisäsataman pilkkijöitä ja kauniita rakennuksia, kaupunkimuraaleja ja taidepilkahduksia. Odotan innolla miltä Neulegraffiteilla puetut patsaat ja puut tulevat 24.5. alkavalla viikolla näyttämään. Kemissä on upea määrä tapahtumia, niitä kannattaisi tulla katsomaan kauempaakin!

Ihanaa kevään kulkua Jokaiselle!

Takaisin listaukseen