Mies ja nainen baarissa, kohtaus näytelmäesityksstä.
Mies meni baariin -lyhytnäytelmässä Tediä esittää Olli Halttu ja Cleota Tatja Hirvenmäki. KUVA: NINA SUSI

14.10.2020

Harvinaista herkkua Kemin kaupunginteatterissa: Neil LaButen kolme lyhytnäytelmää Kaikki tai ei mitään – esityksessä

Kemin kaupunginteatteri tarjoaa tänä syksynä astetta harvinaisempaa herkkua: lyhytnäytelmiä. Esitys koostuu kolmesta amerikkalaisen Neil LaButen kirjoittamasta tiivistunnelmaisesta nykytekstistä. Nämä palkitun kirjailijan näytelmät on kirjoitettu vuosina 2008–13 ja ne nähdään nyt Suomessa ensimmäistä kertaa eli ovat kantaesityksiä.

Mies ja nainen kohtaavat yökerhossa, nuori nainen avautuu isoäidilleen vaikeasta muistosta ja aviopari työstää eroa. Tunnistettavia ja arkisiakin tilanteita, jotka kirjailija vie taidokkaasti yllättäviin suuntiin avaten arvaamattomia näkymiä keskelle näennäisen tuttuja ihmissuhdekiemuroita. Katsojia viedään tyylilajista toiseen innostavien tekstien, vahvan näyttelijäntyön ja peräti kolmen ohjaajan vetämänä.

Kaikki kolme näytelmää käsittelevät omaperäisellä tavalla valtaa, vastuuta ja luottamusta luoden yhdessä monitasoisen kuvan nykyihmisestä. Herkullisen epätäydelliset roolihenkilöt kipuilevat ulkoisten odotusten ja sisäisen kaaoksen välillä. Oikea ja väärä sekoittuvat helposti, kun asiaa tarkastelee ihan vain omasta riittämättömyydestään käsin.

Esitettävät lyhytnäytelmät ovat:

Mies meni baariin
”Sä vedit tossa jonkin aikaa ihan hyvin, mutta nyt kyllä lähti pikkusen… ”
Ohjaus: Petri Jäärni
Rooleissa: Olli Halttu ja Tatja Hirvenmäki
Äänet: Allu Jakunaho

Yli virran, metsän halki 
”Ja totuus on niin… se on monimutkainen, eikö olekin? Toisinaan on niin kovin hankalaa tietää, mikä on totuus. Koko totuus.” 
Ohjaus: Sarianne Paasonen
Rooleissa: Johanna Ahonen ja Sirpa Filppa
Äänet: Sami Hiltunen

Sodista suurin 
”Me ollaan molemmat menetetty meidän nuoruus ja kauneus tälle paskalle yhteiselolle, jonka loppusumma oli tasan nolla. Vähemmän kuin nolla…” 
Ohjaus Kimmo Hirvenmäki
Rooleissa: Tatja Hirvenmäki ja Samu Stenberg
Äänet: Allu Jakunaho 

Työryhmä: 
Käsikirjoitukset – Neil LaBute 
Suomennos – Kimmo Hirvenmäki
Lavastus – Kaisa Niva 
Puvustus – Sirpa Santonen 
Valot – Mikko Karhu 
Kampaukset ja maskeeraus – Sanna Kurula 
Tarpeisto – Toni Luukinen 
Järjestäjä/kuiskaaja – Aleksi Lindevall 
Pukujen valmistus – Elli Lääkkö 
Lavasteiden valmistus – Jussi Okkonen, Kari Saarela 
Näyttämömestarit – Jukka Kekäläinen, Mauri Latvala 
Valokuvat – Nina Susi 

Esitys on väliajaton, jotta pystymme noudattamaan turvallisuusohjeita mahdollisimman ketterästi. Näytelmien arvioitu yhteiskesto on noin 1 tunti 30 minuuttia. Suomen ensi-ilta 17.10.2020 Kemin Pirtissä, Kauppakatu 7.

Liput: 23 / 21 / 14 euroa.
Ikäsuositus yli 14 vuotta. 

Esitysoikeudet Drama Corner 

Mielenkiintoinen kattaus nykynäytelmiä huippukirjailijalta! 

Neil LaBute on 1963 syntynyt palkittu amerikkalainen kirjailija, ohjaaja ja näyttelijä, jonka tuotannosta löytyy sekä elokuvia, näytelmiä että televisiosarjoja. Näytelmissään hän käsittelee kriittisesti ajankohtaisia ilmiöitä ja näyttää tavallisia ihmisiä tekemässä pahoja asioita. Suosittuja teemoja ovat muun muassa erilaiset ulkonäköpaineet, inhimilliset heikkoudet, seksuaalinen vallankäyttö ja naisviha. LaButen näytelmistä ainoastaan The Shape of Things – Häijy love story on nähty aiemmin Suomessa. 

Takaisin listaukseen